Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Műfaji sokszínűség a VIII. Pajtaszínházi Szemlén

A VIII. Pajtaszínházi Program résztvevői ismételten élettel és lenyűgöző produkciókkal töltötték meg a Nemzeti Színház színpadait 2023. január 21-én és 28-án. A program zárórendezvénye a professzionális színházi körülményekkel, az izgatott és érdeklődő nézőközönséggel és a színjátszócsoportok emlékezetes bemutatóival igazi örömünneppé vált.

 

 

Sokan évek óta figyelemmel kísérik a Nemzeti Művelődési Intézet, a Teátrumi Társaság és a Nemzeti Színház által 2015-ben mintaprojektként elindított Pajtaszínházi Programot, ők már három éve is velünk örülhettek a 100+1 pajtaszínházi csoportnak és most újra itt lehettek velünk, együtt nevethettek, tapsolhattak 19 új színjátszókörnek. Reményeink szerint a vállalkozó szellemű emberekből közösséget formáltak az elmúlt hónapok próbái, együttműködései, olykor vitái, melyek eredményeképp színpadra álltak és bemutatták fergeteges előadásaikat.

A VIII. Pajtaszínházi Szemlét az idei évben is megtelt nézőtér és óriási érdeklődés kísérte. Jócskán tartogatott magában váratlan fordulatokat, élményteli felfedezéseket, megható és nevettető pillanatokat. Az ízes szatmári komédiától vagy éppen a dokumentumszínháztól kezdve a bűnmegelőzési vígjátékokon és népi színműveken keresztül egészen a mese és a szociodráma világába repítették nézőiket a színjátszók.

A program szakmai támogatását a Magyar Teátrumi Társaság biztosította a színművész, rendező, drámapedagógus végzettségű mentorok személyében, akik segítették a folyamatokat a darabválasztástól a szereposztáson át egészen a mű színpadra állításáig.

Az előadásokat véleményező fiatal művésznövendékek értékelése szerint a produkciókból az alkotás öröme mellett a kultúra iránti tisztelet és a közösségi tenni akarás lelkesedése is tükröződött. Felemelő volt látni, ahogyan a különböző generációk együtt éltek, együtt dolgoztak a színpadon. Az, hogy a program nemcsak közösségépítő, hanem kulturális misszióját is sikerrel teljesíti, jól bizonyítja, hogy a klasszikus darabok mellett saját történeteket, helyi mondákat, illetve kortárs szerzők műveit egyaránt színpadra vitték a csoportok.

A VIII. Pajtaszínházi Programba bevont települések a következőek voltak:  Bács-Kiskun vármegye – Jakabszállás; Baranya vármegye – Nagydobsza; Békés vármegye – Szeghalom; Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye – Nemesbikk; Csongrád vármegye – Ruzsa; Fejér vármegye – Sárkeresztúr; Győr-Moson-Sopron vármegye – Rajka; Hajdú-Bihar vármegye – Bakonszeg; Heves vármegye; Jász-Nagykun-Szolnok vármegye – Tiszasüly; Komárom-Esztergom vármegye – Felsőgalla (Tatabánya); Nógrád vármegye – Mihálygerge; Pest vármegye – Dunavarsány; Somogy vármegye – Ságvár; Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye – Nyírbogát; Tolna vármegye – Újireg; Vas vármegye – Sorkikápolna; Veszprém vármegye – Kővágóőrs; Zala vármegye – Vasboldogasszony.
 

Minden fellépőnek gratulálunk egyedi és színvonalas produkciójához! Bízunk benne, hogy ezek a csoportok együtt maradnak, közösen új darabot keresnek, szerepeket osztanak, feladatokat oldanak meg, majd végül új darabbal állnak színpadra és szereznek boldog vagy keserédes, szomorú, elgondolkodásra késztető pillanatokat a településükön, vagy akár távolabb is.

A VIII. Pajtaszínházi Program és Szemle az Emberi Erőforrások Minisztériumának VI/1135-5/2022 pályázati azonosítószámú támogatása keretében valósul meg.

A részletes program

 

Forrás: Nemzeti Művelődési Intézet

(2023. január 29.)