Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

2023. január 21. és 28.

VIII. Pajtaszínházi Szemle - program

Tisztelt közönség! A Pajtaszínházi Szemle előadásai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Ha nézőként szeretne részt venni a Szemlén, kérjük, kattintson erre a linkre, töltse ki a megjelenő űrlapot, regisztráljon! 
 

Helyszínek, időpontok:

2023. január 21. - Gobbi Hilda Színpad    

11:00 MEGNYITÓ
12:00 Rajka - 35 perc
13:15 Nemesbikk - 35 perc
14.15 Szeghalom - 25 perc
15.00 Eger - 30 perc
16.00 Tatabánya - 25 perc
16:45 Sorkikápolna - 35 perc
17:40 Dunavarsány - 40 perc        
18:30 oklevelek átadása

2023. január 28. - Gobbi Hilda Színpad

11:00 Megnyitó
12:00 Jakabszállás - 60 perc
13:30 Nagydobsza - 40 perc
14:30 Sárkeresztúr - 35 perc
15:20 Bakonszeg - 30 perc
16:15 Mihálygerge - 35 perc
17:15 Nyírbogát - 50 perc
18:30 oklevelek átadása

2023. január 28. - Kaszás Attila Terem

12:00 Újireg - 30 perc
13:00 Ruzsa - 20 perc
13:45 Vasboldogasszony - 20 perc
14:20 Kővágóörs - 25 perc
16:15 Tiszasüly - 40 perc
17:30 Ságvár - 40 perc

 

RÉSZLETESEN AZ ELŐADÁSOKRÓL, RÉSZTVEVŐKRŐL

 

►Jakabi  Kulturműhely  (Jakabszállás, Bács-Kiskun vármegye )

L. Frank Baum – Oz, a nagy varázsló könyve alapján Horváthné Gellért Emőke Anna: Óz a nagy varázsló – Veled is megtörténhet!
Mese, 60 perc
Szakmai mentor: Szilágyi Annamária színművész

Az eredeti mese átdolgozásával, saját fantáziával kitöltve készült a szövegkönyv. A Kensesben játszódó történet nevelési célként hibáink elfogadását és az önismeretet állították előtérbe, utóbbi miatt jelenik meg az álom, mint motívum. A nagy vihar alatt a főszereplő álomba szenderül, amelyben kalandos utat jár be emberi tulajdonságokkal felruházott kisállatával és új barátokra lel, amellyel a barátság fontosságát hangsúlyozzák. 

 

►Nagydobszai Színjátszók (Nagydobsza, Baranya vármegye)

Török Rezső énekes falusi játéka alapján - Menyasszonytánc
Népi színmű – 40 perc
Szakmai mentor: Bagossy László rendező

A történet nagyon izgalmas. A megözvegyült Dancsa Ferenc gyászéve lejártával újra nősülni szeretne. Így felesége jussa is megmaradna, és ami még fontosabb: Vilmus lánya mellé sem rendelnének mostohát. Választása megboldogult feleségének testvérére, Mencire esik, aki még mindig egykori udvarlóját, Füri Danit várja a háborúból. A bonyodalom elsimításához Dancsa segítséget kér az öreg Verbóktól, aki rábeszéli lányát a házasságra. A nagyharang megkondul, a nagy vigasság közepette azonban – igazi csavarként a történetben – színre lép Füri Dani. Vajon milyen megoldást találnak a kialakult helyzetre? Az előadásból kiderül, mi vezet el a címbéli menyasszonytánchoz.

 

►PAGoda színjátszó csoport   (Szeghalom, Békés vármegye)

Molnár Ferenc: Vacsora
Egyfelvonásos – 25 perc
Szakmai mentor: Fehér Tímea színművész

A darab az írózseni egyik rövid írása, mely az előző századelőn játszódik. A mulató, ünneplő nagypolgári baráti társaság összejövetelét egy idegen váratlan megjelenése zavarja meg, a történet szereplőinek viselkedése alapvetően megváltozik és furcsa, lappangó titok kerül felszínre. Ugyanakkor Molnár Ferencre jellemzően nem marad el a dramaturgiai csavar, a csattanó sem.

 

►Hejőmenti Amatőr Színtársulat és Pajtaszínház  (Nemesbikk, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye)

Tanulmány a nőkről
Vígjáték, 35 perc
Szakmai mentor: Nádasi Erika színművész


Zsuzsa, Éva és Jolán elhatározzák, hogy elválnak a férjeiktől. Ügyvédjük, a fiatal Vera, az első ügy lendületével keresi föl a férjeket. A vérmes Pétert, az anyagias Sándort és a tunya Bálintot csak egy pillanatra háborítja fel asszonya szándéka, mindhárman egy csapásra beleszeretnek a bájos jogásznőbe. Gegucz, az öreg kormányos elkottyantja otthon az igazságot. Több sem kell az asszonyoknak, ők lesznek a leghűségesebb feleségek. Kis bonyodalom, ám a szerelem győz!

 

►Ruzsai - SZÍNJÁTSZÓ - Tér (Ruzsa, Csongrád-Csanád vármegye)

Orbán József: Kötelék
Szociodráma, 30 perc

 Szakmai mentor: Gömöri Krisztián színművész

Anya és lánya generációs feszültségét mutatja be a darab, szerteágazó kapcsolatokon keresztül. Különböző sorsokba pillanthatunk bele, amelyek valamikor a múltban összefonódtak. A jelen nehézségeinek megoldásában segíthet-e a régi barátságok felelevenítése?

 

►SárKör – Sárkeresztúr (Sárkeresztúr, Fejér vármegye)

Fazekas Mihály verses elbeszélése alapján, Dargay Attila, Nepp József és Romhányi József: Lúdas Matyi
Komédia, 35 perc
Szakmai mentor: Kozáry Ferenc színművész

Darabunk a jól ismert Fazekas István Lúdas Matyijának a mese változata, melyet humorosan adunk elő, színesítve zenés táncos elemekkel.

 

►HatARTalanul Színjátszótársulat  (Rajka, Győr-Moson-Sopron vármegye)

Kszel Attila: A késélezős eset
Bűnmegelőzési vígjáték, 35 perc
Szakmai mentor: Kszell Attila rendező

A különleges műfajú darab egy nyugdíjas átverésének és megkárosításának történetét mutatja be. Unka néni egy átlagos nyugdíjas életét éli, de jóhiszeműsége, naivitása bajba sodorja. Egy csalóbanda a késélezős trükkel bejut a lakására, és megszabadítja értékes étkészletétől. A darabból megismerhetjük a dr. Arany Alma nyomozótiszt által kidolgozott különleges és titkos nyomozási technikát, ami sok humoros szituációt eredményez.

 

►Nadányi Színjátszókör  (Bakonszeg, Hajdú-Bihar vármegye)

A Piros Híd
Közösségi alkotás, 30 perc
Szakmai mentor: Lakó Zsigmond színművész

Az előadás közösségi alkotás, Bakonszeg egy közszájon forgó anekdotáját veszi alapul, mely szerint a község életében fontos szerepet játszó költő, Nadányi Zoltán építette az első Berettyó folyón átívelő hidat, csak hogy sűrűbben tudja meglátogatni a szomszédos Zsákán lakó szerelmét. Hogy a történetből mennyi igaz, azt persze sosem fogjuk megtudni, de az tény, hogy a későbbi, immár maradandó hidat Nadányi Zoltánról nevezték el. Az avatáson a helyi méltóságokon kívül részt vett Nadányi Gertrúd, a költő lánya is. A darabban elhangzanak Nadányi versei - Kocsis Csabának köszönhetően sokszor megzenésített formában is -, népdalok, valamint korabeli újságcikkekből származó idézetek is. Megelevenedik továbbá a községhez kapcsolódó másik kiemelkedő történelmi figura, Bessenyei György alakjai is.

 

►Piszke Színkör (Eger – Felsőváros, Heves vármegye)

Csörögj rám!
Komédia, 30 perc
Szakmai mentor: Nagy Adrienn színművész

A produkció alapjául, ihletül az Egri Gárdonyi Géza Színház 2009-es Csörgess meg! című darabja szolgált, amelyet maga a társulat írt. Mindennapjaink szerves része a mobiltelefon, a különböző alkalmazások, a social média. Szinte létezni sem tudunk már nélkülük. De vajon hogyan hat ez ránk, a kapcsolatainkra, a helyünkre a világban? Erre keresi a választ ez a helyzetkomikumokra építő darab. 

 

►Kolopi Színkör  (Tiszasüly, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye)

Hans Sachs: Furfangosok
Komédia, 40 perc
Szakmai mentor: Rigó József drámapedagógus

1; A Paradicsomjáró diák
Falusi történet: Egy tudatlan parasztasszony és egy vándordiák találkozását meséli el, ahol a diák felismeri a lehetőséget, hogy bár tisztességtelenül, de anyagi előnyökhöz juthat…

2; Az ellopott kakas
Falusi történet mely két házaspár története: az egyikük kakasa óvatlan módon átrepül a szomszédék portájára. A nyomok arra utalnak, hogy a kakas nem ment tovább…

3; A furfangos kerítőnő
Városi történet, ahol adott egy kerítőnő, aki diszkrét légyottokat biztosít pároknak. Amikor a kiszemelt férfinek váratlanul le kell mondania a találkozót másikat kell találni, ami nem kívánt eseményeket indít el…

 

►Galla Színpad (Tatabánya, Komárom-Esztergom vármegye)

Eszti néni
Kabaréjelenet 25 perc
Szakmai mentor: Pápai Ferenc drámapedagógus

A jelenet Eszti néni életébe enged bepillantást. Eszti néni egy fiatal párral kötött eltartási szerződést, azonban a szerződésben foglaltakat egyik félnek sem akaródzik betartani, no itt kezdődik a bonyodalom.

 

►Jázmin Family (Mihálygerge, Nógrád vármegye)

Gongatás a gangon
Vígjáték, 35 perc
Szakmai mentor: Máté Krisztián színművész

A Gongatás a gangon – tulajdonképpen jól sikerült csoportkísérlet arról, hogyan viselkedik egy adott összetételű közösség egy adott szituációban. Ezenkívül tanmese is arról, hogyan nem szabad viselkednie egy adott közösségnek egy adott helyzetben. A darab mondanivalója tiszta és világos, azt sugallja: lássunk tovább az orrunknál, próbáljunk túllépni önző, egyéni érdekeink mindenáron való előtérbe helyezésén. 

 

►Hatásszünet Amatőr Színpad (Dunavarsány, Pest vármegye)

A Suszter manói
Mesejáték, 40 perc
Szakmai mentor Haik Viktória színművész

A Grimm-testvérek meséjén alapuló mesejáték egy jószívű suszterről szól, akit saját jólelkűsége visz anyagi romlásba, miután ingyen készíti el a lábbeliket a szegényeknek. Egy sürgős megrendelés ellenére elnyomja az álom, azonban három kis manó siet a segítségére, akik elvégzik helyette a munkát. A reggelre elkészült gyönyörű cipellőnek hamar híre megy. Az újabb és újabb megrendelések, varázslatosan elkészült cipők ismét jómódúvá teszik a mestert, akiben elkezd dolgozni a kíváncsiság; ezért egy éjjel fönnmarad, hogy meglesse a feleségével rejtélyes jótevőit.

 

►Ságvári Irodalmat Kedvelők Klubja  (Ságvár, Somogy vármegye)

Szép Ernő: Május
Színmű, 40 perc
Szakmai mentor: Tóth Géza rendező

Az első világháború idején a Városligetben egy este összetalálkozik egy szerelmespár és egy öngyilkosjelölt. „Nézzétek, fiaim. Én itt fel akarom akasztani magamat. Ma olyan szép csendes tavaszi este van. Kijöttem, hogy ma este felakasztom magam. Kikerestem ezt a fát. Tegyétek meg nékem azt a barátságot, menjetek messzebb innen…” 
„A Május Szép Ernő legszebb, legtökéletesebb darabja. Az élet-halál kérdést nem cövekeli le a tragikum szintjére, hanem finoman feloldja a humor, a szelíd irónia szférájában.” (Osztovits Levente)

 

►BogáTeátrum (Nyírbogát, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye)

Csalafinta hozomány
Ízes szatmári komédia –
50 perc
Szakmai mentor: Buzogány Béla rendező

Nem csupán makk, hanem tökmakk. Naná, hogy ilyen szó nincs a magyar nyelvben. Ebben az előadásban viszont az is van, ami nincs. Hiszen „dicsekedni azzal is lehet, ami nincs!” – mondja az előadás egyik szereplője. Ízig-vérig „made in Szatmária” produkcióról van itt szó, kérem szépen. Egy olyan parasztkomédiáról, amely telis-tele van egészséges-ízes szatmári poénnal. Szó, mi szó: bővelkedik kacagni való hökkenőkkel és bökkenőkkel. Van egy eladósorban lévő szegény lány, akit a nagygazda csak akkor vesz el feleségül, ha van hozománya. Márpedig hozomány az nincs. No, és itt jön a szatmári furfang: nincs stafírung, de mégis van. Most legyünk okosak. Nincsvan. Persze ott a Bandi-kutya, amelyik megdöglött, és büdös, mint a göringy. Ráadásul Nyanyóka alig bírja tartani a vizületét. Józsi meg járt a másvilágon, ahol bóklászó angyalok gazt szednek Szent Péter lovának. Veres Gyurka bácsi

 

►Újiregi Színjátszók (Újireg, Tolna vármegye )
Hazulról hazáig
Dokumentumszínház – 30 perc
Szakmai mentor: Csáki Csilla rendező

A szöveget Bögös Gyuláné feljegyzései alapján összeállította Csáki Csilla.

Az előadásban asszonyok, lánygyermekeiknek játsszák el az "eredettörténetet", melynek ereklyéi egy ládában pihenve arra várnak, hogy időről-időre teljesüljön egy újabb gyermek beavatása a szülőfalu közösségének misztériumába. 
A kordokumentum túlmutat egy település keletkezéstörténetén. Benne van a elvándorlás, idegenbeszakadás, kitaszítottság, a gyötrelmes újrakezdés egyetemesen érvényes egyéni és közösségi tapasztalata. 

 

►Sorokmenti Rekettyések (Sorkikápolna, Vas vármegye)

Beteg a falu kanja
Félreértésen alapuló komédia - 35 perc
Szakmai mentor: Keller-Dénes Emőke színművész

Sorkikápolna különleges település, a középkorban boszorkányper zajlott a településen, így a darabban is kiemelt szerepe lesz a boszorkányságnak. A falusi élet vidám pillanatait viszi színpadra a mű. Vannak olyan problémák amire csak a varázslat kínálhat segítséget. A félreértésekben és fordulatokban bővelkedő darabban a humor áll középpontban, boszorkány énekekkel megfűszerezve vidám perceket ígér a nézőknek.

 

►Kővágóörsi Faluszínház (Kővágóörs, Veszprém vármegye)
Nádasi László Bankett c. kabaréjelenetének ötlete alapján átdolgozta Iván Katalin: Az Egyesült Tésztametélő Vállalat bankettje
Kabaréjelenet - 25 perc
Szakmai mentor: Módri Györgyi színművész

A jelenet a huszadik század hatvanas éveiben játszódik, egyetlen színhelyen, egy étteremben. A 15 éves fennállását ünneplő Egyesült Tésztametélő Művek Igazgatósága bankettet szervez, de időközben – a takarékoskodás jegyében – a bankettet mégis lemondják. A cég két dolgozója – akik vidéken leltároznak- erről nem értesülnek. Azaz egyikük egy telefonhívást kap a még a vacsora rendelés előtt, melyből számára kiderül, hogy a bankett elmarad. Kollégájával van egy elszámolatlan, sérelmes munkahelyi ügye, ezért nem tudatja vele az információt. Ebből származnak a bonyodalmak, de a vígjátéki szabályok szerint mégis „Minden jó, ha a vége jó!”

 

►Sárvíz-mente Parti Arc (Vasboldogasszony, Zala vármegye)
A Grimm fivérek „A három fonóasszony” c. műve nyomán átdolgozta Mihály Péter: Fonal-kód
Verses komédia – 20 perc
Szakmai mentor: Mihály Péter színművész

A verses komédia minden korosztály számára szórakoztatóan, rímes, népzenei betétekkel is bőségesen fűszerezett formában dolgozza fel az ismert, tanulságos történetet. A gyermekét egyedül nevelő anyára rendszerint “szégyent hozó”, lázadó korban lévő, minden hasznos tevékenységet elutasító leány előtt egy nem várt, s tán ki sem érdemelt lehetőség adódik: a Királynő feleséget keres fiának…
Vajon sikerül-e a lusta kamasznak felnőni az udvar elvárásaihoz? S vajon mit tesz a nőiességgel, ha engedelmes rabszolgaként, éjt-nappallá téve dolgozik a 'Zasszony’?
A Fonal-kód felfejtésével természetesen minden kérdésre választ kaphatunk.

 

Rendező: Nemzeti Művelődési Intézet

(2023. január 11.)