Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Olvasnivaló

Színház, tévé, nézők - A Nemzeti Magazin legújabb számából

Fókuszban: színház a képernyőn. Kikacsintani – Barta Ágnes portréja. Mit visz a bárka? – tervek és elvek: Színház Olimpia 2023. Kisember, nagy színész – Gózon Gyulára emlékezünk. Zalán Tibor novellája... és még sok egyéb érdekes olvasnivaló a Nemzeti Magazin új számában.

Az Isten ostora című előadás felvételén a Nemzeti Színházban  ::  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Ajánló

 

Színház a képernyőn

Valaha csak a Magyar Televízió rögzített színházi előadásokat, és adta azokat – hol élőben, hol felvételről – főműsoridőben. A milliós nézőszámú aranykor már jóideje elmúlt. Színházi felvételek ma is készülhetnek, de vajon népszerű tévés műfaj ez még? Mennyiben azonos a színpadi rendezés és az a felvétel, amit a tévében, a monitoron láthatunk? Fókusz-összeállítás, amiben megszólalnak tévés szakemberek és színházi rendezők.

 

Kikacsintani – Barta Ágnes

„Ez egy jó játék, még a legnehezebb előadást is akként kell értékelni. Azt hiszem, a szakmának ezt a játék részét a magamévá tudtam tenni. Akkor engedem el nehezebben az előadást, ha nem ment jól, ha hibáztam. Olyankor nem tudok megbocsátani magamnak, sokáig rugózom rajta.

Barta Ágnes a Nemzeti Színházat bemutató film forgatásán  ::  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Színházi Olimpia

Az egyes Színházi Olimpiák abban különböznek egymástól, hogy a fogadó ország szervezői mindig a saját országuk kultúrájának a kontextusába helyeznek mindent, ami a világból érkezik. Azonos szellemiségben születik minden fesztivál, de alapvetően különbözik abban, hogy éppen a török vagy a kínai, a lengyel vagy a magyar kulturális és társadalmi közegben jön létre. Interjú Jae Kyoung Kim színháztörténésszel.

 

Kisember, nagy színész

„Stílus, erő, tudás, érzés, báj és szubtilis meghatottság váltakozott játékában. Magunkévá tehetjük azt a meggyőződést, hogy egyike a legtöbbet ígérő színészegyéniségeknek. Szívós és föltétlenül magasba szökkenő erő…” – írták az ötven éve lehunyt Gózon Gyuláról, aki filmen lett híres, és a Nemzetiben nagy színész.

Több mint nyolcvan filmben játszott kisebb-nagyobb szerepeket. A képen Latinovits Zoltánnal és Mensáros Lászlóval a Kosztolányi-regényből készült Aranysárkány című film forgatásán | fotó: Hunyadi József / Fortepán

 

Zalán Tibor novellája

A dramaturg időről-időre elővesz, ilyenkor sokféleképpen szórakozgat, kísérletezget velem. Ilyen alkalmakkor megállás nélkül, határozottan tizennyolca karikás kijelentésekkel illeti az apámat. Szakértő szemmel méreget, elölről hátra, hátulról visszafelé. Nagyon kócos vagy, mondja, és belevág a hajamba. De csak a frizurám egyik felébe kontárkodik bele, a másikat meghagyja. Húzd ki magad, járj rendesen, tempó, tempó. Fogynod kell, rivall rám amikor olyanja van, és éheztetni kezd, amikor másmilyenje…

 

és további olvasnivalók… 

 

A Nemzeti Magazin ingyenes kiadványunk. Ha imádja a papír illatát, a nyomtatott példányokat keresse a színház közönségforgalmi területén! Online olvasáshoz pedig kattintson a képre!

A címoldalon Tóth László a Hazatérés című előadásunkban. Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A korábbi számokért kattinson ide!

(2022. november 28.)