Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Képzőművészet - Kiállítás a Zikkuratban

Női Vonal XI. – Női jövőkép

Magyar Festészet Napja

Az idén is a Zikkurat ad helyet a Magyar Festészet Napja egyik kiemelt rendezvényének, a Női vonal XI. című képzőművészeti kiállításnak. A megnyitót október 18-án, kedden este 18 órakor tartják. A kiállítás kurátora Vincze Angéla képzőművész, megnyitja Martos Gábor művészeti író, közreműködik Wischin Mariann operaénekes. A kiállítás témája a női jövőkép.

A Zikkurat a Nemzeti Színház mellett

Kiállító művészek:

Aneta Silberova, Ardey Edina, Balla Erika, Bálint Ágnes, Csanálosi Mária, Csapó Ida, Csiszér Zsuzsa, Fajgerné Dudás Andrea Júlia, Ficsor Sarolta, Gedeon Irén, Geisbühl Tünde, Grela Alexandra, Harmati Zsófi, Hermkens Edit, Hollai Krisztina, H. Varga Ágnes, Juhász Kinga, Kemenes Katalin, Koó Éva, Korompay Dóra, Krón Zsuzsa, Lajkó Nóra, Lencsés Ida, Lipcsey Judit, Lukács Katalin, Mara Kinga Villő, Maria B. Raunio, Mártonfi Benke Márta, Miroljuba Gendova, Nádas Alexandra, Nemes Anita, Ódor Tünde Enéh, O. Ranvig Róza, Palásti Renáta, Papageorgiu Andrea, Paczona Márta, Pék Eszter Anna, Schnedarek Réka, Siska-Szabó Hajnalka, Sos Tamara, Szabó Cecília Andrea, Szabó Franciska, Szarka Hajnalka, Székely Móri Márta, Tóth Angelika, Török Mária, Ványai Magdolna, Varga Edina, Varga Patrícia Minerva, Velich Dóra, Véghseő Klára, Vincze Angéla, Zoltai Bea, Zöld Anikó.

 

Készlüt egy videó is a kiállításról, amit ide kattintva nézhetnek meg.

 

Megnyitó: Október 18., 18 óra

Helyszín: Zikkurat, 1095 Budapest, Bajor Gizi park 1 

Nyitvatartás: A kiállítás október 19 és november 18-a között tekinthető meg, szerdától péntekig 16 és 18 óra között, illetve szombaton 10 órától 13 óráig. November 1-jén és 2-án a tárlat zárva tart.

Finissage:  November 18., 17 órától

 

Egy jövőkép csak akkor jövőkép, ha az intenzíven él a fejünkben, a gondolatvilágunkban. Sőt, a gondolatvilágot semmi más nem uralja, csak a jövőkép. Innen kezdve minden ennek van alárendelve, az értékrend és a küldetés figyelembevételével.

A személyes jövőkép meghatározása és érzelmekkel telítése rendkívüli motivációs tényező tud lenni.

A csoportos kiállítás a Magyar Festészet Napja kiemelt rendezvénye, ahol 50 meghívott kortárs festőművész, csak nők állítanak ki. 

Az a célunk, hogy nagyobb figyelmet kapjanak a női alkotók, hogy megmutathassuk a kiemelkedő tehetségeket, mert van adósságunk ebben. Sokféle asszociációt ébreszt a cím.  A Női vonal sok mindenre utalhat. Lehet a festőecsettel húzott vonal vagy egy női alak, női szemlélet; kiállításként pedig a női alkotók sora, arcvonal, élvonal. A tíz éve megálmodott koncepció a női festők érzékenységét, érzelmeik lüktetését kívánja láthatóvá tenni a festővászon teremtő varázsa révén. 

A női látásmód, nőiség, női szerep mindennapjaink leggyakoribb témája és korunk egyik legmarkánsabb társadalmi kérdése. Hogyan élünk a családban, hogyan létezünk más társadalmi szerepekben? Célunk megmutatni a világhoz való viszonyunk sokféleségét és a művészi ábrázolás sokszínűséget, útkereséseit. Bár különfélék a képekben felidézett világok, egyben azonosak mégis: megjelenik bennük az általános emberi és a sajátosan női jelleg. A művészi absztrakció látványában egybeolvad a kettő, mindig láttató, de nem konfrontatív módon.

Széthulló értékeink világában a művek talán nem adnak választ kérdéseinkre, de szembesítenek, és felmutatnak értékeket. Azt azonban meggyőződéssel állítjuk, hogy ha a válságból, az önközpontú életből kiutat keresünk, jól tesszük, ha a nőiség természete felé közelítünk. Mi is a nőiség ma, milyen a nők viszonya a világhoz? A kiállítás ebből a kíváncsiságból született, és most láthatjuk a művészek válaszát erre a forró kérdésre. Reméljük, hogy sok élménnyel, gondolattal gazdagítják a kortárs festészet kedvelőit.

 

Vincze Angéla 

képzőművész, kurátor

 


 

További információk www.festeszetnapja.hu

(2022. október 17.)