Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Világot teremteni – Ádámok és Évák Ünnepe 2022

„A legnagyobb dolog: világot teremteni…” – erre a Tamási Áron idézetre emlékeztetett Kozma András, a Nemzeti Színház dramaturgja az idei Ádámok és Évák Ünnepén, amely január 22-én, a magyar kultúra napján zajlott a teátrumban. Az immár nyolc éve hagyományos, középiskolásoknak szóló programot ebben az évben, Tamási Áron születésének 125. évfordulóján, a székely íróra emlékezve rendezték meg. A nagyszínpadon 9 középiskola 185 diákja játszotta az író műveinek egy-egy részletét.

Az idei gála résztvevői

 

Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója köszöntőjében azt emelte ki, felemelő érzés, hogy fiataloktól és magyar nyelven lehet hallani Tamási Áron tiszta gondolatait hitről, hazáról, becsületről és emberségről, ma, 2022-ben. A résztvevő csapatok száma mindössze eggyel lett kevesebb az előzetesen tervezetthez képest, a járványhelyzetre hivatkozva csak a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium mondta vissza a szereplését. A többi középiskola a tervezett rendben mutatta be a Tamási-darabrészleteket, a lehető legkülönbözőbb értelmezésekben és legváltozatosabb formákban. A székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum diákjai például a néptánc és a népzene újraértelmezésével, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapatának tagjai egy egészen újszerű, elvont színházi nyelven, az Óbudai Waldorf Gimnázium növendékei lélektani megközelítésben, a maguk személyiségének szűrőjén át, a Lónyay Református Gimnázium színjátszói pedig a vidéki közösség szemszögéből, a nagyszerű karakterábrázolások segítségével fogalmazták meg Tamási Áron számukra fontos gondolatait.

A gálaműsort a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tizedikeseinek összművészeti produkciója zárta. Az előadásokról értékelésében Seregi Zoltán Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója azt fogalmazta meg, nemcsak a diákok találkoztak a bemutatott produkciókon keresztül Tamási Áronnal, hanem a szerző is találkozhatott napjaink fiatalságával.

 

 

A szervezők legnagyobb öröme az volt, hogy a járványhelyzet ellenére sikerült megszervezni az Ádámok és Évák Ünnepét ebben az évben is – mondta el Pintér Szilvia, a Nemzeti Színház ifjúsági programfelelőse, aki szerint a fiatalok elképesztő fegyelemről és türelemről tettek tanúbizonyságot a próbák és az előadás során is. Szinte észre sem lehetett venni, hogy 185 diák mozog a házban – tette hozzá a drámapedagógus. Nagyon szép gesztus volt a Tamási Áron-emlékév szervezőitől, hogy egy időben zajlott ez az esemény és az emlékév marosvásárhelyi megnyitója, ráadásul mindkettőt a Tündöklő Jeromos előadása kötötte össze, Marosvásárhelyen a Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes, a budapesti Nemzeti Színházban pedig a székelyudvarhelyi fiatalok előadásában, ez szimbolikusan is összekapcsolta a két rendezvényt.

Legyen az ábeli lelkület mindannyiunké – fogalmazott a Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár, az Emlékév meghirdetője a marosvásárhelyi ünnepélyes megnyitón. Budapesten a diákszínjátszók által előadott Tamási-jelenetek hasonlót sugalltak a színpad nyelvén: a hűség, a szeretet, a hit, az erkölcsi tartás, a közösség megtartó erejének a példáját sugározták, s tették valódi ünneppé az estét. Játékukkal igazolták, azt, amiben hittünk és reménykedtünk – fogalmazott A.Szabó Magda az Emlékév projektvezetője -, hogy Tamási Áron érvényesen tud szólni a ma fiatalságához is.

 

A. Szabó Magda és a zsűri tagjai

 

Majd az est zárásaként bejelentette, hogy valamennyi magyarországi diákcsoport és felkészítő tanár ellátogathat Farkaslakára, az író szülőfalujába. A fiatalok emellett meghívást kaptak a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia-előadására is.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum csapatának részvétele és a magyarországi csoportok farkaslaki jutalomutazása a Tamási Áron 125 Emlékév támogatásával valósul meg. A Tamási Áron 125 Emlékév lebonyolítója a Magyarság Háza.

 

Ungvári Judit

 

Nézzék meg képes összeállításunkat is a gálaestről (Fotók: Eöri Szabó Zsolt)

 

(2022. január 24.)