Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

VII. Pajtaszínházi Szemle a Nemzeti Színházban

Vidnyánszky Attila köszöntöje

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság idén is megrendezi a Pajtaszínházi Szemlét. Az előadások megtekinthetők 2022. január 29-én és 30-án a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán és a Kaszás Attila Teremben.

 

A mi küldetésünk a színházszeretet fenntartása, erősítése,
 a magyar nyelv és kultúra ápolása.

 

A Nemzeti Színház örömmel együttműködik hasonló értékeket valló intézményekkel – nemcsak a színházművészet területéről. A Nemzeti Művelődési Intézet számos ilyen értékteremtő és hagyományőrző feladatot teljesít.

Amikor 2014-ben azzal kerestek meg minket, hogy segítsünk a falusi színjátszókörök felélesztésében, színházszakmai tapasztalatunkat felajánlva álltunk a kezdeményezés mellé. Ismert volt számunkra, hogy az 1920-as, 30-as években a Kárpát-medencében szinte minden településen működött amatőr színjátszó csoport, melyek az idő elteltével sajnos megszűntek, feloszlottak. Mivel fontos számunkra a vidék megszólítása és a különböző generációk, új közönség létrejöttének segítése, a Magyar Teátrumi Társasággal együtt szívesen kapcsolódtunk a Pajtaszínház Programhoz, amely az ország legkisebb településein is mentorálta a színjátszó körök újra indulását.

A Nemzeti Színház minden év január végén a Magyar Kultúra Napja alkalmából két napot biztosít a Pajtaszínházi Szemle számára.

Azt szoktam mondani, hogy minden színházi előadás létrehozatala az alkotók szövetségre lépése egy közös ügy – az előadás sikere – érdekében. Ez nem csupán a „nagy” színházakban van így, hanem mindenhol, ahol emberek jönnek össze, hogy ki-ki a maga szerepét a többiekéhez illessze, és valami közöset hozzanak létre az együtt-játszás örömével. A pandémia ezeket a lehetőségeket is korlátozta, éppen a felhőtlen együttlétek lehetőségétől fosztott meg bennünket. Az a tény azonban, hogy az idén is lesz Pajtaszínházi Szemle, azt jelzi számomra, hogy sokan vannak, akik az együttlétnek a színházi formáját választják. Mert bár színházat csinálni sok vesződséggel jár, boldogság és taps a fáradozás jutalma. 

7 év után bátran kijelenthetem: a Pajtaszínház Program sikeres. Szeretik a résztvevők, a nézők és mi magunk is a Nemzeti Színházban! Az elmúlt évek során közösségek teremtődtek, kapcsolatok alakultak, barátságok szövődtek. A program immár hagyománnyá vált. A Nemzeti Színházban a Pajtaszínházi Szemle évről-évre a falusi amatőr színjátszás örömünnepe.

 

Vidnyánszky Attila, Kossuth-díjas rendező,

a Nemzeti Színház igazgatója

 

 

***

A Pajtaszínház programot 2015-ben indította a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság mintaprogramként, olyan településeken, amelyeken korábban volt színjátszó köri tevékenység, de aztán elhalt, azonban a lakosság részéről erős szándék mutatkozott ilyen irányú művészeti tevékenység folytatására. A színjátszó körök egy-egy színpadi előadást hoztak létre. A színjátszók a próbafolyamatot követően települési bemutató keretében állnak a nagyközönség elé.

 

A falu apraja-nagyja, fellépésre készülve a Nemzeti Színházban...

 

A helyi debütálást követően a magyar kultúra napja előtt tisztelegve kerül sor a Pajtaszínházi Szemlére a Nemzeti Színház felajánlásának köszönhetően a Nemzeti Színház stúdiószínpadain, ebben az évben január 29–30-án. Ezek az alkalmak igazi ünnepei az amatőr színjátszásnak, motivációt és lehetőséget jelentenek a színjátszó közösségeknek, hiszen professzionális színpadi környezetben mutatkozhatnak be egymásnak és az érdeklődőknek.

A kifejezetten a magyar vidékre koncentráló program országos hatókörű: 19 megye 1-1 települése vett részt benne. A program V. évadában a 19 új településsel 100 pajtaszínházi közösség jött létre. A Nemzeti Művelődési Intézet a megkezdett munkát folytatta, újabb településeknek biztosítva a lehetőséget arra, hogy csoportokat hozzanak létre.

A szemle minden évben telt ház előtt zajlik, a részvétel a nézők számára ingyenes, a Pajtaszínházi Szemle ünnepélyes, sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitóval kezdődik. A bemutatott darabokat a Nemzeti Művelődési Intézet dokumentálja, fényképek és filmfelvétel is készül.

A program szakmai támogatását a Magyar Teátrumi Társaság biztosítja a színművész, rendező, drámapedagógus végzettségű mentorok személyében, akik segítik a folyamatokat, a darab választástól, a szereposztáson át, egészen a mű színpadra állításáig.

 

A VII. Pajtaszínházi Szemle megtekintése regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni itt tud: regisztráció

A szombati részletes program
A vasárnapi részletes program

 

(2022. január 25.)