Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Életének 73. évében meghalt Zelei Miklós író, költő, újságíró

Zelei Miklóst hosszan tartó, súlyos betegség után csütörtök hajnalban érte a halál - a hírt a család közölte az MTI-vel. 

Zelei Miklós 1948. november 8-án Kiskunhalason született. Pályáját a hetvenes években kezdte, kiemelkedő újságírói-szerkesztői tevékenysége elsősorban a Magyar Hírlaphoz, a Látóhatárhoz és a Délmagyarországhoz kötődik. Irodalmi munkásságából tizenhét kötet született. A rendszerváltás idején szerzőtársával, Gazsó L. Ferenccel közös tényfeltáró riportregényekben mutatta be az államszocializmus valódi arcát. A politikai pszichiátriáról szóló Őrjítő mandragóra című könyvük máig hivatkozási alapmű. 

A Kettézárt falu című szociográfiai dokumentumregénye négy kiadásban jelent meg és jelentősen hozzájárult az ikerfalvak közötti határnyitáshoz. A Nagyszelmenc és Kisszelmenc tragédiájából írott, Zoltán újratemetve című színdarabját Vidnyánszky Attila rendezésében a Nemzeti Színház máig műsorán tartja. Zelei Miklós költői, írói világában helyet kapott a valóság abszurditása és a szürreális ábrázolás. Munkásságát többek között Pro Literatúra Díjjal, Külhoni Magyarságért Díjjal, 2013-ban pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el.

Zelei Miklós 2014. novemberében a Nemzeti Színházban ::  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

(2021. október 28.)