Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Olvasnivaló

Vadászat, gasztro, olimpia - Megjelent a Nemzeti Magazin új száma!

Vadászat a hajtók és Hobo szemszögéből. Világhírű színházi mesterek a világról és a művészet feladatáról, előadásokról és a tanításról: Purcărete, Koniordou, Vasziljev, Therzopulosz. MITEM – körkép a fesztiválról. Színházi ünnep 2023-ban: olimpia. Gasztro és szépirodalom… Érdekességek a Nemzeti Magazin legújabb számában.

 

Rendszerváltás a vadlesen

A vadászat egy felállás, egy világrend, a (rendszer)változás mindössze annyit tesz, hogy vadászcsapatok váltják egymást. A garnitúra cserélődik, de a vadászat marad. Nincs igazi fegyverletétel… 

Vidnyánszky Attila a Vadászat című előadásról

Jelenet a Vadászat című előadásból

 

A tudatlanság haszna

Az első pillanattól fogva világos volt, hogy nem Az ember tragédiáját mutatjuk be, hanem olyan előadást hozunk létre, amelyet Madách szövege, ez az összetett, sokrétű, gazdag univerzum ihletett. 

Silviu Purcărete Az ember tragédiája rendezéséről

 

Most nem

„Az új generációk magáról az örökségről mondanak le. Nem ismerik és nem is kíváncsiak rá. És ez az élet minden területére igaz.”

Anatolij Vasziljev a tanításról és a művészet feladatáról

 

A disztópia már jelen van

A színésznek három erénnyel kell rendelkeznie: jó testi felépítés, a személyiségből áradó energia és az egészség. A színházi világban túl sokszor hangsúlyozzák a tehetséget, de a talentum önmagában nem elég: a három erény és a tanulás vágya nélkül szerintem nincs érvényes színházi előadás.

Teodórosz Therzopulosz a tanításról, a világ állapotáról és a Színházi Olimpiáról

A MITEM kerekasztal beszélgetése a Színházi Olimpiáról. A világ legnagyobb színházi ünnepének 2023-as rendezési jogát Magyarország és a Nemzeti Színház kapta. A beszélgetés résztvevői Kozma András dramaturg, Theodórosz Terzopoulosz, a Színházi Olimpia alapítója, Valerij Fokin, a Színházi Olimpia művészeti vezetője és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a MITEM alapítója   ::   Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Színházi regény

Az ördög minden esetben színész és rendező egyszemélyben: rendező, aki a megkísértés szituációját idézi elő, és színész, aki álruhában akar a bizalmunkba férkőzni.

Keresztes Balázs nézőpontja A Mester és Margarita című előadásról

 

Fehér Béla gasztro-színháza

A színész, Ujházi Ede levese régen feledésbe merült, a vendéglői kínálat tartja életben, ahogy a Jókai bablevest is. Manapság minden bableves Jókai, és minden baromfiból készült húsleves Ujházi. Pedig nem az. Hasonló, de nem az. Nyomozás egy legenda nyomában. 

 

Zalán Tibor novellája: Csontra, bőrre, késre

A próbafolyamatot B. hihetetlen önuralommal csinálta végig. A rendezőt egy idő után perfekt hülyének tartotta ugyan, aki fölöslegesen basztatja őt a permanens hülyeségeivel, ő mégiscsak színész, az meg mégiscsak egy rendező, aki csak ugatja a szakmát. De összeszorított fogakkal tűrt és dolgozott, profi vagyok, ismételgette magában, és már látta a kritikákat, amelyek az ő rendkívüli teljesítményével foglalkoznak egyöntetűen, és látta a pesti kritikusok csillogó tekintetét…

Keresse a Nemzeti Magazin új számát a közönségforgalmi területen, a jegypénztárban,
vagy olvassa online, a korábbi számokkal együtt, ide kattintva!

 

(2021. október 21.)