Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Bemutató - A SÚGÓ

Kik ők?

„Mindenki itt van” – hangzik el az előadásban. A súgóban színen van a tehetséges, a tehetségtelen, a modoros, a hadarós, a szépen beszélő, a technikás, az ösztönös művész, vagy másként a rendező, a röhögő, a kérdező, a mesélő, a magyarázó, az elégedetlen és a bizonytalan típus. Vagyis a legkülönbözőbb emberek. Az író-rendező Berettyán Nándort arra kértük, mutassa be röviden a „teremtményeit”. Lehet, hogy magunkra ismerünk?

 

ELÉGEDETLEN | Szabó Sebestyén László

„Folyamatosan beszéltek, de még sincs mondanivalótok!”

Reggel felkel és dühösen kinyomja az ébresztőt. Míg kávézik, magában végig szidja az összes kollégáját. A buszon rá se néz senkire. A munkahelyén megcsinálja, amit kell, aztán hazasiet. Este elmegy a barátaival sörözni, de azokból is elege van. Lefekszik, és mielőtt elaludna, arra gondol, mikor lesz már hétvége.

 

***

 

 

RENDEZŐ | Barta Ágnes

„Inkább daraboljuk szét a végtelent és osszuk egyenlő részekre!

Teremtsünk ritmust a világ lüktetésében!”

Hiába él húsz éve egy boldogtalan házasságban. Hiába próbálta százszor megoldani, százegyére is megpróbálja. Ha elmegy nyaralni, percre pontos időrendet csinál az egész családnak. Ha a munkahelyén vita van két ember között, mindkettővel beszél, és próbálja a kedélyeket lehűteni. Csak konfliktus ne legyen. Csak változás ne legyen. Csak ne csússzon ki az irányítás a kezéből, csak ne boruljon fel a megszokott rend. Kitartása példaértékű – és mulatságos.

 

***

 

RÖHÖGŐ | Mészáros Martin

,,Szerinted ez érdekes? Szerinted tényleg azért jöttek ide, hogy ilyeneket hallgassanak?”

Nem vesz komolyan senkit és semmit, ezért őt sem veszi komolyan senki. Ha nem jutunk ki a foci Eb-re, csak nevet rajta, hogy milyen rosszak vagyunk, ha kijutunk, azon poénkodik, hogy úgyis mindenkitől kikapunk, ha valakit mégis megverünk, azon röhög, hogy mások is milyen gyengék. Látszólagos lezserséggel elfogadja a sorsát, mindig jókedvű, épp ezért sosem lehet pontosan tudni, hogy igazából mit érez.

***

 

MESÉLŐ | Berettyán Sándor

,,Egyszer egy halálraítélt a puskacső előtt letérdelt…”

Megkérdezik, hogy van, de ahelyett, hogy magáról beszélne, azt kezdi el ecsetelni, hogy valaki másról mit hallott. Ha a politikáról kérdezik, elmondja, hogy egy interjúban mit hallott. Ha színházba megy, és megkérdezik tőle, hogy tetszett, felmondja a darab cselekményét. Művelt, épp ezért sokszor nagyon érdekes és okos dolgokat mond, de azokat igazából ő sem érti. És nincs is róluk véleménye.

 

***

 

 

KÉRDEZŐ | Bordás Roland

,,Mit akarsz ezzel mondani?”

Egy nap háromszor megkérdezi, hogy mi újság? Ha reggel fölhív telefonon, azt kérdezi: Felkeltél? Ha találkoztok, azt kérdezi: Na, ide értél? De folyamatos kérdezgetése végeredményben egy általános, mindenkori „megkérdőjelezés”. Minden után kérdőjelet tesz. A leghétköznapibb, legegyértelműbb dolgok után is, de a fontos, jelentős dolgok után is. Minden igazságában és mindennek az értelmében kétkedik.

***

 

 

BIZONYTALAN | Ács Eszter

,,Ha szebb lennék, szeretnél?”

Vesz magának egy szép ruhát, de sosem veszi fel. Minden nap főz, de ha vendégek jönnek, inkább pizzát rendel. A főnöke agyára megy, hogy mindenhez háromszor kér megerősítést.

A reptéren kiállítják a sorból ellenőrzésre, mert olyan ideges, hogy az már gyanús. Szóról szóra betéve tudja a tételeket, vizsgán mégis alig lehet kihúzni belőle valamit. Minden reggel visszaszalad a lakásába, hogy nem felejtette-e égve a gázt. Csak a párja kívánságait lesi, mégis azt gondolja, hogy a másik jobbat érdemel.

 

***

 

 

MAGYARÁZÓ | Katona Kinga

,,A száján kiömlő hang csak akusztikai csalódás.

Visszhangja a már rég megtörtént múlt újrarezdülésének a jelenben.”

Mindenhez ért. Mindig mindent meg tud és meg is akar magyarázni: a legnyilvánvalóbbtól a leglehetetlenebbig. Ebből kifolyólag ő sosem hibás – mindig a körülmények vagy mások. Szeret a társaság középpontja lenni, de felelősséget soha semmiért nem vállal. Olyan ember, aki csak nézi a sportot, de amikor olimpia van, ő a szakértő.

 

(2020. január 01.)