Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

MITEM Krónika I.

Látványos körülmények között megkezdődött a MITEM

A nap kérdése: Aki képes egy ruhafogassal felmutatni az emberi létezés kudarcát és szépségét, az mit hoz ki egy zászlófelvonásból?

Tegnap este ünnepélyes keretek között, de szokatlan helyszínen megkezdődött a hatodik MITEM. Előbbiről részletesen mindent megtalálnak ebben az összefoglalóban, e helyen csupán néhány mondattal próbáljuk érzékeltetni, miért volt valóban ünnep a tegnap este. Nemcsak a megszólalók emelkedettsége miatt. Fekete Péter kulturális államtitkár és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója is a MITEM művészeti nyitottságát, minőségi találkozásra invitáló jellegét és sokszínűségét hangsúlyozták. Utóbbiról a színházi berkekben szokatlan megnyitó fellépői és díszletei árulkodtak. A hatodik MITEM ugyanis a Fővárosi Nagycirkusz előtt felállított színpadon kezdődött. A különleges helyszín a fesztivál egyik nagyon várt társulatának, az orosz Szlava Polunyinnak és bohócainak köszönhető. A Slava’s Snowshow magyarországi ősbemutatójával nyitott ugyanis az idei MITEM, ami a műfajok közötti átjárhatóság jegyében helyet követelt magának a színházi találkozó programjában. Még mielőtt az ő műsorukról megemlékeznénk, essen néhány szó magáról a megnyitóról.

A Fővárosi Nagycirkusz előtti rendezvényre szemerkélő esőben és látványos keretek között került sor. A Szabó László kollégánk által vezetett ceremónia közben a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola bohóctanulói ejtették zavarba és mulatatták a megnyitóra érkezőket, de volt itt minden: az ukrán gumitestű művésznőtől a mongol ugrálókötelesekig felvonult a cirkusz világa. Teátrumunkat a NESZ, a Nemzeti Színház Színészegyüttese képviselte több remek produkcióval. Számukra, ahogy a Nemzeti minden dolgozója számára az est fénypontja alighanem az a pillanat volt, amikor egy színpadon ritkán megforduló munkatársunk lépett a pódiumra.

 

Kulcsár Edit (jobbra) a Hevesi Sándor-díj átvételén

Kulcsár Edit dramaturg három éve főszervezője a MITEM-nek, a színházművészetet szolgáló munkásságát a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központja ismerte el Hevesi Sándor-díjjal. A kitüntetést Kulcsár Edit mellett a MITEM megnyitóján adták át Angelus Iván táncos, táncpedagógus, koreográfusnak és Szabó K. István rendezőnek. A megnyitón Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára azt hangsúlyozta: a MITEM elsősorban találkozó, nem pedig verseny, itt nincsenek díjak, de az országok megismerhetik egymás kultúráját. Vidnyánszky Attila pedig a MITEM küldetését ismertetve tette fel a kérdést: mit kezdhetünk kultúránk felhalmozott kincseivel ebben a felgyorsult, globalizálódó világban? Az idei MITEM is erre a kérdésre keresi a választ. A kutakodás pedig már el is kezdődött. „Több éve próbáljuk Magyarországra csábítani a produkciót, és az idén sikerült” – mondta Vidnyánszky Attila a megnyitón, majd hozzátette: „Szlava Polunyin előadásától jobb a világ. Meggyőződésem, hogy mi magunk is jobbak leszünk a produkció végére. Ezért kezdjük az idei MITEM-et egy csodával, a Slava’s Snowshow-val!”

További képek a cikk végén a galériában - fotók: Eöri Szabó Zsolt

Csodáról beszélni szűkszavúan érdemes, nehogy a szavak versenyre keljenek az élménnyel. Szlava Polunyin Snowshow-ja bejárta a világ legfontosabb helyszíneit, és nem véletlenül tárgya rajongásnak. Maga Szlava egyébként talpig bohócmaskarában, de a nézőtéren ülve tekintette meg saját show-ját, a nehezét munkatársaira hagyva. Elbírták a terhet.

A sárga és zöld bohócokból álló társulat rengeteg geg mellett több olyan jelenetet rendezett, amire mindenki emlékezni fog, aki látta. Charlie Chaplin sokszor bebizonyította, hogy egy lyukas cipővel, egy sétapálcával vagy egy szál virággal is képes olyan költői igazság közvetítésére, amit más filmrendezők egész hadseregek felvonultatásával sem tudnak. De Chaplin inkább ellenpélda, mint példa, hiszen az ő nagyságát éppen az adja, hogy művészete egyszeri és megismételhetetlen volt.

Tegnap este viszont megtapasztalhattuk, hogy nemcsak az – egyébként valóban nagyszabású és lehengerlő show –, hanem továbbra is a kellékszegény, szinte csak a bohóc megdöbbentő testkultúrájára, rendkívüli arcjátékára építő jelenetek ragadják magával a nézőt leginkább. Amit Szlava sárga bohóca egy ruhafogassal, egy ballonkabáttal és egy kopott kalappal – no meg egy szemérmesen megírt levéllel képes volt kifejezni, arról mások regényt írnak.

 

Nem szorongva, sokkal inkább izgatottan kérdezhetjük: aki képes egy ruhafogassal felmutatni az emberi létezés kudarcát és szépségét, az mit hoz ki egy zászlófelvonásból. Ma 15.30 órakor kiderül. A Nemzeti Színház főbejáratánál lévő hajóorrban Vidnyánszky Attila és Szlava Polunyin ünnepélyesen megnyitják a MITEM-et a fesztivál otthonában, a Nemzetiben is. A Szlavának köszönhetően nyilvánvalóan különleges zászlófelvonás után kezdetét veszi a MITEM első szakmai programja. Senki ne számítson köldöknézegetésre: hiszen maga Szlava Polunyin fog beszélni Bozsik Yvette rendező- koreográfussal és Kozma Andrással, a Nemzeti dramaturgjával 16 órától a Kaszás Attila Teremben.

 

L.GY. 

 

Az összefoglalója: https://nemzetiszinhaz.hu/hirek/2019/04/elindult-a-hatodik-mitem

A Snowshow-ról: https://nemzetiszinhaz.hu/eloadas/slavas-snowshow

Mai szakmai program: http://mitem.hu/aktualis/2019/03/egy-bohoc-tukreben-talalkozas-slava-poluninnal

(2019. április 12.)