Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Vers

Kató Hajnalka a III. Nemzeti VERSeny győztese

Egész hétvégés szuperdöntőt tartott a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete a III. Nemzeti VERSeny 30 döntős versenyzőjével a Nemzetiben. A hónapok óta tartó versengésben a zsűri mellett a közönség is döntő szerepet vállalt: a versmondást és a versekre készített videoklipeket közel százezren követték online, és szavazhattak is.

 

Teltházas közönség, élő közvetítés és a sajtó intenzív érdeklődése mellett zajlott le a III. döntője a Nemzeti Színházban. Az elmúlt kilenc hónap alatt, három fordulóban, több mint 200 versenyző mérettette meg magát a rendhagyó versenysorozaton: az anyaország mellett a Kárpát-medence minden részéből, Európa-szerte és Amerikából is neveztek a rangos versenyre. A tehetséges alkotók és előadók versben és filmes alkotásokban is bemutatták a klasszikus és kortárs költészet választott darabjait. A legfiatalabb versenyző 8, a legidősebb, Jobák Márta, 94 éves volt, aki bár harmadszorra is bejutott a döntőbe, néhány hete elhalálozott, így a versklipjével emlékeztek rá a döntőn.

Az április óta tartó VERSeny során a zsűri munkájában részt vett Bakos-Kiss Gábor színművész, Kiss László rendező, Lutter Imre előadóművész, producer, Nagy-Kálózy Eszter színművész és Szabó László kommunikáció szakember. A művészek a filmeket és a versmondást is rögtön a produkciókat követően értékelték is a nyilvánosság előtt.

A két online fordulót követő élő szuperdöntőt Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója és Lutter Imre, Nemzeti VERSeny főszervezője, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke nyitotta meg. A hétvége folyamán, Dunai Csengeszínész moderálásában, újra láthatta a közönség a döntős versklipeket, amik mellett - az első világháborút követő fegyverszünetre emlékezve – minden versenyző egy, a háború és a béke tematikáját feldolgozó, és egy szabadon választott magyar költeménnyel lépett színpadra. Szintén a nagy háborút lezáró november 11-i béke századik évfordulóján, percre pontosan figyelve a fegyverszünet beállásának időpontjára, Az Emlékezés Napja címmel mutattak be performanszt a versenyzők és a zsűri közreműködésével, Weöres Sándor Dob és tánc című versére.

 

A Facebookon élőben közvetített hétvégi eseménysorozat záró rendezvénye az eredményhirdetés volt, ahol a VERSeny díjazottjainak több százezer forint értékű jutalmat adtak át: díszkiadású köteteket, könyvkülönlegességeket, e-book olvasókat és elektronikus könyveket, szakmai továbbképzéseket és színházbérleteket.

 

A dobogóra négy versenyző léphetett föl, ők a november végi Kaleidoszkóp VersFesztiválon, a Váci Dunakanyar Színházban is színpadra állnak:

 

1. helyezett: Kató Hajnalka

26 éves, Kakasd

versklip: Gyóni Géza: Csak egy éjszakára    

https://youtu.be/ToFWMWwCFzI

1. vers: Babits Mihály: Fiatal katona

2. vers: Rakovszky Zsuzsa: Nők egy kórteremből

 

2. helyezettek:

Gáspár Sándor
52 éves, Pócsmegyer
versklip: Kányádi Sándor: Valaki jár a fák hegyén

https://youtu.be/Z6oDLaHNRGM

1. vers: Szép Ernő: Imádság
2. vers: József Attila: Thomas Mann üdvözlése

Tóth Benedek Ernő
24 éves, Pécel
versklip: Zalán Tibor: Elsüllyedt szonettek

https://youtu.be/IENv5P_aAWg

1. vers: Kassák Lajos: Eposz Wagner maszkjában
2. vers: Vörösmarty Mihály: A vén cigány

 

3. helyezett: Bukovszky Orsolya
18 éves, Szentpéter, Szlovákia
versklip: Ferencz Győző: Egy-két perc 

https://youtu.be/_dFhJmMWKHo

1. vers: Mehmet Yashin: Haborús Idők (Lackfi János fordítása)
2. vers: Vida Kamilla: Tiszta

 

Különdíjat kapott Dobos Eszter (Ózd, 32 éves), Jakab Gabriella (Budapest, 38 éves) és Kurucz Ádám Konrád (Marcali, 27 éves). A zsűri elismerésben részesített nyolc versmondót és versfilmes alkotót. Akik elismerést vehettek át: Endes-Ábrahám Ákos (Csíkszereda, Erdély, 9 éves), Horváth Ábel Olivér (Szolnok, 17 éves), Ledő Barnabás (Budapest, 19 éves), Starkné Nagy Jusztina (Veszprém, 34 éves), Szaka Attila (Ózd, 51 éves), Tabajdi Anna (Kiskunfélegyháza, 17 éves), Tajti Ferenc(Aachen, Németország, 25 éves) és Tőke Domonkos (Nyúl, 13 éves).

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai zsűrije a döntő résztvevőit, videoklipjeik és bemutatott versmondásuk alapján arany, ezüst és bronz minősítésben részesítette.

Szabó László, a Nemzeti Színház kommunikációs igazgatója  és Lutter Imre főszervező a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke a díjátadón hangsúlyozta: a Nemzeti VERSeny megerősítette és új utakkal gazdagította a fiatal versklip műfaját, ez, valamint az egyre népesebb közönség, versenyzői igény és színvonal garantálja, hogy a Nemzeti VERSenynek hosszú távú jövője van a két intézmény rendezésében.

A magyar költészet színe-javát felvonultatták a versenyzők a Nemzetiben. A klasszikusok közül mai hangon szólalt meg például Vörösmarty Mihály, Arany János, Petőfi Sándor, Ady Endre, Gyóni Géza, Babits Mihály, József Attila, Reményik Sándor, Kosztolányi Dezső, Szabó Lőrinc, Szép Ernő, Rónay György, Kassák Lajos, Vitéz Somogyvári Gyula, Karinthy Frigyes és Szilágyi Domokos. A kortársak közül helyet kapott a vásznon és a színpadon többek között Bella István, Kányádi Sándor, Tandori Dezső, Lackfi János, Tóth Krisztina, Rakovszky Zsuzsa, Sohonyai Attila, Terék Anna, Erdős Virág és Vida Kamilla.

A kétnapos döntő minden mozzanatát élőben közvetítették a Nemzeti VERSeny facebook oldalán. A VERSeny főtámogatója a Nemzeti Kulturális Alap volt. A fotókat Eöri Szabó Zsolt készítette.

(2018. november 12.)