Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

III. Nemzeti VERSeny - döntő

Egész hétvégés versprogram lesz a III. Nemzeti VERSeny döntője november 10-én és 11-én. A Nemzeti Színházban lép fel az anyaország, a Kárpát-medence és az óceánon túli magyarság 31 legjobb versmondója, akiknek a versklipjeit is levetítik. A Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház 2016 óta rendezi meg a Nemzeti VERSenyt, amelyre idén is több mint kétszáz versmondó nevezett. A két elődöntőt követően, amelyre videoklipet is kellett készíteni a továbbjutóknak, élő szuperdöntőt tartanak a Nemzeti Színházban, amit a közönség mellett a VERSeny facebook oldalán is élőben nézhetnek az érdeklődők.

 

A verseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, 2018-ben kiemelt figyelemmel a nagy háború, vagyis az első világháború végének centenáriuma révén a háború és a béke költészetére. A verseny védnöke a Nemzeti igazgatója, Vidnyánszky Attila, aki Lutter Imrével, a VERSeny főszervezőjével, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnökével nyitja meg az élő döntőt. A zsűri tagjai a rendező intézmények művészei, szakemberei: Nagy-Kálózy Eszter és Bakos-Kiss Gábor színművészek; Kiss László rendező; Lutter Imre előadóművész, producer; és Szabó László kommunikációs szakember.

 

A versenyt három fordulóban rendezték meg. Elsőként minden nevező négy klasszikus és kortárs magyar költő versével jelentkezhetett a vers.hu oldalon közzétett felhívásra, amik közül egyet kellett az első fordulóban vágatlan videón beküldeni. A továbbjutók az általuk választott másik verset dolgozták fel, immár videoklip formájában. Mind az elődöntőben, mind a középdöntőben volt lehetőség közönségszavazásra, így a zsűri és a verskedvelő nézők szavazatai alapján alakult ki a 31 fős döntő, akiknek versklipjeit eddig már 45 ezren nézték meg a YouTube közösségi videó-megosztó portálon.

 

A Nemzeti VERSeny több mint 200 indulója között 6 éven aluli és 90 éven felüli versmondó is képviseltette magát, a döntőbe jutott 32. versenyző, a legidősebb, 94 éves Jobák Márta, aki tavaly és tavalyelőtt is döntős volt, sajnálatos módon időközben elhunyt. A versenyzők között volt erdélyi, szilágysági, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai, németországi, svájci, angliai és amerikai magyar versmondó egyaránt. A szervezők a teljes nyitottság és az esélyegyenlőség jegyében, ugyanakkor a szakmaiság mentén szervezték a VERSenyt, és minden fordulóban lehetőséget adtak a közönségnek is, hogy vigaszágon is továbbjuttassanak versenyzőket.

 

A legjobb előadók végül a Nemzeti Színházban versenyeznek november 10-én és 11-én. 1918 11. hónapjának, 11. napján, a 11. órában ért véget az I. Világháború. November 11-én, délelőtt 11 órakor 2 perce a világon sokfelé megáll az élet, hogy így emlékezzenek azokra, akik feláldozták az életüket. Így lesz ez a döntőn is, ahol ebben az időpontban performansszal szakítják mega VERSenyt. A döntő teltház előtt zajlik. Itt a versmondások mellett a versekre készült videoklipeket is megnézheti a közönség. A programokat Dunai Csenge színész moderálja. A kétnapos VERSeny minden mozzanatát élőben közvetíti a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház a Nemzeti VERSeny facebook oldalán.

 

A döntősök versklipjei az alábbi csatornán nézhetők meg:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLX_7vp_oZBeJVD19x40puSFeVnwoxiD1a

 

A Nemzeti VERSeny facebook oldalának címe:
https://www.facebook.com/nemzetiverseny/

 

A VERSeny támogatója többek között a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia. Aki többet szeretne tudni, a www.vers.hu/nemzeti-verseny oldalon és a Nemzeti VERSeny facebook oldalán tájékozódhat.

 

 

Az élő szuperdöntő résztvevői:

1.       Baranyi Liána

2.       Bari Fatima

3.       Bukovszky Orsolya

4.       Dobos Eszter

5.       Dunca-Stadler Márk Zoltán

6.       Dupák Fanni

7.       Endes-Ábrahám Ákos

8.       Fitos Réka

9.       Gáspár Sándor

10.    Horváth Ábel Olivér

11.    Horváth Bendegúz

12.    Jakab Gabriella

13.    Jónás Olivér Attila

14.    Kató Hajnalka

15.    Kerékgyártó Viktória

16.    Kocsis Bertalan Emil

17.    Kurucz Ádám Konrád

18.    Ledő Barnabás

19.    Nagy Regina

20.    Rási Zorka Panna

21.    Rutka Gergő

22.    Sinágel József

23.    Starkné Nagy Jusztina

24.    Szaka Attila

25.    Szalay Tímea

26.    Szirmai Marcell

27.    Tabajdi Anna

28.    Tajti Ferenc

29.    Tóth Benedek Ernő

30.    Tőke Domonkos

31.    Zarka Nelli Virág   

 

A program

Helyszín: Kaszás Attila Terem

NOVEMBER 10. SZOMBAT

9:30 érkezés, vendégfogadás, regisztráció
10:05 III. Nemzeti VERSeny összefoglaló videó levetítése
10:10 Köszöntés (Vidnyánszky Attila, Lutter Imre)
10:20 Jobák Márta videoklipének vetítése, megemlékezés
10:25 VERSeny I.: versklipek vetítése és a versek előadása
13:00 ebédszünet
14:00 - 18:00  VERSeny I.: versklipek vetítése és a versek előadása folytatás
 


NOVEMBER 11. VASÁRNAP

9:30 érkezés, vendégfogadás, regisztráció
10:00 köszöntés (Szabó László)
10:05 VERSeny II.: szabadon választott klasszikus és kortárs versek előadása 
11:00 Performansz - emlékezés arra, hogy 1918. 11. hónapjának, 11. napján, a 11. órában ért véget az I. Világháború
11:30 VERSeny II.: szabadon választott klasszikus és kortárs versek előadása folytatás
13:00 ebédszünet
13:30 zsűri tanácskozása
15:00 eredményhirdetés, díjátadás
 

A zsűri

A zsűri tagjai a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének művészei, szakemberei: Bakos-Kiss Gábor színművész, Kiss László rendező, Lutter Imre előadóművész, producer, Nagy-Kálózy Eszter színművész és Szabó László kommunikációs szakember

(2018. október 29.)