Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Véget ért a III. Pajtaszínházi Szemle

Idén újabb 19 településen alakult pajtaszínházi közösség. Az idei szemlén Városföld, Vásárosbéc, Kétsoprony, Hollóháza, Apátfalva, Magyaralmás, Dör, Monostorpályi, Atkár, Jásztelek, Tardos, Tar, Bag, Hedrehely, Újdombrád, Pálfa, Kissomlyó, Sümegprága, Milejszeg vett részt. Az első két év 43 színjátszó közösségéből 35 csoport továbbra is működik. Azóta 31 darabot állítottak színpadra és mintegy 120 településen léptek fel falunapok, fesztiválok, népünnepélyek keretében. A települések 42 százaléka ezernél kevesebb lakossal rendelkezik.

A program 2015 óta egy sikeres együttműködésnek köszönhető, amely a Magyar Teátrumi Társaság, a szemlének helyet adó Nemzeti Színház és a mintaprogramot kezdeményező Nemzeti Művelődési Intézet között jött létre. (2017-től NMI Művelődési Intézet.)

Az Intézet főigazgatója Kárpáti Árpád szerint az ember értelmi-érzelmi jólétéhez a közösséghez tartozás élménye, és az önkifejezés lehetősége nélkülözhetetlen. Kutatások szerint, ha egy településen vannak és jól működnek a közösségek, onnan kisebb az elvándorlás, ott több a gazdasági és társadalmi kezdeményezés. Mi ezért tartjuk fontosnak egyebek között a Pajtaszínházi mozgalmat, mondta Kárpáti Árpád.

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház vezérigazgatója szerint ez a program hozzájárul ahhoz is, hogy a vidéki közösségek, az elnéptelenedő vidék elhiggye saját magáról, hogy életképes és meghatározó tényezőnek számít a jövőben is. Három év után nem kétséges, hogy a program sikeres. Szeretik a résztvevők, a nézők és mi magunk is. Az első pillanattól fogva azt szeretném, hogy mindenki a sajátjának érezze a Nemzeti Színházat, hiszen ez a ház "tényleg a nemzet színháza" és ehhez az immár hagyománnyá vált Pajtaszínházi találkozók is hozzájárulnak.

Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnökének tapasztalta szerint a szemlére való készülés, a mentorokkal (profi színházi emberekkel) közösen végzett munka, és nem utolsó sorban a bemutatkozás lehetősége a Nemzetiben örök emléket hagy a résztvevőkben - de számára, mondta, a legszebb az a sok szeretet, amit mindenki érez, aki valami módon bekapcsolódik a mozgalomba.

-e

(2018. január 28.)