Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál

Nagydíjas lett Olt Tamás önálló estje, a Szájon lőtt tigris

Olt Tamás színművész: a Nemzeti Színház Szájon lőtt tigris című fergeteges komédiája és  Gál Tamás, a Csavar Színház (Hetény, Szlovákia): A nagyidai cigányok című előadása versszínházi kategóriában kapta meg a rangos szakmai elismerést, a Kaleidoszkóp-díjat. Az ítészek mellett a közönséget is megnyerték: hatalmas vastapsot kapott a nézőktől mindkét előadás a 17. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztiválon a Váci Dunakanyar Színházban. A versfilmek között Molnár Gyöngyi és Zámbori Soma: Arany János: Híd-avatás című balladájának feldolgozása nyert, a versmondók között Borbély Mihály (Kistarcsa) és Dupák Fanni (Csóka, Szerbia) vehette át a Kaleidoszkóp-díjat, míg a legfiatalabbak között Oláh Péter (Szekszárd) vihette haza a KaleidoszKópé junior díjat.

Olt Tamás

Az elismeréseket Lutter Imre fesztiváligazgató és a zsűri tagjai adták át vasárnap este a Váci Dunakanyar Színházban. A 17. alkalommal megrendezett VersFesztiválon négy nap alatt 172 egyéni előadó, társulat, zenekar és filmes alkotó vonult fel, és több ezer néző volt kíváncsi az előadásokra, amelyek közül sok esetben Arany János életműve állt a középpontban. Bálint András (a Radnóti Színház felújított előadásával), Kovács Ákos (ének helyett ezúttal versmondóként), a Soproni Petőfi Színház, a Vígszínház művésze, Lázár Balázs és Tallián Mariann mellett sok ismert művész volt részese az idei fesztiválnak. A zsűri tagjai között Dr. Szűcs Katalin Ágnes Jászai Mari-díjas színikritikus, dramaturg, a Criticai Lapok főszerkesztője, Kiss László (zsűri elnök) Radnóti- és Csokonai-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Bakos-Kiss Gábor Ki viszi át a Szerelmet-emlékplakettel kitüntetett színművész, a Nemzeti Színház tagja, Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének örökös tagja, Kis Domonkos Márk színművész, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója, Regős János: rendező, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, a POSZT válogató zsűritagja, Takács Bence Ervin Kazinczy-érmes előadóművész, televíziós szakember, az M5 műsorvezetője, Wiegmann Alfréd: Radnóti-díjas rendező, televíziós szakember, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője és dr. Lutter Imre fesztiváligazgató, Radnóti-díjas előadóművész, producer foglalt helyet.

 

Olt Tamás és Grósz Zsuzsanna a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztiválon

A fődíjas versszínházi előadások közül a Nemzeti Színház produkciója Rejtő Jenő életének és figuráinak különböző karaktereit idézte színpadra Olt Tamás, Grósz Zsuzsanna zongorakíséretével, olykor megrázóan mélyen, máskor könnyfakasztóan humorosan. Az előadást Olt Tamás nemcsak játszotta, de szerzőként és rendezőként (Vaszkó Bencével közösen) jegyzi is. A Csavar Színház a magyar irodalom egyik legnagyszerűbb alkotását, az Arany János lenyűgöző, felülmúlhatatlan humoráról árulkodó A nagyidai cigányokat interaktív módon vitte színre. A Gál Tamás játékos előadásában elhangzó autentikus cigány zenét Bodonyi András gyűjtötte Szepsi környékéről, és Mester László kísérte.

 

Versszínház kategóriában különdíjat kapott a Fitos Dezső Társulat és a Szentendre Táncegyüttes, az Irgalom című, Arany János balladáira alkotott táncjátékra. A produkció zeneszerzője Ifj. Csoóri Sándor, a zenét a Buda Folk Band szolgáltatta, az előadás rendező-koreográfusai Kocsis Enikő és Fitos Dezső voltak. A bűntudat körül mozgó elementáris erejű előadást éppúgy imádták a nézők, mint a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete Toldi előadását Hajvert Ákos rendezésében, és nagy sikert aratott Kurucz Ádám Konrád Latinovits-díjas versmondó Ady-előadása is. A verszenék közül a századeleji színes hangulatot odavarázsoló, kuplékat és költeményeket egy csokorba gyűjtő CSET Triót (Csépai Eszter, Molnár György, Wágner Puskás Péter) és Bartolf Zsuzsanna énekmondót emelete ki a zsűri. A versfilmek között különdíjat érdemelt Bókkon Tímea és Tóth Dániel: Illés Gábor Töredék, Farkas Bianka: Petőfi Sándor A bilincs, illetve  Filipov Petra: Arany János Híd-avatás című feldolgozása.

 

A versmondók között kiemelte a zsűri Tóth Flóra, Kerékgyártó Viktória, Ella Márk, Angyal Virág, Jobák Márta (a legidősebb 93 esztendős előadó), Sinágel József, Dr. Dobosné Pecznyik Ibolya, Füleki Panka és Farkas Erika előadását.

 

Zene, tánc, színház, film, versmondás és interaktív kiállítás várta a közönséget Vácott a 17. Kaleidoszkóp VersFesztiválon. A Magyar Versmondók Egyesülete és a színház két napig parkoltatta a Petőfi Irodalmi Múzeum 200-as Arany-buszát is, amely különleges látványvilággal, életre kelő  versek,  képek,  relikviamásolatok,  hang-  és  filmfelvételek  segítségével  várta az Arany   Jánosi   életműre kíváncsi látogatókat.

 

A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása mellett a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A fesztivál állandó fővédnöke Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, a Magyar Versmondók Egyesületének tiszteletbeli elnöke.

(2017. november 27.)