Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

A krokodilus a szentpétervári Kulturális Fórumon

A szentpétervári Kulturális Fórumon A krokodilus című produkció két teltházas előadásával vendégszerepelt színházunk november 18-án és 19-én az Alekszandrinszkij Színházban. Az előadás mellett látható volt a Raszkolnyikov találkozása a krokodilussal című dokumentumfilm is, amely két - lényegében párhuzamosan készült - színházi produkció próbáit, irodalom- és színháztörténeti hátterét mutatja be. Az egyik A krokodilus című darab, amelyet egy Dosztojevszkij-novella alapján Valerij Fokin álmodott a budapesti Nemzeti Színház színpadára, a másik pedig Vidnyánszky Attila rendezése az Alekszandrinszkij Színházban, a Bűn és bűnhődés. Mispál Attila filmjét a magyar közönség is láthatta a 2016-os MITEM-en (a filmről részletesebben a cikk végén olvashat).

A pétervári fórum az év egyik legrangosabb nemzetközi eseménye Oroszországban. Szakmai programjain a színház, a film, a zene, az irodalom, a cirkusz, a turizmus, a média, a múzeumok és a kulturális örökség területén dolgozó mintegy nyolcezer orosz és nemzetközi szakember, művész vett részt.

A krokodilus az Alekszandrinszkij Színházban

 

A Kulturális Fórumon Vladimir Putyin orosz elnök bejelentette: a következő Színházi Olimpia helyszíne 2019-ben Szentpétervár lesz.

A színházi újításokról szóló beszélgetésen Vidnyánszky Attila is felszólalt olyan világszínházi személyiségek társaságában, mint Heiner Goebbels, Valerij Fokin, Luc Perceval, Tadashi Suzuki, Theodoros Terzopoulos. A budapesti Nemzeti Színház igazgatója hozzászólásában egy ránk, magyarokra jellemző színházi nyelv kutatásáról beszélt, amely úgy korszerű, hogy egyszerre nemzeti és nemzetközi, minként Bartók Béla és Kodály Zoltán életműve.

A szentpétervári és a budapesti társulat együttműködése egy igazán különleges munkával folytatódna. A tervek szerint az Alekszandrinszkij és a Nemzeti Színház 2019-ben közös produkcióként vinné színre Dosztojevszkij egyik legjelentősebb regényét A Karamazov testvéreket.  

 

  

“Raszkolnyikov találkozása a krokodillal” dokumentumfilm

A szentpétervári Alexandrinszkij Színház és a budapesti Nemzeti Színház már meglévő gyümölcsöző kapcsolata 2016-ban új fejezethez érkezett. Az intézmények művészeti igazgatói arra az elhatározásra jutottak, hogy csaknem egy időben, hasonló hosszúságú próbaidőszakkal rendezést vállaltak egymás társulatában a következő évben. S hogy a párhuzam művészileg is erős legyen, mindketten egy-egy Dosztojevszkij-prózát állítottak színpadra. Valerij Fokin egy fiatalkori, alig ismert, „fantasztikus”, befejezetlen novellát, A krokodilus-t, Vidnyánszky Attila pedig a leghíresebbet, legprovokatívabbat, s ma is talán leginspiratívabbat: a Bűn és bűnhődés című nagyregényt. A dokumentumfilm bepillantást enged a párhuzamos próbafolyamatokba Szentpéterváron és Budapesten, megszólaltatja az előadások alkotóit és felvázolja az alapművek legfontosabb gondolatait. Bemutatja a Bűn és bűnhődés „eredeti” helyszíneit is, melyek a mű megjelenése óta Szentpétervár városi legendáriumának kiemelt jelentőségű tájékozódási pontjai, és emléket állít Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkijnek, aki mind a mai napig a világirodalom egyik legnagyobb hatású írója. A film szép sikerrel, jó szakmai visszajelzésekkel került bemutatásra a VI. Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórumon. 

Operatőr: Czigány Gergely
Vágó: Szirti Anina
Hangmérnök: Szalay Tamás
Szakértő-Tolmács-Fordító: Kozma András
Forgatókönyvíró-Rendező: Mispál Attila
Producer: Jantyik Csaba
Gyártó: Híd Média

 

- ke

 

(2017. november 24.)