Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

A világ színházi olimpikonjaival indul a Nemzeti évada

Eugenio Barba után Valerij Fokin rendezése

1993 óta négy évente rendezik meg a Színházi Olimpiát, ahova a világ legelismertebb rendezőinek előadásait hívják meg. A Színházi Olimpiát Theodoros Terzopoulos neves színházi rendező alapította 1993–ban Delphoiban, hetedik kiadása Lengyelországban, Wroclawban, 2016 Kulturális Fővárosában kerül megrendezésre a Jerzy Grotowski Intézet szervezésében. Az idei Színházi Olimpia fő programjába a következő 13 rendező előadásait hívták meg: Eugenio Barba, Peter Brook, Romeo Castellucci, Pippo Delbono, Jan Fabre, Valerij Fokin, Heiner Goebbels, Liu Libin, Krystian Lupa, Eimuntas Nekrošius, Tadashi Suzuki, Theodoros Terzopoulos és Robert Wilson.


Kettő közülük ma épp itt van Budapesten a Nemzeti Színházban. Eugenio Barba új, a The Tree című előadását öt alkalommal játszotta telt házzal az Odin, Valerij Fokin pedig épp különleges bemutatóra készül a Nemzeti társulatával. A krokodilust Dosztojevszkij „jókedvében” írta, még sehol sem került ez a fantasztikus történet színpadra.

Blaskó Péter (A krokodilus). Rendező: Valerij Fokin  |  Fofó: Eöri Szabó Zsolt

Fokin szerint A krokodilus arról az életérzésről szól, hogy az irracionalitás mindennapossá válik. Egymásnak adják tehát a kilincset a Nemzetiben a színházi világ olimpikonjai.

A szentpétervári Alekszandriszkij színház igazgatója, Valerij Fokin az Álarcosbál című előadásával szerepel a Színházi Olimpia programjában:

https://www.youtube.com/watch?v=bTDTjmHvq9g

 

Végül még egy tény a Színházi Olimpiák történetéből: 2001-ben a Színházi Olimpián két magyar nyelvű előadás is szerepelt  Anatolij Vasziljevnek " A szkíta összevont tekintete" című programjában. A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház  Csokonai Vitéz Mihály Dorottya című művét, a Hattyúdal Színház pedig a Szent László királyrúl énekcímű művet mutatta be két-két alkalommal. Az előbbit Vidnyánszky Attila, az utóbbit Szász Zsolt rendezte.

 

(2016. október 06.)