Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

A Gulag virágai

Elhúzza a nótájukat

Pál Lajos zenész

Pál Lajos |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt
Pál Lajos börtönzenészként segíti a Földes László Hobo által alakított kultúrost A Gulag virágaiban, aki azt a feladatot kapta, hogy a barakkban méltó módon ünnepeljék meg a nagy októberi szocialista forradalmat. A rabok névtelenül, jelige alatt küldözgetik be az alkotásaikat, és ezekből próbálják összeállítani az ünnepi műsort.


– Én azzal segítem a kultúrost, hogy különféle zenéket ajánlgatok neki a legvonalasabb indulóktól a lágyabbakig. Van némi tapasztalatom ebben, hiszen mégiscsak ötven évig éltem a Szovjetunióban – magyarázza a tangóharmonikás. A választást mindig a szöveg hangulata dönti el, hiszen a szláv kántáló énekektől az operettig minden szóba kerülhet, ugyanis tudvalevő, hogy Lenin rajongott a magyar operettért. De Sztálin kedvenc dala, a Szuliko is elhangzik majd. A Szulikó egyébként egyaránt lehet grúz női és férfi név, jelentése: lélek. A dal szövegét a modern grúz irodalom megteremtője, Akakij Cereteli írta, és 1895-ben keletkezett. Visszaemlékezések szerint Sztálin egy üveg jó grúz bor mellett gyakran dúdolgatta magában is, ha épp nem húzta neki valaki.

Pál Lajos családja előtt sem ismeretlen az internálás, a munkatáborok világa. Édesapját málenkij robotra vitték el, ami az ígéret szerint két hétig tartott volna, végül négy év lett belőle, Szibériában. A kemény és embertelen munka miatt ötvenhat kilóra fogyott le, ám erről is csak suttogva lehetett beszélni szűk családi körben. A legérdekesebb viszont, hogy nem támadt benne emiatt semmilyen oroszellenesség, eleveníti fel Pál Lajos, hiszen a helybéliek is nagyon nyomorúságos körülmények között éltek. Ha volt is harag benne, az mind a rendszernek, a kommunizmusnak szólt, amely megtehette ezt a polgáraival.

Pál, aki a Kijevi Zeneakadémia két karán is szerzett diplomát, már több mint tizenöt éve él Magyarországon. Diákként a Kijevi Operaházban dolgozott kórusvezetőként, majd tanított a Kárpátaljai Közművelődési Szakközépiskolában, a Viski Zeneiskolában, és vezette a község gyermek- és vegyeskarát. Így bármit kér tőle Hobó vagy a rendező, Vidnyánszky Attila, azt ő már játssza is. A zsigereiben hord minden ismert dallamot.


Papp Sándor Zsigmond
 

Mi a Gulag?

A szovjet munkatáborrendszer hivatalosan 1930-ban jött létre a titkosrendőrség részeként. A Gulag intézményét 1960 elején szüntette meg a szovjet belügyminisztérium. Politikai foglyokat azonban egészen 1987-ig, a hírhedt Perm-36 tábor bezárásáig tartottak fogva.
A Gulag mozaikszó jelentése: Javítómunka-táborok Főigazgatósága. A kifejezést ritkán használják az oroszban, inkább a táborok vagy a zóna terjedt el.
A Gulag legismertebb foglya, Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas író becslése szerint összesen mintegy 50 millió ember járta meg a lágereket. Az áldozatok számát egymilliótól 10-20 millió közöttire becsülik a kutatók.
Mintegy 600 ezer magyar hadifogoly és civil (málenkij robot) került a Gulag táboraiba, közülük 200 ezren nem tértek haza.

(forrás: mult-kor.hu)

(2016. október 29.)