Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Kételkedés, szabadság és képmutatás dicsérete

Megjelent a Nemzeti Magazin április-májusi száma

Cyrano-premier: kis orr, nagy színház? MITEM: a közönség problémája. Nézőpontok: drMáriás, Száraz Miklós György. A Nemzet Színésze: interjú Almási Évával. Portré: Rácz József. Színháznovella: Térey János írása. És sok egyéb olvasható még a Nemzeti Magazin legfrissebb számában. A tartalomból:​

Premier: Cyrano

Fehér Tibor: Nagy meccs

„…Roxane tudja, hogy Cyrano írja a leveleket, és nem Christian. Tulajdonképpen egy nagy meccs az egész előadás. Két nagy „fenevad” játékáról szol az egész: ki mondja ki először, hogy szeretlek?”

David Doiasvili: Miért öltük meg a romantikát?

„Cyranót kizárólag a nagy orra alapján ítéljük meg, nagyon felszínesen közelítjük meg a darabot, mert az csupán a komikus szituációt erősíti – ezt a hatást viszont nagy orr nélkül is el lehet érni.”

Fehér Tibor és Söptei Andrea | Fotó: Eöri Szabó Zsolt

MITEM

Magnus Florin: „A kérdés az, hogy mitől lenne a »globális« befogadóbb és kevésbé kirekesztő, mint a »nemzeti«?”

Alex Rigola: „Milyen művész vagyok, ha a rendezéseimben olyan megoldásokat használtam, amikről tudtam, hogy a közönség szeretni fogja – ahelyett, hogy új utakat kutattam volna...”

Galilei élete

drMáriás: Kételkedem, tehát vagyok

„Galilei szerepét Trill Zsolttól Törőcsik Mari veszi át. A lázadó, gyanakvó, rafinált, pimasz, bátor, kavaró, pénzéhes tudósból egy csapásra megrendítően csendes, bölcs, idős, megtört, istenszerű lény lesz…”

 

Száraz Miklós György: A képmutatás dicsérete

„Ne aludj! Ne szipogj! Ne sírj! Gondolkodj, hiszen színházban ülsz!” Brecht színésze egyszerre élt át, értelmezett, magyarázott, mutatkozott be, jellemezte önmagát. Zsótér színészei úgy lépnek túl ezen, hogy mégsem lépnek túl: testük-lelkük szaggatják és tépik, vetik elénk…

 

A Nemzet Színésze

Boldogságos szakma

„Az vagyok én, akit a színpadon látnak. Sokkal többet megtudnak rólam, ott nem takargatom magam. Egy jó szerep olyan, mint egy gyónás, ha meg tudom csinálni, feloldozást, megkönnyebbülést érzek az előadás végén.” Almási Éva

Almási Éva  | Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Portré: Rácz József

„A bizonytalanság soha nem szűnik meg. Állandóan bennem van a kérdés: jó helyen vagyok-e? Megtettem-e mindent, amit meg kellett tennem? Jól csináltam-e a dolgom? Minden nap, minden este újra fel kell építeni a szerepet. Naplót ugyan nem vezetek, részletesen nem elemzem az előadásokat, de azt néha felírom, milyen volt az előadás, mit vétettem, milyen közönséget kaptunk, mi volt esetleg az újdonság.”

Rácz József a Karnyóé című előadásban | Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Térey János: Fölújító próba

„Amikor először találkoztunk, Brúnó a napszemüvegét le se véve mutatkozott be nekem. Súlyosbító körülmény, hogy alkonyatkor és zárt térben tette ezt. Ha nem ő lett volna, hanem egy húszéves taknyos, azt mondanánk, hogy az ilyen gesztust egy élet is kevés levezekelni. Én mégis kedvelem. Színésznek nyilvánvalóan klasszis.”

 

 

A Nemzeti Magazin ingyenes kiadvány.
Megtalálható a Nemzeti Színházban, jegyirodánkban
és országszerte a nagyobb Alexandra könyvesboltokban.
Ám, ha szeret képernyőn olvasni, akkor itt is.

 

(2016. május 09.)