Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

MITEM

Tadeusz Kantor - az emlékezet tere

Megnyitó április 12., 18 óra, I. emelet

Király Nina
színháztörténész

A 3. MITEM fontos eseménye Tadeusz Kantor műveinek kiállítása. Az előző évben világszerte ünnepelték a Művész születésének 100. és halálának 25. évfordulóját. A XX. sz. egyik legnagyobb színházi alkotója rendkívüli módon egyesítette poétikájában Gordon Craig színész-marionett elméletét a lengyel Stanisław Wyspiański vizuális színház eszméjével.

A Cricot-2 független színház – amit Kantor 1955-ban alapított – egészen az utolsó, Mejerholdnak szentelt és befejezetlenül maradt előadásáig („Ma van a születésnapom”) a XX. századi avantgárd ars poétikájat követte. Ennek legjelentősebb kifejezését találjuk a Kantor által írott, a közelmúltban magyar nyelvre fordított „Milánói leckékben” (ld. Szcenárium). A „Halál színház” manifesztumával és a „Halott osztály” előadásával valójában lezárult a XX. századi színházi reformok korszaka.

Jan Kott lengyel színháztörténész szerint Kantor azon kevés művészek egyike, akik „színházi jelekké alakították át az elfelejtett emlékezetet, amely egy behegedt sebként mindannyiunkban ott van. Lehet, hogy éppen ebben áll Kantor-Charon katartikus szerepe –visszahozza a halottakat”.

A  MITEM-kiállításon bemutatásra kerülnek olyan művészek alkotásai is, akiket Tadeusz Kantor poétikája inspirált, mint pl. Jerzy Gurawski (Grotowski látványtervezője), aki sok rajzot készített Tadeusz Kantor művei nyomán.

Tadeusz Kantor (1915-1990)  |  Forrás: Wikimedia.org

1990-ben volt egy nagyszabású, Kantor színpadi tárgyait is bemutató kiállítás a Budapest Galériában, és ekkor jelent meg gondozásomban a manifesztumait és előadás-partitúráit tartalmazó könyv is, „Halálszínház” címmel.

A MITEM kiállítás lengyel kurátora Justyna Michalik, színháztörténész, aki több Kantor kiállítást rendezett Lengyelországban és külföldön a Cricoteka munkatársaként. Kantor happening-korszakáról szóló monográfiája 2015-ben jelent meg Krakkóban.

 

KANTOR KIÁLLÍTÁS

Kedves Közönségünk!

A Tadeusz Kantornak emléket állító kiállítás a III. MITEM ideje alatt, április 24-ig, az előadások és a kísérő programok előtti egy órában látogatható. Helyszíne az első emelet (a büfé szintje), a harmadik emelet és a Bajor Gizi Szalon a hatodikon. Ide nézőteres kollégák kísérik fel az érdeklődőket a harmadik emeletről. Minden esetben kérjék az ott dolgozó színházi közreműködők segítségét!

 

 

(2016. január 21.)