Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Perinbaba (Holle anyó)

A jubileumi díszelőadás apropója, hogy idén ünnepli 10. évadát a szarvasi professzionális szlovák színház. A szlovák  színjátszás Magyarországon közel 110 éves múltra tekint vissza.


Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház vezérigazgatója számos vendéget fogadott ebből az alkalomból. A képen Roman Polák a Szlovák Nemzeti Színház igazgatója, Peter Kováč a Szlovák Nemzeti Színház dramaturgja, Csasztvan András a Cervinus Teátrum, Szarvas igazgatója, Varga Viktor a Cervinus Teátrum, Szarvas főrendezője

Ingrid Slaníková  a Pozsonyi Szlovák Rádió szerkesztője interjút készít Vidnyánszky Attilával. Szemben PhDr. Peter Procházka, a hátáron túl élő szlovákok hivatalának elnökhelyettese, jobbra Varga Viktor.

Fogadtuk Rastislav Káčert, a Szlovák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét is, mellette Dr. Király Katalin a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója. Ugyanők köszöntötték az előadás előtt a nézőket is a színpadon. Beszédeikből kitűnt, hogy a mostani kapcsolatfelvételt fontos lépésnek tartják, és a folytatást szorgalmazzák.



Képek az előadásból:


Katarína Andrejcová (Ágika szerepében), Cervinus Tánckar


Eljuthat-e valaha a vasfogú bába Holle anyó mesebirodalmába? Miért változnak át békává az aranyak a kincses ládában? Megtudja-e a két mihaszna és mosdatlan béres, mit tesz a hideg víz? Családi mesemusical , mely minden korosztály számára tartogat mondanivalót. A szorgalmas lány és az elkényeztetett mostohatestvér szolgálatának és bérének történetét két csetlő-botló béreslegény teszi mókás kalanddá a gyerekek számára. 


Ferenc Polák (Jakub szerepében), Judita Hansmann (Mostoha szerepében), Pavol Gmuca (Mirko szerepében), Benkő Géza (Márkó szerepében)


Csasztvan Zsuzsanna (a Csúnya lány szerepében), Dósa Zsuzsa (Holle anyó szerepében)



A fiataloknak a szép Ágica és az árva Jakup szerelmének története ad módot az elábrándozásra. Felnőtt fejjel pedig érdemes elgondolkodni a mindenért a körülményeket hibáztató vasfogú bába, valamint a bölcs türelemmel szorgoskodó Holle anyó életpéldáján.


Katarína Andrejcová (Ágika), Ferenc Polák (Jakub), Cervinus Tánckar

Lendületes zenéjével és tánccal egy modern látványvilágú, izgalmas produkció mutatja meg, milyen lehet az ízig-vérig közép-európai Holle anyó.



Az előadás végén vendégeink számára fogadást rendeztünk. A képen: Dr. Dósa Zsuzsa a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója, Csasztvan András a Cervinus Teátrum  ügyvezető igazgatója,  Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Babák Mihály Szarvas Város polgármestere, Roman Polák a Szlovák Nemzeti Színház igazgatója, Varga Viktor a Cervinus Teátrum, Szarvas főrendezője.

Dósa Zsuzsának gratulál Vidnyánszky Attila.


Az együttes sajtóreferensétől, Gombár Hajnalkától az is megtudtuk, hogy nagy sikernek és elismerésnek tartják, hogy a Perinbaba, azaz a Holle anyó musicalt a pozsonyi Nová Scéna a szlovák nyelvű előadás mellett magyar nyelven is műsorára tűzte, amire a pozsonyi színház történelme során még nem volt példa.


Képek: Eöri Szabó Zsolt





(2015. május 28.)