Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Magyar Világtalálkozó


dr. Tanka László a Világtalálkozó szervezőbizottságának elnöke

    "A világtalálkozó a rohanó és globalizált világunkban jelzi, hogy az igazi értékek mentén szükséges és lehetséges az összefogás" - hangsúlyozta a díszünnepségén a világtalálkozó elnöke.
    Tanka László emlékeztetett arra, hogy míg az első világtalálkozó négy napig tartott, addig az idei programok már 10 napon át zajlanak országszerte. A szervezésben főszerepet játszó Panoráma Világklub ma már öt kontinens csaknem 80 országában működik. Az eseménysorozat pedig több mint 100 ezer látogató vonz - mondta.
    Az idei programok között társadalmi-és vallási párbeszédfórumok, tudományos tanácskozások és egészségkonferencia is szerepel, de a programot a Józsa Judit Galériába kínált látogatás és Mága Zoltán koncertje is színesíti.
    Tanka László felhívta a figyelmet a Világfaluban szombaton és vasárnap zajló eseményekre is. A budapesti Syma Rendezvényközpontban egyebek mellett jurta sátrak, szabadtéri látványkonyha, egészségkonferencia, palóc lakodalom, magyar nóták közös éneklése, valamint Ázsia- és Afrika-fórum szórakoztatja a látogatókat, emellett bemutatkozik a világtalálkozó díszvendége, a Vajdaság is.


Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes


    Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntőbeszédében hangsúlyozta: a rendezvény amellett, hogy "lehetőséget ad megmutatni magunkat, egybetereli a magyarságot, és segít közösen gondolkodni".
    Hangsúlyozta: "A lényeg a közösség és az összetartozás kérdése, hogy mind ugyanannak a nemzetnek vagyunk a képviselői, akiknek feladata őrizni és ápolni az ősök örökségét."


Művészeink a Világtalálkozón

    A díszünnepségen felléptek a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei, valamint a Liszt Ferenc Általános Iskola kórusa. Az ünnepségen átadták a Világ Magyarságért közéleti és művészeti elismerést, a Tiszteletbeli Magyar címet és az Összefogás a Magyarságért Díjat. Valamennyi kitüntetett az elismerő dokumentum mellé Józsa Judit erdélyi keramikusművész Életfa-kereszt - Megmaradásunkért című alkotását kapta ajándékként.


A.Szabó Magda a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója a díjjal

    A fesztivál célja, hogy határokon átívelve lehetőséget teremtsen az együttműködésre a magyar értékvilág bemutatásával.




(2015. május 26.)