Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Keresse a Szcenáriumot


A színház a pillanat művészete. De kivételes esetben – amilyen ez az idei MITEM – valóságos időutazás is. Hiszen hatvan éve készült az a legendás filmalkotás, mely a Körhintát, a Nemzeti Színház egyik fesztivál-produkcióját ihlette. Miközben Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, aki ennek a filmnek a főszerepét játszotta húsz évesen, még két másik előadásban – Ibsen Brandjában és Gorkij Éjjeli menedékhelyében – is látható ezen a fesztiválon. 


Törőcsik Mari és Trill Zsolt 


Ugyanilyen kiemelkedő alkalom számunkra, hogy a MITEM vendégei között üdvözölhetjük az éppen ötven éves Odin színházat a The Chronic Life (’A mi krónikus életünk’) című előadásával. A színház vezetőjének, Eugenio Barbának Hamu és gyémánt országa című kötetét is a fesztivál idejére jelentettük meg, amely a múlt század hatvanas éveinek Lengyelországába, Grotowski műhelyébe kalauzolja el az olvasót.


A nemzetközi szintű szakmai párbeszéd előmozdítása érdekében két írást közlünk angolul és magyarul: azt a Vidnyánszky Attilával készült interjút, melyet a Nemzeti színházak a 21. században  című szakmai rendezvény előhangjaként bocsátunk közre; és az Odin színésznőjének, Roberta Carrerinek a munkanaplóját, mely a The Chronic Life című előadás keletkezéstörténetébe avatja be az olvasót. Az Odin történetéhez, illetve Eugenio Barba kötetéhez kapcsolódik Pályi András Grotowski, a forrás című írása is. 


Mikrofonnal a kezében Eugenio Barba, középen Pályi András a MITEM előhangjaként megrendezett könyvbemutatón.

Csak magyarul adunk közre írásokat néhány, a fesztiválon szereplő előadásról: Kovács Ilona Arlequint megokosítja a szerelem (Arlequin, a szerelem által pallérozva, r.: Thomas Jolly); Szappanos Gábor Ibsen Brandjának skandináv recepciója; Regéczi Ildikó A térbe írt jelentés (Ibsen Brand című drámai költeményes Zsótér Sándor rendezésében); Tömöry Márta „Mondd, bűn megölni egy sólymot?” (Bánffy Miklós Attila-drámája a Nemzeti színpadán: Isten ostora, r.: Vidnyánszky Attila). Műhely rovatunkban a december 6-i „Isten ostora” szakmai konferencia anyagából most Tömöry írásán kívül Sudár Balázs, Birtalan Ágnes, Teleki Krisztina és Szász Zsolt előadásának írott változatát közöljük, bőséges angol nyelvű rezümével. 

Ebben a lapszámban is folytatjuk Kantor-sorozatunkat, Balogh Géza Gellért Endréről szóló monográfiájának közlését, valamint a Fogalomtár rovatban Végh Attila esszé-sorozatát. Félmúlt rovatunkban Regős János Katona Imre rendezővel folytatott beszélgetése olvasható.

Kilátó rovatunkban A debreceni Csokonai Nemzeti Színházban idén márciusban rendezett kortárs drámafesztivál, a DESZKA egyik emlékezetes szakmai rendezvényéről ad hírt a Színpadi látomások című írás, mely a Borbély Szilárd emlékére rendezett kerekasztal-beszélgetés Ungvári Judit által szerkesztett változata. A világhírű író, Misima Jukio most megjelent drámakötetéről Szász Zsolt beszélgetését tesszük közzé Jámbor Józseffel, a könyv fordítójával és szerkesztőjével. A Teátrumi Társaság tagszervezetei közül ebben a lapszámban a Szarvasi Cervinus Teátrumot mutatjuk be. 



(2015. április 21.)