Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Gála a Magyar Kultúra Napján


Stabat Mater részlet Szegedről

Budapest, 2013. január 22., szerda (MTI) 

A nemzetet csak a kultúra tarthatja össze, amely egyszerre lokalitás és történelmi meghatározottság - hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, a magyar kultúra napján rendezett díjátadó ünnepségen a Nemzeti Színházban, ahol az ünnepség után első alkalommal rendezték meg a nemzeti fenntartású intézmények közös gálaműsorát.

A miniszter kiemelte: az igazi kultúra soha nem fordít szembe, hanem mindig egyesít. Véleménye szerint hiába a gazdasági növekedés, ha ebből nem jut a kultúra támogatására, hiszen "csak azok a nemzetek voltak képesek felértékelődni, akik ragaszkodtak saját nyelvükhöz, kultúrájukhoz".

Balog Zoltán felidézte, hogy a kormány idén 17 milliárd forinttal többet fordít a kultúrára, mint a korábbi években. Kiemelte a Zeneakadémia megújulását, amelyet a "hazai kulturális élet legmeghatározóbb beruházásának" nevezett. Emellett megemlítette még a Fejér megyei levéltár megújítását és a Budapest Music Center megnyitását is, amelyre 600 millió forintot áldozott a kormány. Ezen felül szólt a Várbazár áprilisi átadásáról, az Ybl-bicentenárium kapcsán a Honvéd Főparancsnokság épületének részleges rehabilitációjáról és a pesti Vigadó megújulásáról is.

A beszédet követően a miniszter átadta a Balassa Péter- és Csokonai Vitéz Mihály-díjakat, a Minősített Könyvtár és Minősített Közművelődési Intézmény címeket, valamint a Közművelődési Minőség díjat.


A százhalombattai Forrás Néptáncegyesület tagjai Csokonai Vitéz Mihály-díjat vehettek át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől és Halász Jánostól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárától. (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)


Balassa Péter díjat vehetett át Szirák Péter irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének vezetője. Csokonai Vitéz Mihály-díjjal tüntették ki Kocsán László hagyományőrzőt, néptáncoktatót és Török Lászlót, a szabadszállási Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola tanárát. Közösségi kategóriában Csokonai Vitéz Mihály-díjat vehetett át a Kartali Asszonykórus, a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes és a Vass Lajos Kórus.

Minősített Könyvtár címmel tüntették ki a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárat, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvárat és Levéltárat, valamint a Gödöllői Városi Könyvtárat és Információs Központot. Minősített Közművelődési Intézmény címet adományozott Balog Zoltán a tiszakécskei Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár részére, az Egri Kulturális és Művészeti Központ számára, valamint a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Nonprofit Kft. részére. A békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ Közművelődési Minőség díjban részesült.

A díjátadót követő gála előtt Halász János kultúráért felelős államtitkár mondott pohárköszöntőt. Szavai szerint "nemzeti kultúránk több, mint a nemzeti sajátosságok gyűjteménye, a nemzeti kultúra élő valóság, ezt bizonyítja a ma díjazottak eddigi munkája is".

A köszöntő után a nemzeti intézmények első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal adtak kultúra napi műsort. Az esten a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Kortárs Balett, a Nemzeti Táncszínház, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Pécsi Balett, a PTE Zeneművészeti Intézete, a Csokonai Nemzeti Színház énekkara, a Nemzeti Színház, a Hagyományok Háza, a Magyar Állami Népi Együttes zenekara, a Színház és Filmművészeti Egyetem, a Magyar Állami Operaház, a Nemzeti Balett, a Kaposvári Egyetem, a Magyar Cirkusz és Varieté és a Baross Imre Artistaképző Szakiskola, a Budapesti Operettszínház, a Honvéd Együttes, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Cantate vegyeskara, a Győri Balett és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola szerepel.

---

A gála érdekessége, hogy a fellépők nem csak saját produkcióikkal érkeznek, de egymás előadásában is részt vesznek, így a Debreceni Csokonai Színház kórusát a Szegedi Szimfonikusok kísérik majd. A Pécsi Balett Dukay Barnabás: Monódia tenor hangra János evangéliumának szövegére című művéhez, kifejezetten erre az alkalomra készített koreográfiát Vincze Balázs koreográfus. Az Ünnepi Gálára korlátozott számban jegyet vásárolhatnak az érdeklődők.


Részlet az Aranyecset c. műből


A részletes program:

„Mert mibennünk zeng a lélek”
A nemzeti intézmények gálaestje a Magyar Kultúra Napján – 2014. január 22.

Balog Zoltán miniszter úr beszéde,
Emberi Erőforrások Minisztériuma

Giovanni Battista Pergolesi: Stabat Mater (részletek)
A Szegedi Nemzeti Színház - Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója, közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar
vezényel Gyüdi Sándor

Dukay Barnabás: Monódia tenor hangra János evangéliumának szövegére
előadja: Ódor Botond, a PTE Zeneművészeti Intézetének hallgatója;
táncolják: Ujvári Katalin és Molnár Zsolt, a Pécsi Balett művészei
koreográfus: Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója

Erkel Ferenc: Bánk bán (részlet)
Rendes Ágnes, Busa Gabriella, Hajdu András, Lakatos Gergely
a Csokonai Nemzeti Színház énekkara, Szegedi Szimfonikus Zenekar

Vörösmarty Mihály: Liszt Ferenchez (részlet)
Nemzeti Színház - Rácz József

Radics Ferenc: Parafrázisok egy Liszt témára
Hagyományok Háza – a Magyar Állami Népi Együttes zenekara
művészeti vezető: Mihályi Gábor

Weöres Sándor-Kovács Adrián: Haláltánc
A Színház és Filmművészeti Egyetem IV. éves hallgatói

Magyar Állami Operaház - Nemzeti Balett: Felméry Lili, Oláh Zoltán
Aranyecset - pas de deux
koreográfus: Pártay Lilla

Nagy László: Táncbéli táncszók
A Kaposvári Egyetem II. éves hallgatói

Akrobata szám
Magyar Cirkusz és Varieté – a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola diákjai
koreográfus: Marsi Laura; rendező: Uray Péter

II. rész

Tamási Áron -Tolcsvay László - Ördögölő Józsiás:
"Hej vándorélet" - székely fiúk belépője
Budapesti Operettszínház - Dancs Annamária, Kerényi Miklós Máté,
Brasch Bence, Gömöri András Máté;
koreográfus: Vári Bertalan; 
rendező: Somogyi Szilárd

Kölcsey Ferenc: Parainesis (részlet)
Nemzeti Színház - Horváth Lajos Ottó

Kodály Zoltán: Huszt, Fölszállott a páva
Honvéd Együttes - Honvéd Férfikar
karigazgató: Strausz Kálmán

Szatmári csapás és friss
Honvéd Együttes - Honvéd Táncszínház
rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Kodály Zoltán - Virág Benedek: Békesség-óhajtás;
Kodály Zoltán - Petőfi Sándor: A magyar nemzet;
Kodály Z. - W. Shakespeare - W. Collins - Kistétényi M: Óda a muzsikához
Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Cantate vegyeskara
művészeti vezető: ifj. Sapszon Ferenc

Kodály (részlet)
közreműködik a Csokonai Nemzeti Színház énekkara
Győri Balett – koreográfus: Velekei László
karigazgató: Gyülvészi Péter

Szabó Lőrinc: Hazám, keresztény Európa
Nemzeti Színház - Eperjes Károly

Himnusz
a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola és
a Csokonai Nemzeti Színház énekkara a közönséggel



További képek a fellépőkről a fejlécben, az oldal Ajánló ablakában.

(2014. január 15.)