Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

A Hollósi-teszt

Az aktuális számítógépén. Imádta ezeket a kütyüket. Játszott, olvasott, installált, kipróbált mindent, nem létezett rendszer (operációs) amely sokáig képes lett volna ellenállni a Hollósi-féle totális támadásnak. Frici ellenállhatatlan volt. Ha informatikus lett volna, bizonyosan egy teszt őrizné a nevét. Ami azon nem bukik el, piacra kerülhet, sikere garantált. A Hollósi-tesztnek volt színházi változata is. Ha egy színész, darab ezen átment, biztosak lehettünk a sikerében. Ez a teszt, ha lehet, még szigorúbb volt, mint az a másik - nem is ritkán, saját magát is megbuktatta. Honnan tudta ilyen pontosan, mi működik majd és mi nem? Egyszerű. Azok közé tartozott, akik ismerték a színpad igazságát. Egyszerű?

***

Hollósi Frigyes színházunk alapító tagja volt, 2002-ben Schwajda György hívására jött. Mindannyian szerettük. Nevét a Nemzeti Színház művészbüféje őrzi. A nevét őrzi, a hiányát növeli, nap, mint nap. Halálhírét a Nemzeti, akkor nem általam szerkesztett honlapjáról tudtam meg. Hosszan ültem a gép előtt, újra és újra elolvastam a hírt, nem akartam elhinni. Aztán a régi képriportok, tudósítások között keresgélve akkor, egy éve is ezt a cikket találtam meg elsőként. Egy szép, derűs emlék.

(eosz)

Beugrás
Jégapó szerepében Hollósi Frigyes

Hollósi Frigyes játszotta Jégapó szerepét a Holdbeli csónakos szombat délutáni előadásában, Bodrogi Gyula betegsége miatt. A beugrásra való felkészülésre nem sok idő maradt, ám a tapasztalt színész bravúrosan oldotta meg a feladatot.


Készül a meglepetés. A kollégák többsége a próbán látja majd először az új maszkot.



Vajon kibírják röhögés nélkül?



Stohl András és Marton Róbert: ők már tudják…



Szervusztok! Elég stabil a bajuszom?



Stohl, amint alkalma nyílik rá a próbán, ki is próbálja. Gonoszul fújdogálja a Jégapó ékességét, aki nem tehet ellene semmit, hiszen a szöveget kell mondania.



A hatás nem marad el, Csankó Zoltán és Vida Péter a könnyeikkel küszködnek.




Még egy utolsó szövegösszemondás, és irány a színpad.



Az előadáson aztán minden olajozottan működik. Még a tánc is, pedig amiatt egy kicsit aggódott a művész. Hiába, a tapasztalat és a lélekjelenlét, a tehetség, és persze a kollégák apró segítségei.



Opsz, ezt elfelejtettük kipróbálni, nem esik le a korona a meghajlásnál?



A nézők ma kivételesen hosszan, be-bekiabálva tapsolták az előadást. A gyerekek persze ahogy szokták, de a szülők minden bizonnyal Hollósi Frigyest is ünnepelték, velünk együtt.

(2013. december 05.)