Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800


Újhelyi Kinga és Bakos-Kiss Gábor a Nemzetiben

 

Kétezer évvel ezelőtt elindul, hogy hosszú küzdelmes utat bejárva, kitaszítva, végül világra hozza a Megváltót.  A szállást kereső Mária, József, Gábriel arkangyal, a kétellyel mérgező Kísértő, a mennyek királynőjét legelőször felismerő Erzsébet, a gyermekgyilkos Heródes, a szívtelen kovács a Biblia jól ismert alakjai. Szarka Tamás elementáris erejű zenében és költői képekben megálmodott műve hozzánk, maiakhoz szóló, nekünk és belőlünk született, valódi magyar, mégis egyetemes üzenetű Mária történet.


Jelenet a debreceni ősbemutatóból

Az ősbemutató rendezője, Vidnyánszky Attila szerint a mai meddő világban is tudatosítani kellene, hogy minden újszülött gyermek magában hordja a megváltás lehetőségét. A mű a szülés-születés szakralitására kívánja felhívni a figyelmet.

Szarka Tamás, a Ghymes zenekar egyik alapítója, közép-európai és balkáni elemeket furcsán ötvöző, ugyanakkor magyar népzenei hagyományokból építkező  zenét írt, és különös hangulatú szövegvilágot teremtett meg.

A Mária című előadás ősbemutatója a debreceni Főnix Csarnokban volt 2011 decemberében, majd két alkalommal volt látható a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Ezen a hétvégén három alkalommal elevenedik meg a történet a mi Nagyszínpadunkon.

Az előadás színlapja

(2013. október 22.)