Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Főpróba, teltház – az első találkozás a közönséggel

A Vitéz lélek első nyilvános bemutatkozását házon belül „regisztációs” előadásnak neveztük. Ha emlékeznek, erre még májusban, a Nemzeti Színház évadbemutató sajtótájékoztatóján hívta meg Vidnyánszky Attila és a társulat, a Kárpát-medence magyar nyelvet és irodalmat tanító tanárait. A hírt, miszerint az érdeklődő pedagógusok jelentkezését a jovoevad@nemzetiszinhaz.hu e-mail címre várjuk, megírta a magyar nyelvű sajtó itthon és a környező országokban. A tanárok pedig - legnagyobb örömünkre – elfogadva a meghívást, megtöltötték a színházat.
 
 
Az előadás előtt a színészbüfében a kilencedik kerületi iskolák igazgatóival találkozott Vidnyánszky Attila. Nem véletlenül, hiszen a Ferencváros a Nemzeti Színház szűkebb otthona, ezért esett a választás rájuk, hogy találkozzanak a színház vezetőivel. Nagy nagy ívű program első állomása ez, mondta a teátrum igazgatója. Számunkra fontos, hogy a pedagógusok és a diákok otthonra találjanak nálunk. Rendszeresen szeretnénk vendégül látni egy-egy iskolát. Kibővített közönségtalálkozók lennének ezek, a kiválasztott előadás köré szervezett beszélgetésekkel, a műhelymunka megmutatásával, színházbejárással és, persze, az előadás megtekintésével.
 
 
Szeretnénk, ha minden ferencvárosi diák egy évben legalább egyszer eljutna a Nemzetibe, folytatta A. Szabó Magda, stratégiai igazgató. Szívesen házhoz is megyünk, rendhagyó irodalomórával, ahogy a napokban is tettük a Tamási Áron nevét viselő iskolában. Drámapedagógusok, színházi szakkörök vezetői is számíthatnak a segítségünkre. Ha ilyen igény mutatkozik, mi kidolgozzuk az alkalmas programot az együttműködéshez. Rövidesen elő is állunk az első ilyen programmal, amely a középiskolás korosztály idősebb gyermekeit szólítja meg, és a vége egy gyönyörű gála lesz, ahol a Nemzeti Nagyszínpadára léphetnek majd a legtehetségesebb diákok, csoportok. A városrész jelszavával, „Otthon, város Ferencváros” vette át a szót dr. Bácskai János polgármester, köszönve a meghívást. Mint mondta, látja értelmét a szorosabb együttműködésnek, reméli, hogy az iskolák élnek az ínycsiklandó ajánlattal, és sok pedagógus fantáziáját mozgatja majd meg a felkínált lehetőség.
 
Mécs Károly színművész és Géczy István főügyelő, néhány perccel az évad első színházi előadása előtt
 
(eosz)

(2013. szeptember 26.)