Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Roma témájú kiállítások a Nemzetiben

Színekben oldott életek – Cigány festőnők a mai Magyarországon

A női festők világa a cigány képzőművészeten belül is különleges és valóságosan tematizált egységet képez. Visszavezethető ez a nőknek a cigány közösségekben elfoglalt helyére, és az abban vállalt, véghezvitt, és megélt szerepére is.

Az itt kiállító kilenc festő különböző korú, életművüket különböző módon és színvonalon építő, tudatos művész. Olyan alkotók, akik itt élnek Magyarországon, de sokszor Európában ismertebbek, mint itthon; többen állítottak ki csoportosan vagy önállóan a világ legkülönbözőbb helyein.

Kiállításunkra olyan képeket gyűjtöttünk össze, amelyek többnyire az utóbbi néhány év termései és így nem a szokásos, kiállításokon többször megjelenő alkotások, hanem elvétve vagy egyáltalán nem kiállított, Budapesten korábban alig látott művek.

A kiállítás egy interjúkötet megjelenéséhez kapcsolódik. A könyv és a tárlat célja az, hogy a cigányság kulturális, művészi teljesítményeibe és az ezek mögött meghúzódó tradicionális normákba betekintést nyújtva hozzájáruljon az értékek bemutatásához; közvetítőként közreműködni abban, hogy a cigányokról való beszédmód pozitív megváltoztatásában a művészet beváltsa fontos misszióját.

A kötet megvásárolható az Alexandra könyváruházakban, a Nemzeti Színházban előadások előtt, illetve a kiadónál: Protea Kulturális Egyesület, protea.egyesulet@gmail.com

A kiállítás védnöke: Járai Zsigmond a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke

A kiállítás kurátora: Dr. Czibula Katalin és Alföldi Róbert

Megnyitó: 2011. szept. 17, 15. 30, Előcsarnok

Hidegvérrel

A Hidegvérrel című fotókiállítás azokról a roma családokról szól, akiket 2008 és 2009 között támadtak meg állig felfegyverzett szélsőjobboldali radikálisok az esti sötétség beálltával. A képeken főképp a támadások túlélői láthatóak, nők, gyerekek, fiatal férfiak, valamint azok a hozzátartozók, akik csak a véletlennek köszönhetik életüket. Az áldozatok azt mondják, hogy a veszteséggel csak együtt élni lehet, de azt, hogy valakit elvettek tőlük, elfogadni, elfelejteni egy napra sem tudják.

Amíg a mi életünk nehezebben, vagy könnyebben, de megy tovább, addig a megtámadott családok, valamint a rokonaik számára a mindennapokat ma is a döbbenet és a tragédia érthetetlensége jellemzi.

A legutolsó támadás óta több mint két év telt el, de a családok egészségügyi, lakhatási, vagy akár anyagi problémáit – a támadók számos esetben a családfenntartót ölték meg – összehangolt és alaposan átgondolt módon sem az állam, sem más attól független szervezet nem oldotta meg.

A kiállításon Turay Balázs fotográfus képei láthatóak.

A kiállítás teljes ötven képet és kísérőszövegeket tartalmazó anyaga november közepétől a FUGA Budapesti Építészeti Központban lesz látható.

További információ: http://www.turay.hu/

A képek, és a kiállítás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatta.

Megnyitó: 2011. szeptember 17, 19. 00, Gobbi Hilda Színpad előcsarnoka

(2011. szeptember 13.)