Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Nemzeti színházak kerekasztal-beszélgetése

A Nemzeti Színházak jelenéről és jövőjéről szóló szakmai konferencián a visegrádi országok, Észtország, Románia és Németország szakemberei vettek részt, és a következő kérdésekre keresték a választ beszélgetések és viták keretében: Milyen szerepet kap és kaphat a Nemzeti Színház a megváltozott világban, politikai körülmények között? Amikor egyes országok saját identitásukat alakítják újra, milyen szerepet kaphat a Nemzeti színház? Milyen identitást fejezhet ki és adhat tovább a színház a közönségnek? És milyen közönségnek? Kiknek akar és mit átadni? Hagyományt? Színházi múzeumot? Vagy korszerű, kortárs színházat akar? Mer-e, merhet-e kísérletezni? Mi szabhat gátat a kísérletnek: az anyagiak, a politika, a múltba dermedtség, a közízlés, a saját fantáziátlanság, vagy a mondandó hiánya? Milyen darabokat tűz műsorra? Milyen mintákat követnek, ha egyáltalán követnek valamit? Kik járnak ma színházba, és főként egy Nemzeti Színházba? Vajon a közönség viszonya hogyan változik a Nemzeti Színházhoz, amely a politika számára kiemelten kezelendő intézmény maradt? Elég nyitott-e egy Nemzeti Színház, ahhoz, hogy színházi közönségrétegeket neveljen ki, vagy marad az emblematikus lét, elzárkózás és elitista gondolkodás?

A konferenciával párhuzamosan az ún. „visitors”program keretében a Nemzeti Színház és más színházak előadásait is megtekinthették a vendégek, valamint találkozhattak magyar színházi alkotókkal.

Az ITI Magyar Központja és az OSZMI erre az eseményre időzítve adta ki a Hungarian Theatre Bulletin második számát, amelyben bemutatják a vidéki és budapesti színházi műhelyeket, a határon túli színházakat, a független színházi törekvéseket, a magyar színházi élet hátterét (támogatási és művészeti oktatás rendszerét), valamint a Színházi Kritikusok Céhével együttműködve, néhány kritikus véleményét az elmúlt három év kiemelkedő előadásairól, tendenciákról, a mai magyar drámáról. Ezt az angol nyelvű kiadványt természetesen nem csak a konferencia, hanem a Magyarországra látogató, külföldi színházi emberekhez is eljuttatja az ITI.

A konferencián részt vettek: Daria Ullrichová (Csehország), Priit Pedajas (Észtország), Krzysztof Mieszkowski (Lengyelország), Thomas Irmer (Németország), Ion Caramitru, Alice Georgescu (Románia), Stefan Bucko, Peter Pavlac, Zuzana Uličianska (Szlovákia)

Együttműködő partnerek voltak: ITI Magyar Központ, Nemzeti Színház, OSZMI, Színházi Kritikusok Céhe

Támogatók voltak: International Visegrad Fund, NKA, OKM, Budapest Főváros Kulturális Bizottsága, NCA, ESZA, ITI Germany, Lengyel Intézet


(2010. február 02.)