Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Képregénycirkuszban játszik Stohl András

- Ha jól tudom, egész nyáron dolgoztál, nem jutott időd a pihenésre. Min dolgoztál?

- Folyamatosan dolgoztam, Szegeden és Siklóson. Szegeden a Cigányszerelemben, Siklóson pedig a Tenkes kapitányában. Párhuzamosan próbáltam, aztán forgattam egy három részes tévéfilmet, majd elkezdődött az évad itt a színházban.

- Nem vagy fáradt?

- De, fáradt vagyok, és egy kicsit nyűgös is.

- Lesz majd időd valamikor pihenni?

- Október 17-én van bemutatónk a Berzsiánnal, utána a következő próbaidőszakom november közepén van, úgyhogy lesz közte tizenöt – húsz napom, kérdés, hogy akkor mennyit játszom majd esténként.

- Hogy érezted magad vidéken? Szegeden, Siklóson?

- Nagyon jól. Nagyon féltem a kettőtől, mert nagyon szűk volt a két próbaidőszak, a Cigányszerelem és a Tenkes kapitánya bemutatója között két hét volt, úgyhogy tartottam tőle, hogy egyáltalán el tudunk–e készülni a darabbal. Végül nagyon jó kis előadás lett belőle. Fantasztikus élmény volt számomra a Tenkes kapitánya.

- Ingáztál ezek szerint a két város között? Milyen messze vannak egymástól?

- 200 km, és nincs köztük autópálya. Tíztől kettőig próbáltam Siklóson, lefürödtem, háromkor indultam Szegedre, átértem hatra, héttől próbáltam tizenegyig, lefürödtem, aludtam, felkeltem fél hétkor, indultam, és átértem tízre Siklósra.

- Közben Budapesten nem is voltál?

- Nem. Hat hétig lent voltam vidéken.

- Mi újság a tévés munkáiddal?

- Havonta egy hetet Reggelizem. Nemsokára elkezdek dolgozni a Csillag születikben is. Október közepén indulnak az élő adások, amelyek szombat esténként lesznek láthatók.

- Közben próbáljátok már a Berzsiánt is. Mikor kapcsolsz ki, hogyan pihensz?

- Az autóúton idáig és innen hazáig. Más nagyon nem fér bele, meg egy picit a család, meg egy picit a vadászat. Nagyon rendes a rendezőnk, Almási–Tóth András, mert próbálja úgy csoportosítani a próbákat, hogy a péntek estéim szabadok, és szombaton csak délre kell jönnöm, így el tudok menni este – reggel vadászni, ami sokat segít.

- A családod nem veszi rossz néven, hogy ilyen keveset látnak?

- De, persze, nem jó ez nekik sem, de látják, hogy dolgozom, úgyhogy ebből a szempontból megértő a párom, Ancsika. Ő táncosnő, és tudja, mivel jár ez a munka. Persze, azt mondja, hogy jobb lenne, ha kevesebbet dolgoznék, csak hát mit mondjak le? A színházat nem tudom lemondani, a televíziós műsort nem lehet lemondani.

- A Tűzvonalban az M1-en folytatódik?

- Nagyon nagy sikere van, főleg most, hogy leadták egymás után az egyes részeket. Nagyon nagy rajongótábora lett, de egyelőre úgy tudom, hogy nem folytatódik.

- Láttalak a Holdbeli csónakosban, a János vitézben, ez lesz a harmadik „mesedarabod”. Hogyan dolgozol ilyenkor? Megkeresed magadban a gyereket?

- Fene tudja. Mókázni jó, ráadásul a Berzsián és Dideki igazi mesejáték. Bár a rendező tiltakozik ellene, ő nem mesejátékot szeretne. Elég erős világot talált ki köré. Közben bohócszámok vannak benne, sírós, és vidám bohócokkal.

- Táncolsz, és énekelsz is majd?

- Mindenki mozog benne, lesznek artisták is, akik a nagyobb kunsztokat nyomják. De miután én vagyok a főszereplő Berzsián, aki folyamatosan bent van a színpadon, természetesen az én mozgásom is meg van koreografálva bizonyos számoknál, ami nem is baj, mert segít. A szövegtanulásban is, és remélhetőleg élvezetesebb lesz tőle az előadás.

- Hogyan tanulsz szöveget? Rengeteg munkád van, rengeteg dolognak kell rögzülnie az agyadban.

- Szerencsém van, hiszen elég gyorsan tanulok. Ez annak is köszönhető, hogy nagyon sokat dolgozom, ezáltal rá vagyok kényszerítve, hogy karban legyen tartva az agyam. Mindig próbán tanulok, mindig kötöm a szöveget a cselekvéshez, így sokkal könnyebb megjegyezni a dolgokat. Rendszerint már az olvasópróba után elhagyom a szövegkönyvet. Most is ez történt, nincs szövegkönyvem.

- Mesélj Berzsiánról, ki ő?

- Abszolút főszereplő, körülötte zajlik a történet, van egy baráti társasága, akik mindig elmennek hozzá, és megbeszélik vele a problémákat. Őket Murányi Tünde, Blaskó Péter, Újvári Zoltán, Mészáros Piroska, és Szarvas Jóska játssza. Didekivel - akit Tompos Kátya alakít - majd a darab vége felé találkoznak, és szerelembe esnek egymással. Ribizlit, Dideki repülő kutyáját Mátyássy Bence alakítja. A fő gonoszt, Áttentő Redázt Fehér Tibor kelti életre, aki rettentő tehetséges, jó képességű srác, most negyedéves.

- Gondolom, a nagylányaidat már nem nagyon érdeklik a mesejátékok.

- A középsőt úgy, ahogy érdekli, a nagylányom is elhozta a barátnőjét a Holdbeli csónakosra tavaly, úgyhogy szerintem ezt meg fogják nézni mindketten. Franciskának, a kislányomnak természetesen korai ez még.

- Olvastál a lányaidnak meséket?

- Nem, fejből meséltem, ha meséltem. Ritka alkalmak voltak ezek. Általában, amikor a gyerekek lefeküdtek, én játszottam. Ha pedig elmentünk nyaralni, akkor általában saját kútfőből kitaláltam valami hülyeséget.

- Szerinted a felnőttek is jól szórakoznak majd?

- Elég erős látványvilága lesz a darabnak. A Cirque du Soleil–t idézi majd. Sok lesz benne a mozgás, az akrobatika. Azt gondolom, hogy a szülők is jól fogják érezni magukat, és nem nyűgösködnek majd, hogy jajj, egy mesejátékra kellett beülni!

- Te, mint költő hogy festesz majd?

- Nem olyan költő leszek, amilyet az emberek elképzelnek. El is mondja magáról Berzsián, hogy ő egy bikavállú, pirospozsgás, erős bicepszű ember. A költők általában horpadt mellűek, tüdőbajosak, ez a költő nem ilyen. Ő magát sem tartja igazán költőnek, és próbálja megmagyarázni az embereknek, hogy ő nem tud írni. Végül az embersége, a művészetbe és az emberekbe vetett hite menti meg újra a világot. De nem feltétlenül arról szól a darab, hogy ő egy költő.

- Játszol majd az Úri muriban, és a Vadászjelenetek Alsó–Bajorországból című darabban is. Különbséget teszel szerep és szerep között?

Én mindig az előttem álló munkára koncentrálok. Azzal foglalkozom. Most arra koncentrálok, hogy a Berzsián minél jobb legyen.

(2009. szeptember 08.)