Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Színészek objektíven - Eöri Szabó Zsolt fotói

A kiállítást megnyitotta: Eifert János fotóművész A megnyitó október 1-jén, 17 óra 30 perckor volt A tárlat színházunk második emeletén (balkon) látható november 11-ig. A megnyitó utáni napokon a kiállítást csak színházjeggyel érkező nézőink tekinthetik meg, az előadások előtt és a szünetekben. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
***
Furcsán csengenek ezek a bevezető mondatok, hiszen az ember nem szokott magáról egyes szám harmadik személyben beszélni. Sőt, egyáltalán nem szokott magáról beszélni. De most úgy alakult, hogy feladatom szerint, mint a Nemzeti Színház honlapját szerkesztő újságíró, saját kiállításomról kell tudósítanom az olvasót. Szerencsére, hangmérnök kollégáim kihúztak a csávából: hangfelvételt készítettek a megnyitóról, így nincs más dolgom, mint átadni a felvételt a honlap látogatóinak. Eifert János fotóművész mellett hallhatják Jordán Tamást, a színház főigazgatóját, és néhány mondat erejéig engem is. A megnyitót illusztráló képet fivérem, Szabó László készítette.
Kattintson a lejátszás gombra!
Színészek objektíven?! Természetesen nincs ilyen. Ember még nem látott objektíven másik embert, nemhogy színészt. Legfeljebb objektíven át, a fényképezőgép keresőjében. Mégis, az ellentmondás dacára, az egyik legfőbb törekvésem színházi fotóimnál az objektivitás megőrzése. Szeretném, hogy képeim híven tudósítsanak a próbákról és az előadásokról, szeretném, ha rögzítenék a művészek ihletett pillanatait. Mire egy színdarab a közönség elé kerül, olyan sok szándék, ötlet, kreatív erő összegződik benne, hogy a fotós jobb, ha a jelenetek megértésére és hű bemutatására koncentrál. Megragadni a látvány lényegét és a megfelelő pillanatban exponálni – ez is egy módja az igazság keresésének. Eöri Szabó Zsolt

(2007. szeptember 25.)