Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Jean Racine

A francia drámaköltő módos polgárcsalád gyermeke volt. Korán elvesztette szüleit. Lelkiismeretes gyámja nemcsak örökségére vigyázott, de neveltetéséről is körültekintően gondoskodott. Amikor középiskolássá növekedett, a janzenista atyák híresen színvonalas gimnáziumába íratta.
Janzenizmus Katolikus teológiai irányzat, egyházi reformmozgalom a 17-18. században, főként Franciaországban. Cornelius Jansen (1585–1638) leuveni egyetemi tanár, yperni püspök indította el. A kálvinizmushoz közel álló tanokat vallva tagadta az akaratszabadság dogmáját és vallotta predesztináció elvét. Követőit Franciao.-ban olykor rágalmazták, néha üldözték, de tisztelték is nagy tudásukat, tanítási eredményeiket. A kor legnagyobb filozófusmatematikus-természettudós gondolkodója, Pascal is janzenista volt. Racine-tól is azt várták tanítói, hogy idővel közéjük nő fel, a tudomány és a gondolkodás oktatója lesz.
Kezdettől fogva rendkívül jó tanulónak, tehetséges ifjúnak és mesteri verselőnek bizonyult. Hamar lett jártas a teológia mellett a görög-római mitológiában, a történelemben, a szentnek mondott nyelvekben (görög, héber, latin). Még 16 éves sem volt, amikor a királyi Udvar pályázatot hirdetett egy költeményre, amely a király és a királyné házassági évfordulóját ünnepli. Az ország minden részéből érkeztek jeligés versenyművek. A tudós bírálók egyhangúlag egy mesteri verseléssel és rendkívül szép nyelvezettel felépített ódára szavaztak. S amikor a jeligét rejtő borítékot kibontották, kiderült, hogy a költő egy gimnazista fiatalember. Tanulmányai befejezése után, tizenkilencedik életévében jelentkezett az udvari hivatalnál, ahol örömmel fogadták és el is várták, hogy tollával ékeskedjék az udvari életben. Hamarosan meg is ismerkedhetett az ünnepelt Corneille-jel, aki úgy fogadta, mint tehetséges tanítványnak való ifjút. Ennél is fontosabb volt a számára, hogy összebarátkozott azzal az Udvarban már otthonos íróval, Moliere-rel. Első két darabját Moliere színháza mutatta be. Az Andromaché (1667) bemutatása utána francia színházi élet ünnepelt mestere lett. Könnyedén, hitelesen alkalmazta a klasszicista hármas egység szabályát. Témáit többnyira az ókori görög mitológiából (Iphigenia, 1674; Phaedra, 1677 ) és a római korból merítette (Britannicus, 1669; Bérénice, 1670). Forrás: Akadémiai Lexikon, literetura.hu
  • További információk

    (2006. április 13.)