Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Színlap - a Duna TV színházi folyóirata

Természetesen nemcsak a Nemzeti Színházban lesz premier, Körkép rovatunkban beszámolunk néhány hazai és határon túli színház márciusi bemutatóiról, és kiemelten foglalkozunk A szecsuáni jólélek Novák Eszter rendezte, tatabányai előadásával. Vendégünk a címszerepet alakító Tóth Ildikó.
  • A budapesti Nemzeti Színház ebben a hónapban ünnepli a „születésnapját” – igaz, még csak a negyediket –, ebből az alkalomból a színház létrejöttéért sokat küzdő Gobbi Hilda hagyatékából származó, neves színészek által dedikált fotókat állítottak ki.
  • Március 25-én ünnepeljük Bartók Béla születésének 125. évfordulóját, így a Budapesti Tavaszi Fesztivál is kiemelten foglalkozik Bartók Béla életművével. A Magyar Állami Operaház újra bemutatja Bartók mindhárom színpadi művét, ennek kapcsán látjuk vendégül az est rendezőjét, Szinetár Miklóst. A két baletthez új koreográfiák készültek, de a Bajor Gizi Színészmúzeum Bartók és a tánc című kiállítására ellátogatva felidézzük a régebbi, nagy sikerű előadásokat is.
  • 60 évvel ezelőtt, március 10-én nyitotta meg kapuit a Székely Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház elődje. Bács Ferenc és Lohinszky Lóránd színművészek emlékeznek a régi időkre.
  • Másik kiemelt témánk egy fiatal német szerző, Roland Schimmelpfennig magyarországi felfedezése, márciusban két újabb darabját is bemutatják. Megszólaltatjuk az ennek alkalmából hazánkba látogató német írót és a műveit színpadra állító magyar rendezőket: Ascher Tamást, Schilling Árpádot, Bagossy Lászlót és Bodolay Gézát.
  • Műsorunkat szokásunk szerint ismét a zenés színház témaköréből vett beszélgetésekkel zárjuk. Zene és próza kapcsolatát boncolgatja Selmeczi György, Novák János és Horváth Károly. Az operarendezésről Juronics Tamást és Kovalik Balázst faggatjuk, és ennek kapcsán ellátogatunk a Millenárisra is, ahol Mozart születésének 250. évfordulója alkalmából egymás után előadják leghíresebb operáit. SZÍNLAP A havonta jelentkező műsor arra törekszik, hogy átfogó képet nyújtson a hazai és a határon túli magyar színházak bemutatóiról. Megszólaltatja az alkotókat, a történeti rovatban pedig színházi kultúránk múltjának egy-egy pillanata idéződik fel. Házigazdák: Kalocsai Andrea és Kulka János Felelős szerkesztő: Mészáros Katalin Rendező: Mispál Attila DUNA TV, március 26. vasárnap, 20.00 óra

    (2006. március 22.)