Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Az aktuális szezon értékelése

Bizakodva láthattunk neki az idei 2004/05-ös szezonnak. Nem kötöttünk szerződést Tóth Augusztával és Tallián Mariannéval, új tagokkal bővült a társulat. Nagy jelentőségű Garas Dezső belépése, gazdagodtunk Csankó Zoltánnal és két fiatal színésszel, Bognár Annával és Schmied Zoltánnal. Mindig kényes kérdés a futó darabok levétele. Általában 7-8 darabnál többet nem szabad repertoáron tartani, mert különben nem lehet őket optimálisan, elegendő számban műsorra tűzni. A Nemzeti Színház 7 előadást tartott műsoron a 2003/04-es szezonban és az új évadban készült még négyre. 11 produkciót képtelenség életben tartani. Így nem vittük át az új szezonra A vihart, a Bánk bánt, a Peer Gyntöt, műsoron maradt a Revans, a Holdbeli, a Györgyike és a Czillei. A stúdióban kikerült a repertoárból az Egy portugál apáca levelei. Maradt A pesti szín, az Anyám, Kleopátra, a Buborékok, a Senák, a Hamupipőke, a Gyévuska és a Holnap reggel (ez utóbbi 2004 decemberében ment utoljára). Ebben a szezonban rendszeresen műsorra tűztük a kiváló angol színészekből álló „Madhouse” társulattal a Merlinben született SÖR előadást. A szezon az új bemutatókkal egészült ki. Nem mérvadó a színház igazgatójának véleménye, de mégis kénytelen vagyok hangsúlyozni, hogy minden várakozást felülmúlóan kiváló szezon áll mögöttünk: Nagyszínház
  • Sárga liliom (Mohácsi János) A kaposváriaknál megcsodált tiszteletreméltó együttes munka, kiugró egyéni színészi teljesítményekkel. A látogatottsága az átlag alatt van (87%), de a „tetszési indexe” vetekedik a többiekével. A látogatottság esélyeit erősen csökkenti, hogy elterjedt róla a bemutató idején még a valós 4 és fél órás hosszúsága.
  • III. Richárd (Valló Péter) Nagy slágere lett a Nemzetinek. Protekciót keresnek az érdeklődők a jegyhez jutáshoz. Valló a Holdbelinél megismert erényeivel hozott létre egy nagy létszámú, társulati kohéziót teremtő előadást. Kulka János Richárd alakításáért Gábor Miklós-díjat kapott. A színpadtechnika miatt máshol nem lehet eljátszani, pedig Karsai György, a Pécsi Fesztivál válogatója 4. helyen javasolta volna a versenyprogramba. Látogatottsága 101%.
  • A Mester és Margarita (Szász János) Monumentális előadás, igazi kollektív színház teljesítmény. Ezt már az a társulat hozta létre, melynek kontúrjai már korábban is erőteljesen mutatkoztak. A bemutatót követő napon már az évad végéig elkeltek a jegyek, látogatottsága 100,4%.
  • Farsang Végképp nem illik nekem egyszerre rendezőként és igazgatóként minősítenem. Eddig mindössze három nagyon sikeres előadás volt. Azért leírom a látogatottsági adatot 101,2%. Stúdiószínpad
  • Pentheszileia (Zsótér Sándor) Nagyon fontos az alakuló új Nemzeti Színház életében, hogy az új színházi utakat talán a legerőteljesebben kereső Zsótér Sándor létrehozta ezt az előadást. Öröm volt tapasztalni, hogy itt is érvényesült a társulat együttes működésének erénye, jelentős, igazi társulati gondolkodásban kiérlelt alkotás jött létre. Zsótérnak még viszonylag kevés híve van a nagyközönség körében a látogatottság ennek ellenére 87,3%.
  • A Macskalápon (Radoslav Milenkovic) Fehér holló manapság a színházban a katarzis. Itt előkerülnek a zsebkendők az előadás vége felé, erőteljes szipogásokat hallani. Básti Juli feliratkozott a legjobb színészi alakítás díjára várakozók közé. Látogatottság 104,8 %.
  • Újszerű kezdeményezésnek számít a Thália Színházzal közösen létrehozott előadás, az Alföldi Róbert által rendezett Ügynök halála. Ez is pótszékes siker, nagy színészi kiugrást jelent Bodrogi Gyulának és László Zsoltnak.
    ***
    A szezonban folytatódott az Operamesék sorozat, volt évadnyitó rendezvény, megünnepeltük Garas Dezső születésnapját, vendégül láttuk, jótékonysági est keretében, a beregszásziakat A szarvassá változott fiú c. előadással. Külön bekezdést érdemel Valló Péter Racine kurzusa. Rendszeresen találkozik a Nemzeti fiatal művészeivel és dolgoznak a Phaedra szövegein. Igazi műhelymunkáról van szó, melynek eredményei hamarosan a közönség számára is ismertté válnak. A társulat összetétele a 2005/2006-os évadban alig változik: Murányi Tündével közös megegyezés alapján nem újítottuk meg a szerződését. Új színészt nem szerződtetünk. A Színház- és Filmművészeti Egyetem két, jelenleg III. éves növendéke lesz gyakorlaton nálunk: Vass Teréz és Nemes Wanda.
  • Részletes látogatottsági adatok: 2003. szeptember 1. és 2005. május 3. között
  • Részletes látogatottsági adatok: 2004/2005-ös évad

    (2005. május 05.)