Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Nemzeti Különjárat Jász-Nagykun-Szolnok megyéből

Az első, hogy éppen mára esett egy kis ünnepség. A Nemzeti Színház első igazgatója, Bajza József kétszáz éve született. Akkor az intézmény Pesti Magyar Színház néven működött. Bajza így indította el a nemes vállalkozást: "Célom a hazafiak figyelmét a pesti magyar színházra fordítani. Nem tetszeni, hanem használni akarok..." Délelőtt, a Kerepesi Temető művészparcellájában, Bajza József nyughelyén is ünnepélyes koszorúzást rendezett a Magyar Írószövetség, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézete, valamint a szülőfalu, Szücsi Község Önkormányzata. A Nemzeti Különjárat vendégei előtt pedig színházunkban Dr. Kerényi Ferenc színháztörténész beszélt Bajzáról, majd Törőcsik Mari és Blaskó Péter megkoszorúzta Bajza József mellszobrát.
Az ünnepség képei
A másik meglepetés egy különleges beugrás volt. A Nemzeti Színház korábbi igazgatója, Schwajda György által rendezett előadásban (A Vihar), a Nemzeti Színház még korábbi igazgatójának (Iglódi István) szerepében (Gonsales), a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatója (Jordán Tamás) lépett fel.
A beugrópróbán
A harmadik meglepetés, szerencsére elmaradt. Ugyan nem szokásunk a honlapon saját gondjainkról beszámolni, de ma talán kivételt tehetünk, lévén, hogy a tapsrendben Jordán Tamás egy virágcsokorral kezében elárulta a titkot. Tegnap még nem tudtuk, nem kényszerülünk-e műsorváltoztatásra, Nagy-Kálózy Eszter influenzája miatt. Szerencsére nem volt rá szükség. A művésznő a betegségről tudomást nem véve, fantasztikus tehetséggel játszotta végig az előadást. Köszönjük!
Nagy-Kálózy Eszter a délutáni próbán

(2004. január 31.)