Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Pikkó herczeg

2003. november 21-én és 22-én, este 7 órakor Orbán György Pikkó herczeg című lírai operájával vendégszerepel a Nemzeti Színház stúdiójában a Kolozsvári Magyar Opera.
A Pikkó herczeg - amely az első magyar operának tekinthető - Chudy József daljátéka. Az 1793-as bemutató idején még a Pikkó Hertzeg és Jutka Perzsi címet viselte. A pikó tájnyelven részegeset jelent, Perzsi pedig néhol az Erzsébet beceneve. A XVIII. századi történetet - amely eredetileg paródia volt és kottái az idők során eltűntek - Orbán György dolgozta fel tragédiaként, megőrizve a cselekmény magvát. A tatár kán lánya, Perzsi szereti a kalmük herceget. A kán hallani sem akar erről. Kalmük követ jön, utoljára kéri meg a lány kezét ura számára. Nyomatékul felvonul a túlerőben lévő kalmük sereg. A kán kirúgja a követet, vállalván a harcot. A viadalban Pikkó, a kalmük herceg legyőzi a kánt. A kán lánya - apja halott, a gyilkosa pedug az ő kedvese - öngyilkos lesz. A halálba követi őt Pikkó. Aztán egy varázsló jön, és intézkedik a halottak feltámasztásáról….
Orbán György:
Pikkó herczeg
Vezényel: Selmeczi György m.v. és Kulcsár Szabolcs Pikkó herceg: Böröcz László Jutka Perzsi: Székely Zsejke Kán: Sándor Árpád Sibuk: Laczkó V. Róbert m.v. Követ: Molnár János A garabonciás: Dimény Áron m.v. Báb: Varga Ibolya Látvány: Lőrincz Gyula Zenei munkatárs: Incze G. Katalin Koncertmester: Barabás Sándor Rendezőasszisztens: Gombár Annamária Rendező: Selmeczi György m.v.

(2003. november 17.)