Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800

Nangsza Öbüm dákíni története (XI-XII. század) MITEM

Hagyományos tibeti opera

A történet korai vándorénekmondóktól származik, akik házról házra járva énekelték. Később a tibeti opera műfaján keresztül is nagyon népszerűvé vált. 

Zhangpei Kurnangpa nevű faluban, Tibet Gyanste régiójában játszódik.A faluban élt egy jómódú parasztcsalád, Phehue Nangba néven, akik erényes és jámbor életet éltek, azonban nem született gyermekük. Egy éjjel, miután százezer imát elmondtak Tara Istennőhöz, Nyangsta Seldon csodálatos álmot látott, amelyben egy lótusz nyílott ki a méhében, és égi lények (dákínik) hódoltak e lótusz előtt. 

Néhány hónap múlva az asszony életet adott egy lánygyermeknek. A kisbaba az anyatejből Tara Istennőnek áldozott, ami különösen kedvező jel volt. Neve Nangsza Öbum lett, melynek jelentése: aki a Földnek adatott, hogy sugárzása százezer érző lényt felszabadítson.

A Tibeti Előadóművészeti Intézet (TIPA) az első olyan intézmény, amelynek feladata Tibet ősi és egyedülálló kultúrájának, gazdag zenei örökségének és más művészeti  formáinak megőrzése és népszerűsítése. Az intézetet Őszentsége a 14. Dalai Láma alapította, amikor 1959 augusztusában Kalimpongba érkezett.

A tibeti opera szövegét a MKKK Ratna Ling Fordítócsoport ültette át magyar nyelvre.
A TIPA Tarban (Nógrád vármegye) is előad egy tibeti operát Buddha életéről a Szkíta és Magyar Szellemiség Kőrösi Csoma Sándor Központ megnyitóján június 11-én.
Legutóbb színpadon
NSZ

2023. június 10. 18:00

Nagyszínpad

MITEM

Tibeti Előadóművészeti Intézet (TIPA), India

Tibeti nyelven magyar és angol felirattal