Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800

Bemutatók - 2022/2023-as évad

Tamási Áron

Jeromos, a népámító politikai hasznot és milliós üzletet lát abban, ha a háborúban megtépázott, szegény székely falu népét pénzzel, ígéretekkel magához édesgeti, az egyes emberekből tömeget csinál. A falu kocsmárosánál rendezi be főhadiszállását. Ki lesz képes ellenállni neki, és átlátni az ármánykodáson? A kocsmáros fia és a falu tekintélyes gazdája is harcba száll a tündökölni akaró Jeromossal. 

Rendező: Márkó Eszter

TÜNDÖKLŐ JEROMOS
GH
Gobbi Hilda Színpad
Hubay Miklós

A francia romantikus zeneszerző, Hektor Berlioz élete alkonyán keresi fel gyermekkori szerelmét, Dubeoef Estellát és meg akarja szöktetni családja köréből a tisztes nagymamát. Felidézik az ifjúkori szenvedélyt, amit később a konvenciókhoz igazodva mélyen eltemettek magukban. De sohasem késő „megállítani az időt”, az igaz szerelem kortalanul ott él mindenkiben, csak bátorság kell megélni azt.

Rendező: Rátóti Zoltán

ŐK TUDJÁK, MI A SZERELEM
KA
Kaszás Attila Terem

Berecz András ének- és mesemondó estje

Berecz András ezen az estén a legvidámabb meséiből, legendáiból, énekeiből válogat. A műsort 20 év feletti gyermekeknek ajánljuk.

MEZEI SATU
KA
Kaszás Attila Terem
Petőfi Sándor

Szemérmetes Erzsók és annak „ötvenötéves bájai” körül forog Petőfi Sándor falusi „eposza”. Ott legyeskedik a hölgy körül Fejenagy, a kovács, vagyis a „helység kalapácsa” és a lágyszívű kántor. Szabad színház és derű, groteszk jelenetek és álpatetikus hangvétel – ám az előadás a színházról mint a túlélés lehetőségéről is szól a hazáját elhagyni kényszerülő beregszászi társulat előadásában.

Rendező: Vidnyánszky Attila

A HELYSÉG KALAPÁCSA
KA
Kaszás Attila Terem
Írta és összeállította: Lukácsy György

Misztériumjáték Esterházy János gróf életéről

Már javában üldözi a Gestapo, amikor a szovjetek elfogják, és a Gulagra hurcolják – e néhány fordulat önmagában is mutatja, hogyan állt ellen gróf Esterházy János politikus a 20. század ordas eszméinek. Az életrajzi dráma a Felvidék mártír politikusának tragikus története, egy közép-európai példakép titkának keresése.

Rendező: Rubold Ödön

HAZATÉRÉS
KA
Kaszás Attila Terem
Bertolt Brecht

Drámai példázat a jóságról

Háború van, a város lángokban áll. Mindenki fejvesztve menekül. A kormányzóné is, akinek hátra hagyott csecsemőjét szolgája, Gruse magához veszi. A lány a sajátjának mondja gyereket, ám az újra feltűnő vőlegénynek hiába bizonygatja az ellenkezőjét. Amikor a kormányzóné újra magának követeli a gyereket, Acdak, a bíró a kaukázusi kör középre állítja a kisfiút, és az „anyák” húzni kezdik… Bertolt Brecht meséje a háború iszonyatában megőrzött szeretetről és emberi méltóságról.

Rendező: Avtandil Varszimasvili

A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR
NSZ
Nagyszínpad
Molière

avagy a Kőszobor lakomája

A nyughatatlan hódító, a szabad életű sevillai nemes története számtalan szerzőt inspirált már. Mozart operát szerzett róla, Kierkegaard filozófiai munkát épített rá, Brecht átiratot készített a nagy francia színpadi szerző, Molière komédiájából. Csak az arcunkra ne fagyjon a mosoly a macedón származású Aleksandar Popovski mostani rendezése láttán, akinek A Mester és Margarita című színpadi vízióját a Nemzeti Színház közönsége nagy elismeréssel fogadta.

Rendező: Aleksandar Popovski

DON JUAN,
NSZ
Nagyszínpad

Berecz András ének- és mesemondó estje

Tisztelet Hazug Pistának és Szamár Jóskának

 

Az énekes, mesemondó most a hangyász vérmedvék szokásainak leírása ürügyén fordítja ki a világot, hogy rejtekébe pillantsunk. Pincét ás, hogy tornyot emeljen. Nyílvesszeit, szavait most is kéjjel húzza hátra, hogy azok, legalább mire a só megnyüvesedik, láthatárig repüljenek.

„Kedves mintáimat utánzom ezen az esten, tehát feje tetejére állítom a világot, összecserélem az északi sarkot a délivel, szőr ellenében simogatok. Úgy csinálok káoszt, hogy a végén rend legyen.” – mondja Berecz András, hozzátéve, ez a bolondos mesemondás-fajta nagyon régóta vonzza őt. „Az udvari bolondok is úgy mondtak emberjavító igazságokat, hogy bukfenceztették a szavakat.”

FEL A MEDVÉRE, A FA NEM JÁTÉK!
NSZ
Nagyszínpad
Kirill Fokin

Kaplan, az ENSZ 129 éves legendás főtitkára egyetlen államban egyesítette az egész emberiséget, ám az utópisztikus küldetés kudarcba fulladt, a világot kataklizmák rengetik meg. Kaplant száműzik, a világtól elzártan egy android szolgálóval él, de a harc nem ér véget. Vajon lehetséges a túlélés, fennmarad az emberi civilizáció? Utópia, sci-fi, filozófia – látomás az emberiség jövőjéről.

Rendező: Valerij Fokin

REX
GH
Gobbi Hilda Színpad