Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800

Az évad bemutatói

Odin Teatret

The Tree (A Fa)

A Történelem fája növekszik: az élet és a halál táplálja. Körülötte gyerekkatonák és imádkozó szerzetesek táncolnak együtt hadvezérekkel, egy magányos anyával, és egy költő lányával, aki gyerekként arról álmodozott, hogy repül majd az apjával együtt.

Rendező: Eugenio Barba

The Tree (A Fa)
GH
Gobbi Hilda Színpad
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij

A krokodilus

A történet szerint a pétervári csinovnyikot, Ivan Matvejicset ez a hatalmas krokodil váratlanul lenyeli, ám legnagyobb meglepetésre a csinovnyik nemhogy meghalna, de kifejezetten örül új helyzetének, mivel a krokodil gyomrából világosságot és új eszméket hirdethet polgártársainak. Szavai szerint „elég csak elkülönülni valahol, vagy belekerülni egy krokodilba, máris megteremtődik az egész emberiség számára a paradicsomi lét lehetősége”.

Rendező: Valerij Fokin

A krokodilus
NSZ
Nagyszínpad
Ingmar Bergman

Szenvedély

„Ingmar Bergman a filmkészítői munkássága mellett jelentős színpadi szerző, rendező és író is. Precízen kidolgozott forgatókönyveiből Magyarországon is több színházi előadás született. A Szenvedély ősbemutató, színpadon még nem játszották. A filmnovella és az eredeti dialógusok alapján készült a Nemzeti Színház előadása. 

Rendező: Kiss Csaba

Szenvedély
GH
Gobbi Hilda Színpad
Szilágyi Andor

Tóth Ilonka

PREZI

Kádár Jánoséknak ugyanazért volt szüksége Tóth Ilonkára, mint népballadánk kűmíjjeseinek társuk, Kelemen feleségére. ”Azt gyengén fogjuk meg, dobjuk be a tűzbe, Annak gyenge hamvát keverjük a mészbe…” Míg azonban utóbbiak magos Déva vára időtlen falait akarták felépíteni, addig előbbiek csak a Nemzetközi Szocializmus cirkuszi sátrát próbálták sürgősen összetákolni…  És van még itt egy rettenetesen nagy különbség: Tóth Ilonka ügyében még ennyi idő múltával se jön szóba a bűnbánó gyengédség… (Verebes Ernő után szimplán és szabadon Szilágyi Andor)

Rendező: Vidnyánszky Attila

Tóth Ilonka
NSZ
Nagyszínpad
Földes László Hobo

A Gulag virágai

Versek, novellák, történetek, dalok, szomorúak és vidámak még a világ legborzalmasabb helyein is születnek. Ilyen hely volt Gulag, amely az ártatlan milliókat – köztük sok százezer magyart is elnyelő és megsemmisítő – szovjet munkatáborok gyűjtőneve. A táborokban született művészeti alkotásokat nevezi Hobo a „Gulag virágainak”.

Rendező: Vidnyánszky Attila

A Gulag virágai
KA
Kaszás Attila Terem
Ivan Viripajev

Részegek

„Istenről, szeretetről, szabadságról, önmaguk kereséséről beszélnek akadozó nyelvvel. Leginkább azt próbálják megfogalmazni, hogy kiüresedett, józannak tűnő világunkban van-e még helye az őszinteségnek, lehet-e valódi szeretetet találni.”

Rendező: Viktor Rizsakov

Részegek
GH
Gobbi Hilda Színpad
Juhász Ferenc

A szarvassá változott fiú (Harmadik olvasat)

Színház és film után – új verzióban látható a Juhász Ferenc verséből készült előadás, amely 2016. november 28-án, a párizsi Világ Kultúráinak Házában (Maison des cultures du monde) rendezett nemzetközi találkozón, a Festival de l'Imaginaire közönsége előtt mutatkozott be. A magyarországi bemutató december 7-én lesz a Gobbi Hilda Színpadon.

Rendező: Vidnyánszky Attila

A szarvassá változott fiú (Harmadik olvasat)
GH
Gobbi Hilda Színpad
Branislav Nušić

A miniszter felesége

A férjből miniszter lett. Érdekes ez? Érdekesebb, hogy mi lesz a miniszter feleségéből. Férje farvizén evező vérbő asszonyság ő, akinek frissen kinevezett ura, vagy inkább annak csábító hatalommal bíró rangja, fenekestől felfordítja mindenki életét. Hogyan lehet felemelkedni? Mi történik, amikor egy egyszerű, de szerethető asszonyság s az ő családja, rokonsága egy olyan társadalmi piedesztálra kerül, amelyről addig nem is álmodhatott?

Rendező: Árkosi Árpád

A miniszter felesége
NSZ
Nagyszínpad
William Shakespeare

III. Richárd

Évszázados háborúk után, megfogyatkozva bár, de béke ül Angliára. Az utcán szól a zene, hömpölyög a sör, a pincékben orgia, az embereket beárazzák, a holtakat elfelejtik. “Éljen, hisz béke van!” – harsogja a nép. Egy ember áll csak meg, hogy torz árnyékát nézve, feltegye a kérdést: valóban ez a béke? Richárd hősként harcolta végig a háborút, de a békebeli címlapokon már nem mutatna jól. Egyedül maradt. Gyűlöli a világot, köp a megszokásokra és retteg az unalomtól. Eldönti hát: játszani fog…

III. Richárd
GH
Gobbi Hilda Színpad
Rejtő Jenő élete és művei alapján írta: Olt Tamás és Vaszkó Bence

Szájon lőtt tigris

Olt Tamás Rejtő Jenős, sanzonos, kalandos, légiós, fordulatos, tizennégy karátos estje, zenékkel és minden bizonnyal!

No, de ki is ez a rejtélyes Morbitzer?

Rejtő egyik kézirat-maradványának indító mondata ez. Született Reich Jenő idén lenne száztizenegy éves: már ha nem jött volna közbe olyan horderejű dolog, mint a halál, ami bizony az ember életének végtelenségét váratlanul - nyilván, hiszen végül is ki a fene várja az elmúlást - végletesen megzavarja. Ez a pesti nagydumás srác, aki alig két évvel volt idősebb nálam - itt hadd áruljam el korom, mely nem hajlott és éppúgy nem egyenes -, szóval ippeg betöltötte a harminchetediket, amikor félbeszakították őt az imént említett folyamat művelésében, mely folyamatot kevésbé szárnyaló fantáziájú stiliszták, holmi újrahasznosított papírszéleken, egyszerűen „élet”-nek neveznek.

Rendező: Olt Tamás, Vaszkó Bence

Szájon lőtt tigris
BG
Bajor Gizi Szalon
Michel de Ghelderode

Az Úr komédiásai

Képek Assisi Szent Ferenc életéből

Hosszú és fájdalmas utat tesz meg Ferenc az örömre ébredésig, hiszen szorongásoktól és félelmektől meggyötört szívét kell tisztára mosnia, hogy ott meglelje Istent. Ezen az úton vezet végig bennünket Ghelderode egy lélek felemelkedésének történetét tárva elénk...

Rendező: Bozsik Yvette

Az Úr komédiásai
NSZ
Nagyszínpad

Csíksomlyói passió

18. századi ferences iskoladrámák és Szőcs Géza Passió című műve alapján

A Nemzeti Színház mostani Csíksomlyói passiója keresztény hitünk alapjaira kérdez rá, az európai kultuszközösség esélyeire hívja fel a figyelmet. Egy olyan új színpadi nyelv megteremtését tűzi ki célul, melyben a bibliai történet 18. századi interpretációja, valamint Szőcs Géza kortárs költői átirata szerves egységet alkot a Berecz András által megszólaltatott vallásos népénekekkel és azzal a néptánc alapú koreográfiával, melyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai adnak elő.

Rendező: Vidnyánszky Attila

Csíksomlyói passió
NSZ
Nagyszínpad
Colm Tóibín

Mária testamentuma

Nagy Mari önálló estje

„Ahogyan próbálta elmozdítani a töviseket, amelyek a homlokát és a fejét vágták, egy pillanatra tekintete elkapta az enyémet. Minden aggodalom, megrázkódtatás a mellkasom egyetlen pontjára összpontosult. Felkiáltottam és futni akartam felé, de kísérőim visszatartottak. Azt mondták fegyelmezzem magam." (részlet az előadásból)

Rendező: Viktor Balázs

Mária testamentuma
BG
Bajor Gizi Szalon
Szép Ernő írásaiból színpadra alkalmazta: Ernyei Bea és Galambos Péter

„Csak szólani egy szót mint ember”

Horváth Lajos Ottó önálló estje

„Nem tudom, miért szoktak a legrövidebb önéletrajzban is az iskolázás felől beszámolni. Az ember élettörténete a gondolkozása..."

Rendező: Galambos Péter

„Csak szólani egy szót mint ember”
Euripidész

Hippolütosz

Kicsoda is ez a Hippolütosz? Thészeusz és Antiópé amazonkirálynő fia. Ő az a fiú, akibe beleszeret a mostohaanyja, Phaidra. Phaidra neve ismerősebb, egyet jelent a pusztító szerelmi szenvedéllyel.

Rendező: Zsótér Sándor

Hippolütosz
KA
Kaszás Attila Terem