Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800

Bemutatók - 2021/2022-es évad

Mihail Bulgakov

A MESTER ÉS MARGARITA

Ivan Nyikolajevics „Hontalant” alsóneműben és feszülettel a nyakában beviszik egy moszkvai elmegyógyintézetbe. Teljesen összezavarodva magyarázza az orvosának, hogy a Patriarsije Prudi mellett találkozott az ördöggel, akinek valamilyen köze volt barátja, az irodalmi folyóirat-szerkesztő és elkötelezett ateista Berlioz lefejezéséhez. De az orvosok és ápolónők közül senki sem hisz neki. Ivant, cellájában, titokban felkeresi a rejtélyes Mester, aki ugyancsak páciens...

Rendező: Alekszandar Popovszki

A MESTER ÉS MARGARITA
NSZ
Nagyszínpad
Szabó Magda

AZ AJTÓ

Szabó Magda, amikor ír, azt teszi az emberi világgal, amit csak akar. Mindent megkapott a varázslathoz: lenyűgöző nyelvi erőt, élmény-bőséget, és a szükséges – bár fegyelmezetten titkolt – szenvedést - írja a szerzőről a pályatárs, Jókai Anna. Az ajtót közel 40 nyelvre fordították le, alkotóját 2003-ban a francia Femina-díjjal tüntették ki, Szabó István 2012-ben filmet forgatott belőle Helen Mirren főszereplésével. A regényből készített adaptációkat sikerrel játsszák a színházak is.

A bemutató tervezett időpontja: 2021. augusztus 16. Gyulai Várszínház
Bemutató a Nemzeti Színházban: 2021. szeptember közepén

Rendező: Szabó K. István

AZ AJTÓ
GH
Gobbi Hilda Színpad
Póka Egon – Tátrai Tibor – Földes László Hobo

VADÁSZAT

„Csak hajtó vagyok. Ne lőjetek!”

Vadászok, hajtók és a zsákmány, szerelmesek, hősök és vesztesek, urak, politikusok és szolgák, Robin Hood, Csipkerózsika és az éneklő nyúl. Hobo szövegei, Póka Egon és Tátrai Tibor zenéje… Mindez együtt a Hobo Blues Band negyedik lemeze, amely Vadászat címmel jelent meg 1984 októberében: a magyar rocktörténet legfajsúlyosabb konceptalbuma.

A Nemzeti Színház előadásában egy sor további Hobo-dal is megszólal majd. A mágikus időszerkezetű történet pedig ezúttal azt a két és fél napot meséli el, ami alatt lezajlik a rendszerváltás. A vadászat egy felállás, egy világrend, a változás mindössze annyit tesz, hogy vadászcsapatok váltják egymást. A garnitúra cserélődik, de a vadászat marad. Nincs igazi fegyverletétel, mert mire valaki leteszi a puskát, másvalaki már fel is veszi a földről.

Rendező: Vidnyánszky Attila

VADÁSZAT
NSZ
Nagyszínpad
Tennessee Williams

ÜVEGFIGURÁK

Tom: Néha az utcát rovom éjjel idegen városban, melyben senkit sem ismerek. Elhaladok
egy illatszerüzlet fénylő kirakata előtt. Tele a kirakat színes üveggel, apró, sokszínű, átlátszó
palackkal, egy széttört szivárvány sok-sok darabjával.


Az Üvegfigurák az emlékezés drámája. Tom Wingfield a harmincas évek gazdasági válságába sodródó Amerikában apa nélkül nehezen boldoguló családja történetét idézi fel. Az anya, Amanda, ifjúságának emlékeivel próbálja szépíteni kilátástalan helyzetüket, és igyekszik a biztonság révébe kalauzolni gyermekeit. Tom költői babérokról álmodik, a húga, Laura lelki betegsége miatt kiszolgáltatott, képtelen a való világban boldogulni. Reménybeli vőlegénye, a reálisan tervező Joe megjelenése minden ábrándot szembesít a kegyetlen valósággal… 

Rendező: Eirik Stubø

GH
Gobbi Hilda Színpad
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij

ÖRDÖGÖK

„A legnehezebb az életben: élni és nem hazudni.”

Radikális politikai mozgalmak és terrorista merényletekre is képes titkos oroszországi csoportok tevékenységéről valós események alapján írta meg Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij egyik legnagyobb hatású regényét, az Ördögöket. "...nem 19. századi emberekről szóló előadást szeretnék készíteni. Az Ördögök című regény számomra olyan, mint egy bibliai történet, amely teljes mértékben átültethető a mai korra, és ettől csak még kifejezőbb lesz. Korunk bonyolult és forrongó valósága összecseng a regény főbb konfliktusaival, mai világunk összefüggéseiben újraértelmezhetővé és átélhetővé válik az akkori világ is” – fogalmaz a rendező.

Rendező: Nyikolaj Roscsin

NSZ
Nagyszínpad
Csiky Gergely

BUBORÉKOK

„Ez a természet rendje, papa: az apák kifizetik fiaik adósságait. … A családi boldogság legfőbb föltétele, hogy a férj nejének minden kívánságát teljesítse.”  Vidnyánszky Attila 2019-ben a felújított kaposvári Csiky Gergely Színház megnyitására rendezte meg a Buborékokat, amely a kaposvári társulat előadásában lesz látható rendszeresen a Nemzeti Színház 2021/22-es évadjának műsorán.

Rendező: Vidnyánszky Attila

BUBORÉKOK
NSZ
Nagyszínpad
Hubay Miklós

ŐK TUDJÁK, MI A SZERELEM

A francia romantikus zeneszerző, Hektor Berlioz élete alkonyán keresi fel gyermekkori szerelmét, Dubeoef Estellát és meg akarja szöktetni családja köréből a tisztes nagymamát. Felidézik az ifjúkori szenvedélyt, amit később a konvenciókhoz igazodva mélyen eltemettek magukban. De sohasem késő „megállítani az időt”...

Rendező: Rátóti Zoltán

KA
Kaszás Attila Terem
Józsa Péter Pál

AGON

„Én vagyok a vádlott! Én, én oldom meg a rejtélyt!”

A világot megélni és megérteni akaró, sodródását látó, azt se elfogadni, se megváltoztatni nem tudó, érzékenyen gondolkodó, törékeny, önmagát is felemésztő Ember éles, fájdalommal és aggodalommal teli sikolya az Agon. Számomra az elmúlt harminc-negyven év legjobb színházi szövege Józsa Péter Pál műve - fogalmaz a rendező.

Rendező: Vidnyánszky Attila

NSZ
Nagyszínpad
Euripidész

BAKKHÁNSNŐK

„…mire várunk, az sose jő el, / míg a sosemvártnak utat nyit a sors..”

Dionüszosz, a bor és mámor istene visszatér Thébába, hogy bosszút álljon Pentheusz királyon, aki nem hajlandó elismerni az ő isteni természetét. Dionüszosz őrjöngő bakkhánsnőkké változtatja a város előkelő asszonyait. (Ezek elnevezése Dionüszosz latin nevéből Bacchusból származik, az ő szolgáit nevezik bakkhánsnőknek). A nők végül Kitherón hegyére vonulnak, köztük van Agaué is, a király anyja, aki tébolyultságában saját fiát szaggatja szét. 

Rendező: Theodórosz Terzopoulosz

NSZ
Nagyszínpad
Lope de Vega

A KERTÉSZ KUTYÁJA

avagy az örökbecsű komédia

„Itt maradtam egymagam, / Körbenézek, mindhiába; / Aki vak volt a világra, / Sírjon a világtalan!”

Nem kér enni, de másnak sem hagy (no come ni deja comer) – ez egy spanyol mondás, amelynek forrása Lope de Vega komédiája, A kertész kutyája – mondja Ignacio García, a darab spanyol rendezője, és elmagyarázza: – Valaki nem enged a húsosfazék közelébe senkit, ugyanakkor ő maga sem eszik belőle. A nagy spanyol komédiaszerző erre az egyszerű „jelenségre” építi leghíresebb és fergeteges („ajtócsapkodós”) darabját.

NSZ
Nagyszínpad