Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800
Roberto Ciulli – Matthias Flake

Bohócok 2 ½ - Bohócok viharban MITEM 12

I. rész - Bohócok 2 ½
     Szünet (40 perc!)

II.rész - Bohócok viharban

Míg régebben az öregkor méltóságot, tapasztalatot és olykor bölcsességet jelentett, a nyugati társadalmak demográfiai változásai nyomán másképpen tekintünk az élet alkonyára. Manapság az idős kort gyakran fogyatékosságnak, olyan elváltozásnak tekintjük, amely legtöbbször együtt jár a gyengeséggel, továbbá fizikai és szellemi korlátokkal.

De mi történik, ha más szemszögből nézzük a jelenséget és igyekszünk valami mást is meglátni az elfogadott sémákon túl? Mondjuk egy bohóc szemszögéből látva, az öregség is más képet mutat.

Azokat a helyeket, ahol az emberek életük maradék éveit élik le, gyakran ugyanolyan szabályok jellemzik, mint az iskolákat, különösen pedig a bentlakásos iskolákat – ezek lényege, hogy az ott lakók szigorú rendtartást követnek, melynek révén remélhetőleg távol tartható az állítólag mindenhol ránk leselkedő káosz. Kőbe vésett szabályok vannak: mindenki minden nap ugyanabban az időben eszik, alszik és tornázik, rendelt napja van a látogatók fogadásának is – függetlenül attól, hogy valaki éppen akkor szeretne-e enni, aludni avagy látogatót fogadni.

Ez olyan ellentmondásokat szül, amelyeket a bohóc szeme azonnal észrevesz. A látogatók csak zavarják a meglátogatottat, aki vörös bohócként ül a fehér bohóc látogatókkal szemközt, az utóbbi pedig azt hiszi, hogy a józan ész az ő monopóliuma. A befogadó intézmény rendszabályainak alávetett személyekben ösztönösen kialakul egy anarchikus makacsság, amely a mindennapi életben komikus jeleneteket szül.

Roberto Ciulli egyike azon kevés európai színházi alkotónak, aki mestere a bohóckodás modern, ám mégis feledésbe merült művészetének, a Theater and der Ruhr társulatával felszabadító, tragikomikus és zenében gazdag betekintést nyújt a „hanyatlás” sötétségébe: az öregedés bohózata ez.

 

Roberto Ciulli színpadi víziója és Matthias Flake muzsikájából született a Bohócok 2 ½  – amelyben egy bohóc szemszögéből láthatunk rá az öregedés bajaira sokkal inkább humoros, mintsem zsörtölődő módon. A Bohócok viharban három évvel az előbbi produkció után született. Az azóta eltelt időben drámai módon változott meg a globális társadalom; a menekültek beáramlása és az Iszlám egy bizonyos válfajától való félelem és a támadások fenyegetése miatt feje tetejére állt a világ.

Theater an der Ruhr, Mülheim an der Ruhr, Németország

Felirat nélkül