Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800

Robert Wilson Waco-ban (Texas) született. Wilson a világ legjelesebb színház-, és vizuális művésze. Színpadi műveiben szokatlan módon ötvözi a művészi kifejező eszközöket beleértve a tánc-, és mozgásművészetet, a világítást, a szobrászatot, a zenét és a szöveget. Képei esztétikailag meghökkentőek, érzelemmel átitatottak. Művei a kritikusok és a nézők lelkesedését vívták ki világszerte. Miután elvégezte a University of Texas-t és a Brooklyn’s Pratt Institute-ot, Wilson a 60-as évek derekán megalapította a New York-i székhelyű színházi társulatot a “The Byrd Hoffman School of Byrds”-et és létrehozta első saját alkotásait: A süket pillantása (1970), Levél Viktória királynőnek (1974-1975). Philip Glass-el közösen megírta nagy jelentőségű operáját, Einstein a tengerparton címmel (1976).

Wilson számos íróval és zenésszel dolgozott már együtt, mint például Heiner Müller, Tom Waits, Susan Sontag, Laurie Anderson, William Burroughs, Lou Reed, Jessye Norman és Anna Calvi. Olyan mesterműveken is otthagyta kézjegyét, mint Beckett: Az utolsó tekercs, Brecht-Weil: Háromgarasos opera, Debussy: Pelléas et Melisande, Goethe: Faust, Homérosz: Odüsszeia, Jean de la Fontaine: Mesék, Puccini: Pillangó kisasszony, Verdi: Traviata és Szophoklész: Oidipusz.

Wilson rajzait, festményeit és kisplasztikáit a világ különböző pontjain mutatták már be egyéni és csoportos kiállítások keretében. Számos kitüntetésben részesült, beleértve kétszeres Pulitzer díjra való jelölését és két Premio Ubu díjat, a Velencei Biennálé Arany Oroszlán díját, valamint az Olivier díjat. Beválasztották az Amerikai Művészeti Akadémia és a Német Művészeti Akadémia tagjai közé és nyolc tiszteletbeli doktori cím tulajdonosa. Franciaország a Művészetek Rendje (2003) és a Becsület Rend (2014), Németország pedig Tiszti Érdemkereszt (2014) kitüntetésben részesítette.

Wilson alapítója és művészeti vezetője a Watermill Centernek, a New Yorkban található watermill-i művészeti műhelynek.

Jelenlegi munkái a Nemzeti Színházban