Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800

Sardar Tagirovsky

Kazanyban (Oroszország) született 1985-ben. A 90-es évek óta él Magyarországon. Színészetet tanult a Shakespeare Színművészeti Akadémián, a Budapest Bábszínház stúdiójában bábszínészként szerzett képesítést. A Sztanyiszlavszkij-Strasberg módszert tanulmányozta Budapesten és Rómában Paolo Antonio Simioninál. Emellett folyamatosan kísérletezett  rendezéssel és színészettel a Tűzraktérben, Zöld Macskában, Sirályban. 

Első hivatalos színházi munkája, a Sepsiszentgyörgyön rendezett Meggyeskert a 2015-ös POSZT-on elnyerte a közönségzsűri, három színésze a legjobb alakításért járó díjat.

2016-ban Erdélyben megkapta a 35 év alatti rendezőknek adható Játéktér díjat.

Kortárs darabot rendezett Nagyváradon, amely meghívást kapott a debreceni Deszka Fesztiválra. Gyergyószentmiklóson a Figura Stúdióban Matei Visniec: Nyina c. művének ősbemutatója fűződik a nevéhez, legutóbb Sepsiszentgyörgyön dolgozott,  Moliére: Úrhatnám polgárát vitte színre.

A színház mellett szerepelt különböző filmekben külföldön, legutóbb az Infernoban, melynek rendezője az Oscar-díjas Ron Howard (Egy csodálatos elme, Apolló 13). Emellet olyan angol és amerikai sorozatokban tűnt fel, mint a Strikeback vagy a Tyrant.

Jelenleg negyedéves rendező hallgató a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, mestere Bocsárdi László. Szintén Marosvásárhelyen drámaírást is tanul.

Sardar Tagirovsky