Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800

Alessandro Serra

Rendező, író, díszlettervező, fénytervező. 1999-ben megalapítja a Teatropersona Társulatot, ahol saját munkáit állítja színpadra, amelyeket számos európai, ázsiai és dél-amerikai országban, valamint Oroszországban és az Egyesült Királyságban is bemutattak. Sokszor elismerték rendezőként (MESS Fesztivál - Szarajevó) és díszlettervezőként is (Maschere Awards).

Több, mint húsz éve fényképezi a „valóság képeit”, mert „fénnyel érzelmeket tudsz közvetíteni, közölni, és komponálni…”

Antropológiai tanulmányokba kezdett, de amikor meglátta Leo De Bernardinit eldöntötte: „ha ez színház volt, akkor nekem színházat kell csinálni…” Ezért az antropológiát a Teatro Ateneo-ra cserélte, ahol bevallottan három mester életműve hatott a munkásságára: Grotowski, Kantor, és Peter Brook.

Előszőr két gyerekelőadást állított színpadra, Az éjféli herceget és A nagy utazást. És végre közönségként találkozott az emberekkel… „Egy előadást édesanyámnak ajánlottam (a H+G-t), egyet pedig az édesapámnak, a Macbettu-t… Ez utóbbi a saját gyökereim ugyanakkor a színház eredetének felfedezése volt…Valami ősi és homályba merülő dolog, ami még mindig tovább működik. A színház az az erő, amely táplálja a kapcsolatot a forráshoz…” - vallja Serra.

Számos díjat nyert, köztük a rangos UBU díjat 2017-ben, amikor a Macbettu lett az év legjobb előadása. 

 

Alessandro Serra