Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800

Szergej Potapov

Szergej Potapov egy jakut faluban született 1975-ben, a Szaha Köztársaság-beli Szuntarban. Jakutföldön színészmesterséget, Moszkvában pedig rendezést tanult. 2003-ban kapta meg az Orosz Színiakadémia rendezői diplomáját. Nagyapja sámán volt, apja könyvelő, anyja pedig a jakut nyelv és irodalom tanára. Szergej Potapovnak egy lánya és egy fia van. Mindketten beszélik a szaha nyelvet. A rendező gyakran figyelmeztet a globális felmelegedésre – Szibériában felolvad a régebben állandóan fagyott talaj. A telek sem olyan hidegek, mint régen. Szergej gyerekkorában télen -60 fokra is süllyedt a hőmérséklet. Szergej Potapov jelenleg több orosz és európai színházban rendez. Azt mondja, úgy szereti az előadásait, mint saját gyermekeit. Nyomon követi fejlődésüket, növekedésüket és beérésüket. A nézőtérről figyel, a nézők reakciói alapján változtat is az előadásokon. Eddig több mint harminc darabot állított színpadra.

A R.A.A.A.M. Színház egy önkéntes szerveződés, amely léte első évtizedében különböző kulturális projekteket valósított meg, többnyire különböző témájú dokumentum-anyagok (interjúk, társadalmi és kulturális kutatások, levelek, naplók, stb.) színre állításával, minden korosztály számára elérhető módon. Az elmúlt néhány évben irányt váltottak és külföldi rendezőket hívnak dolgozni Észtországba. Néhány ezek közül: Homayun Ghanizadeh, Irán;  Marat Gatsalov, Oroszország; Marco Layera, Chile; Szergej potapov, Oroszország; Alekszej Peszegov, Oroszország; Andreas Merz, Németország. A társulat eddig Észtországon kívül a következő országokban lépett fel: Oroszország, Németország, Ausztrália, Új-Zéland, Egyesült Államok, Kanada, Irán, Ausztria, Finnország, Örményország, India, Kína, Mongólia, Bulgária, Nagy-Britannia.

Szergej Potapov az Arany Maszk Díj kitüntetettje. Szerepelt a kísérleti színházak XV. kairói fesztiválján Egyiptomban. Az Orosz Újhullám (New Russian Wave) című nemzetközi projekt keretében részt vett a Világálom (World Dream) előadás létrehozásában. Filmje, a Hópelyhek (Snowdrops) megkapta a legjobb rendezés és a legjobb férfiszínész kategóriák fődíját a 2013-as Csebokszári Nemzetközi Filmfesztiválon.

Szergej Potapov