Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800

Dr. Kalamandalam John

Dr. Kalamandalam John: a Kalatharangini Kathákali Iskola alapítója és igazgatója. Keralában született 1955-ben. Kilenc éven át szigorú, napi nyolc órás Kathákali képzésen vett részt, amelyet Guru (professzor) C. Padmanabhan Nair és Vijayakumar vezettek a Kerala Kalamandalamban. Szanszkrit nyelvet és Kathákali irodalmat tanult Prof. Unnikrishnan Elayadutól. 1977-ben megkapta a legjobb Kathákali diáknak járó A.D. Bolland Aranymedált, majd 1978-ban indiai állami ösztöndíjban részesült. Mióta befejezte tanulmányait, egyaránt oktat indiai és külföldi diákokat a Kerala Kalamandalamban. A Kalamandalam társulat tagjaként bejárta Indiát és részt vett nemzetközi turnékon.

Kalatharangini Kathakali Iskola / Thrissur, Kerala, India
A Kalatharangini Kathakali Iskola az egyik legfontosabb oktatási és kulturális intézmény, amely elszántan összpontosít Kerala tradicionális előadó-művészetének felemelésére. A Kalatharangini világszerte sok színpadon képviselteti magát, valamint indiai klasszikus táncokat oktat sokfelé, ide tartoznak a Bharathanatyam, a Mohiniyattam és a Kuchippudi táncformák. A Kalatharangini 35 éves történetével a tradicionális művészet útján, széles kapcsolatrendszerével és tapasztalatával kétségkívül egyike a legrangosabb intézményeknek.

TTB Teatro tascabile di Bergamo – Accademia delle Forme Sceniche
Bergamo, Olaszország 
(Színházi Formák Akadémiája) 1973-ban Renzo Vescovi által alapult követve Jerzy Grotowsky Laboratórium Színházát és Eugenio Barba Odin Színházát. A színháztudomány értői úgy definiálják a csoportot, mint „élő kulturális kincs” vagy „fesztiváltársulat”, hiszen a TTB képes megtölteni egy teljes színházi hetet változatos formájú és műfajú előadásaival.  1977-ben a TTB megkezdte felfedezőútját a keleti színházi kultúrák terén, és azóta az IXO – Istituto di Cultura Scenica Orientale (A Kelet Színpadi Kultúrája Intézet) alapítványon keresztül dolgoznak a művészeti és kulturális tudást előmozdításáért a nyugati világban. Emellett a TTB társulatán belül néhány olasz színész-táncos csoport is formálódott, akik elsajátították az indiai klasszikus tánc különböző formáit.
A TTB kapcsolata Indiával logikus fejleménye a társulat tudományos munka iránti és a technikai-gyakorlati gyarapodás iránti igényének, továbbá ésszerű megoldásokat kínált munkájuk elméleti és formai alapjainak kérdésében.

Dr. Kalamandalam John