Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800

Jiří Havelka

(1980. június 17, Jihlava) Színházrendező, drámaíró, színész és tévés műsorvezető, egyike a TV Óčko [TV Apu] kezdeményezőinek. A Jihlava Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szervezője, a Cute Dráma (Édes-Kis Dráma) kezdeményezője, amelyet minden évben november 17-én tartanak a Ypsilon Stúdióban. 

A prágai prágai Művészeti Akadémia Színház Főtanszakának Alternatív és Bábművészeti Tanszékén (DAMU) szerzett rendezői diplomát. A Vosto5 csoport – amely élő organizmusként a Második város című közterületi színházi inváziójával vált híressé – tagjaként állította színpadra A lakástulajdonosok szövetsége előadást, amely aztán első filmrendezésének (Tulajdonosok) is az alapja lett.

2007-ben az Év Tehetségének járó Alfréd Radok Díjjal jutalmazták. Havelka mindig a színpadi illúziókeltés és a színházi tér és idő lehetőségeinek kihasználását kutatja; és a színház, mint a közvetlen kommunikáció eszközének páratlanságát hangsúlyozza. A bábszínházi területre egy úttörő előadással nyert díjakkal (Színházi Újság legjobb bábelőadás díja, Erik Díj – a legjobb bábos produkció, és más nemzetközi fesztiválok díjai) robbant be; a nonverbális, bűvészmutatványok sorozatából felépített Georges Méliès utolsó trükkje című rendezésével.

Jiří Havelka