Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800

Gergye Krisztián

2001 óta készít önálló koreográfiákat, eleinte projekt-jelleggel, később állandó alkotótársakkal, és saját társulata tagjaival (Gergye Krisztián Társulata).

1999 óta Ágens kortárs operaénekesnő állandó alkotótársa.

1999-2002-ig táncosként szoros együttműködés fűzte Csabai Attila KompMánia nevű együtteséhez, majd

2002-2004-ig a Frenák Pál Társulathoz.

2006-tól a Közép-Európa Táncszínházzal közösen hozza létre produkciói egy részét.

2007/08-as évadban a Bárka Színház társulatának tagja, ahol koreografál és színészként is közreműködik előadásokban.

2008 szeptemberétől a Nemzeti Színház társulatának tagja.

2009-ben a Közép-Európa Táncszínház művészeti tanácsadójaként is dolgozik.


 

Gergye Krisztián a kortárs táncélet egyik legmarkánsabb képviselője. Rendező, koreográfus, táncos és színész. Színpadi karrierjét tradicionális jávai táncosként kezdte, majd a hagyományt kortárs szemléletmóddal ötvözve egyedi, jellegzetes tánc- és testnyelvet alakított ki. 2001 óta készít önálló koreográfiákat, eleinte projekt-jelleggel, később állandó alkotótársakkal, majd saját társulata tagjaival.

A tánc, a prózai színház és a képzőművészetek határmezsgyéin kísérletezik; ezt tükrözi társulata mottója is: „Nem csak tánc”.

Előadásai rendszeresen láthatók a legfontosabb budapesti kortárs tánc-helyszíneken: a Nemzeti Táncszínházban, a Trafóban és a MU Színházban.

A táncszínházi produkciókon túl a társulat rendszeresen mutat be tér-specifikus performanszokat, a prózai- és a mozgásszínház műfaját újraértelmező koprodukciós előadásokat, a társulatvezető a Nemzeti Színház tagjaként alkalmazott koreográfiákat is készít.

A társulat rangos hazai fesztiválok meghívottja: az Alternatív Színházi Szemlék versenyprogramjának fellépője, a Veszprémi Kortárs Táncfesztivál állandó vendége, a Sziget Fesztivál, a Győri Magyar Táncfesztivál és a Monotánc Fesztivál gyakori fellépője. Külföldön Lengyelország, Ausztria, Portugália, London és Düsseldorf után az idén Kassán, Mariborban, Dortmundban és Szabadkán vendégszerepel(t) a társulat.

www.gergye.org

Gergye Krisztián