Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800

Ignacio García

Ignacio García a madridi Királyi Színművészeti Iskolában szerzett rendezői diplomát. Az Almagro-i Nemzetközi Klasszikus Színházi Fesztivál igazgatója, a madridi Spanyol Színház művészeti igazgatóságának asszisztense, és a mexikói Dramafest kortárs dráma fesztivál kurátora.

Pályája kezdete óta a spanyol aranykor színházának terjesztésén és megismertetésén dolgozik, rendezésekkel és szemináriumokkal szerte a világon (Lengyelországban, Indiában, Mexikóban, Spanyolországban, Portugáliában és Elefántcsontparton is).

Az opera műfajának számos nevezetességét állította színpadra az egyetemes repertoárból (Monteverdi, Verdi, Puccini, Rossini, Paisiello, Massenet, Gounod, Sztravinszkij, Donizetti, Mendelssohn, Schumann stb.), és öt ősbemutatót világszerte, emellett különleges érzékenységet tanúsít a zarzuela és a spanyol repertoár iránt. Több mint harminc színházi zenét szerzett.

Madridban rendezett a Spanyol Királyi Színházban, a Zarzuela, az Español, az Albéniz és a María Guerrero Színházakban, Bilbaóban, Oviedóban, Mahónban különböző társulatoknál, a Pergolesi de Jesi, a Lausanne-i Operaházban, a García Barbón és az Auditorio de Vigo színházban, Gijónban, Coruñában, León város Auditoriumában és a galíciai fesztiválokon, Mozart de A Coruña, Almagro, Niebla, Scandicci, Perelada, Aranjuez, London Flamenco, Guanajuato Fesztivál, Velencei Biennále, St. George´s Hall és a Liverpool Hall Liverpoolban, a brémai Schauspielhaus-ban, az Opera Baltycka Gdanskban, Utrechtben, a Kursaal San Sebastíanban, Mallorcán a Teatro Principal-ban, Triesztben a Teatro Verdi-ben, a Herodes Ático Színházban, Mexikóvárosban a MUAC-ban, az Athéni Operában, a poznani Teater Wielkyben és a szentpétervári Alekszandrinszkij Színházban.

Tanított a Valladolidi Színművészeti Iskolában, az Accademia Della Belle Arti Santa Giuliában Bresciában (Olaszország) és a barcelonai Bande a Part Filmiskolában. 

Pályafutása során számos díjat nyert el, például a spanyol színházi rendezők szövetségének fiatal rendezőknek szóló José Luis Alonso-díját, valamint a Teatro Real de Madrid által szervezett első rendezés versenyen a legjobb fiatal rendezőnek járó díjat. Legutóbbi díja a 2020-as év legjobb rendezéséért járó díj, amelyet a Spanyol Színpadi Rendezők Szövetsége ítélt oda a "Reinar después de morir" című előadásáért

Jelenlegi munkái a Nemzeti Színházban

Ignacio García