Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 29. - Péter Napja

Kiállítás

Álmatlanság – Budapest festőművészek szemével

2024. április 4-től 26-ig a Zikkuratban

A kiállítás egyedülálló módon mutatja be Budapestet a kortárs festőművészek szemével. A művészek különböző perspektívákból közelítik meg a fővárost, legyen az a belváros pezsgése vagy a külváros csendje, a kiüresedett közterek vagy az elidegenedés a tömegen keresztül. A kiállítás címét Takáts Márton “Álmatlanság” című misztikus, megrendítő hídrészlete inspirálta, ami a személyes drámája mellett a városiasság örök ébrenlétét teremti meg.

 

 

Megnyitó: április 4., 18 óra
Közreműködik Györgyi Anna színművész és Másik János zeneszerző, zenész.

Kiállító művészek:
Barakonyi Zsombor, Baranyi Levente, Bács Emese, Byhon Győző, Bucskó Mihály, Gesztelyi-Nagy Zsuzsanna, Kondor Attila, Osgyányi Sára, Péntek Orsolya, Szabó Ábel, Szikra Ágnes, Takáts Márton, Verebics Kati, Weiler Péter

 

A tárlat azoknak a kortárs magyar festőművészeknek a munkáiból ad válogatást, akiknek valamilyen inspirációs forrást jelent Budapest, a városi létezést ragadják meg képeiken. Vannak, akik nagyobb távlatokban szemlélik a fővárost, akiket a flaszter, az utca mozgása ejt rabul. Olyan művész is akad, aki a külváros kietlenségét viszi a vászonra, kiüresedett köztereket fest, vagy az elidegenedést a tömegen keresztül láttatja, de találunk olyan alkotót is, aki egy-egy épületrészletbe feledkezik bele.

Előkerülnek szürreális víziók is Budapestről, de van olyan művész, aki a kék busztól és a sárga villamostól nem tud elszakadni, és emeli azt a városi lét meghatározó entitásává. Olyan kortársak is helyet kaptak a tárlaton, akik nem a „város festői”, mégis egy-egy képük a budapesti miliőt hozza vissza. Javarészt figuratív alkotók munkáival találkozhatunk, többnyire a középgenerációból, de teret adnak néhány absztrakt munkának is.

 

 

 

(2024. április 3.)