Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2022. szeptember 26. - Jusztina Napja

Debrecen, Augusztus 20.

Virágkocsi a Színházi Olimpia jegyében

 

SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG
A Nemzeti Színház virágkocsija a Debreceni Virágkarneválon!

A színházi világ figyelme 2023-ban Magyarországra irányul. A magyar színházi szakma közös ünnepe lesz a Nemzeti Színház szervezésében megvalósuló Színházi Olimpia, ami a versengésnél többre tartja a találkozásokat, a párbeszédet és az ezek által megteremtett békét.

„Színház az egész világ”, és ezt a világot – Noé bárkájához hasonlóan – a jövőbe mentő 10. Színházi Olimpia a Madách bicentenáriumi évben hirdeti az író örökérvényű üzenetét: „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál”!

 

Tervező és szobrász: Pikó Sándor
Virágdizájn: Sápi Beáta, Szőke-Lovas Marianna, Gulyás Tamás

Statikus: Kiss Péter

---

 

Előzmény

„Színház az egész világ” címmel indít kocsit a Nemzeti Színház a Debreceni Virágkarneválon.

A karneváli menet augusztus 20-án 9:00 órakor indul a Református Nagytemplom elől, a Nemzeti Színház virágkocsijával együtt.  A kocsik nyolc lelátó közönsége előtt haladnak el a karneváli forgatagban. A felvonulást követően a Nagyerdei körúton, a "virágkocsi-korzón" nézhetik meg a kompozíciókat. Ha személyesen nem tud részt venni a karneválon, a Duna Televízión is követheti az eseményeket.

Másnap, augusztus 21-én, színházunk kocsija Nagyvárad felé indul, ahol a Szent László téren lesz kiállítva. Augusztus 22-én pedig a partiumi településeken át Szentjobbon fejezi be útját.

A kompozíció üzenetéről, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak debreceni látogatásáról sajtótájékoztató keretében számolt be Vidnyánszky Attila, Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Széles Diána, Debrecen alpolgármestere és Antal Zsolt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatásfejlesztési és tudományos rektorhelyettese 2022. augusztus 11-én a virágkocsik készítésének helyszínéül szolgáló műhelyházban.

Széles Diána alpolgármester elöljáróban örömmel köszöntötte az egyetem nyári akadémiáján résztvevő hallgatókat. Mint elmondta, büszkeség a városnak, hogy a múlt évet követően immár második alkalommal járnak itt a színművészetis „gólyacsapat” tagjai, akik számára ily módon Debrecen egyetemi éveik kapuja. Szavai szerint a Nemzeti Színház készülő virágkocsijának bemutatója egyedülálló a maga nemében, hiszen ilyen eddig még nem volt a Debreceni Virágkarnevál történetében. S egyedülálló azért is, mert most sok olyan ember veszi körül, akik arra hivatottak, hogy megmutassák a magyar kultúra értékeit határainkon innen és azon túl.

 

 

A virágkarnevál üzenete gyakorlatilag ugyanez: a magyar kultúra bemutatása a szeretet és az összetartozás jegyében. S egyedülálló ez a virágkocsi azért is, mert egy olyan eseményre hívja fel a figyelmet, ami eddig még nem volt Magyarországon: a 2023-as Színházi Olimpiára. Mind az ország, mind Debrecen mer nagyot álmodni, s célul kitűzni, hogy minél több világeseménynek adjon otthont. Debrecen számára ez eddig jellemzően sportesemények szervezésében valósult meg, de jövőre a Nemzeti Színháznak köszönhetően a Színházi Olimpiának is az egyik helyszíne lesz a város. Ez pedig azt mutatja, hogy Debrecen képes kulturális világesemény részese lenni, mert olyan város, ahol befogadó és értő közönsége van a kultúrának. 

 

 

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója elsőként debreceni diáktáboruk fontosságát emelte ki. Mint elmondta, fontos, hogy a fiatalok ismerjék meg azt a világot, ahol dolgozni fognak, s akikért dolgozni fognak, akiket szolgálniuk kell. S fontos, hogy ezt az egyik legizgalmasabb, virágzó kultúrájú, fejlődő magyar városban, Debrecenben tegyék meg. Reményének adott hangot, hogy jövőre is jöhetnek. A Színházi Olimpiáról szólva hangsúlyozta: arra nem egyszerűen, hanem nagyon büszkének kell lennünk, hisz Magyarország az esemény szervezőjeként olyan országok sorába áll be, mint például Kína, Oroszország, Japán, India. Nem csak a Nemzeti Színház, de az egész magyar színházi élet szakmai rangjának elismerése, hogy hazánk megkaphatta a Színházi Olimpia szervezési jogát. A világ legnagyobb színházi mesterei jönnek majd el és mutatják be előadásaik színe-javát. Az esemény a széles közönségnek szól, de hangsúlyozottan a fiatalokért is, hogy kinyíljanak, s befogadják azt a rendkívüli csodát, amit a világszínház jelent. Debrecen pedig nem csupán egyszerűen egyik helyszíne lesz a Színházi Olimpiának, hanem az egyik fő helyszíne. A virágkocsi indításának az idei virágkarneválon az a célja, hogy minél többen szerezzenek tudomást a 2023-es Színházi Olimpiáról. Amint azt Vidnyánszky Attila elmondta, a központi szimbólum a bárka. Az a hely, ahova be tudunk menekülni. Az a hely, ahol át tudjuk vészelni a nehéz időket. Az a hely, ami a színház is – mert a színház is menedékhely. Azok számára is, akik színházat csinálnak, és azok számára is, akik esténként eljönnek a színházba, feltöltődnek, új energiákkal élik tovább az életüket. – Ez a dolgunk. Ünnepeket hozzunk létre – mondta Vidnyánszky Attila.

 

 

Bagány Márton, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Brand és Minőségmenedzsment Igazgatóságának igazgatója, a nyári akadémia főszervezőjének vezetésével a diákok olyan üzeneteket helyeztek el a készülő virágkocsiban, illetve a virágkocsin, melyek tükrözik a bennük rejlő szeretetet, tudást, a kultúra, a művészet, a szabadság akarását. A jövő évi Színházi Olimpiára érkezőknek üzenik, hogy ők is hozzanak hasonló gondolatokat, melyeket azon a bárkán fognak elhelyezni, amely az esemény megnyitója keretében 2023. április 16-án úszik majd a Dunán a Margitszigettől a Nemzeti Színházig. Az üzeneteket végül elküldik a következő Színházi Olimpiára, ahol tovább gyarapítják azokat.

 

(2022. augusztus 12.)