Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. március 28. - Gedeon, Johanna Napja

Évforduló, díszelőadás

A Sára asszony című előadásunkkal ünnepel a 130 éves Szatmárnémeti Északi Színház

(Frissítve) 1892. január 14-én nyitotta meg kapuit először a Színház, amely a város második kőszínházaként immár 130 éve szolgálja Thália ügyét Szatmárnémetiben. A 130 évvel ezelőtti megnyitót a Nemzeti Színház művészei (Feleky Miklós és Maróthy Margit) fellépése emelte valóságos ünneppé a szatmári közönség számára. Idén a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Mihai Raicu Társulata a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal támogatásával többnapos rendezvénnyel ünneplik az évfordulót. Az ünnepi hétvégén, ahogyan 130 évvel ezelőtt, most is a budapesti Nemzeti Színház művészei léptek először a szatmári színpad világot jelentő deszkáira! A díszelőadásra, Döbrentei Sarolta: Sára asszony, Vidnyánszky Attila rendezésében akárcsak egykoron, január 14-én 19.30 órai kezdettel került sor.

Sára asszony tapsrend a Szatmárnémeti Északi Színház díszelőadásán 2022. január 14-én. 

 

 

130 éve avatták fel a szatmári színház épületét

 

Január 14-e és 17-e között ünnepel a szatmári közösség és a szatmári színházi élet. Pontosan 130 évvel ezelőtt adták át ugyanis azt a színházépületet, amely ma is a két szatmárnémeti színtársulat otthona.  

Az épület alapkőletétele 1889 május 18-án volt, majd 1892 január 14-én adták át, ünnepélyes megnyitó keretében (a kiemelt érdeklődésre a nyitóeseményt 15-én is megismételték). Tervezője Voyta Adolf pápai műépítész volt, az építést Szikszay Lajos, debreceni építész vezette. A belső díszítést Spannraft Lajos és Hirsch Gyula készítették.

„Szatmár város történetében 1892. január 14-ike díszes lapot fog betölteni… A színház előtti tér, ma jóval az előadás kezdete előtt – dacára a kedvezőtlen időjárásnak – tömve volt kíváncsi tömeggel, mely, ha részt nem is vehetett a megnyitó előadáson, legalább távoli tanúja akart lenni az ünnepélyességnek. A közönség az alatt sűrűn hullámzott a színház előcsarnokába, s fél nyolc órakor, amikor az előadás kezdetét vette, megteltek az ülőhelyek s páholyok…” - írja a 130 évvel ezelőtti nyitóeseményről a korabeli sajtó.

Jelenet a Sára asszony című előadásból.  ::  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A Városi Színház (későbbi nevein: Nottara Színház, Kölcsey Színház, Népszínház, Állami Magyar Színház, Északi Színház) a szó kettős értelmében is fényt hozott Szatmárnémeti életébe. A színház számára készült első villanytelepről nemcsak az épületet, de a színház utcáját és a régi városközpont néhány fontosabb útját is megvilágították - az épületen belül immár 130 éve zajló értékteremtő művészi munka pedig kétségtelenül a szellem és a kultúra világosságát biztosította minden korban a város lakói számára. A színházépületet ünnepelve a színház fogalmát, a színházművészet több évszázados szatmári hagyományait is ünnepeljük tehát, bizonnyal tudva, hogy a színház maga is lámpás - fényét követve nekünk, szatmáriaknak - 130 esztendeje immár - nem kell többé sötétben botorkálnunk...

Az ünnepi hétvégén a lehetőségekhez mérten megidézik az egykori átadás körülményeit: ahogyan 130 évvel ezelőtt, most is a budapesti Nemzeti Színház művészei léptek először a szatmári színpad világot jelentő deszkáira. 

Vidnyánszky Attila a budapesti Nemzeti Színház vezérigazgatója és Bessenyei Gedő István a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művészeti igazgatója a díszelőadás előtt.

Az ünnepi hétvége során színpadra lép Szatmárnémetiben a budapesti Nemzeti Színház és a jászvásári Vasile Alecsandri Nemzeti Színház. Fellép a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és Brighella Bábtagozata, valamint a Mihai Raicu Társulat. Az ünnepi rendezvénysorozat részeként mutatják be Csirák Csaba színháztörténész két kötetét: az egyik a szatmári magyar színjátszás történetét dolgozza fel 1919 és 1948 között, a másik Czintos Jószef Jászai-díjas művész, a Harag György Társulat örökös tagjának színházi karrierjét dolgozza fel.

 

A rendezvény programja:

Január 14., péntek

Északi Színház, előcsarnok, 17.00 – 130 év/színház/történelem kiállításmegnyitó

18.00-19.00 – Kávészünet a színházi büfében

Északi Színház,19.30 – Döbrentei Sarolta: Sára asszony, a budapesti Nemzeti Színház előadása.
Rendező: Vidnyánszky Attila

 

Január 15., szombat

Északi Színház, Ács Alajos Stúdióterem, 17.00 – Könyvbemutató – A Camil Petrescu Alapítvány és a Teatrul Azi színházi szaklap rendezvénye.

18.00-19.00 – Kávészünet a színházi büfében

Északi Színház, 19.30 – Radu Tudoran: A szegény lányok városa, a jászvásári Vasile Alecsandri Nemzeti Színház előadása.
Rendező: Radu Afrim

 

Január 16., vasárnap

Iparosotthon, bábszínházi terem, 11.00 – G. Szász Ilona: Tótágas avagy bolond mesék, a Szatmárnémeti Brighella Bábtagozat előadása.
Rendező: Bartal Kiss Rita

Északi Színház, Ács Alajos Stúdióterem, 16.00 – Könyvbemutató: Csirák Csaba: Huszonkilenc színházi évad Szatmárnémetiben. A szatmári magyar színjátszás története 1919 és 1948 között.

Északi Színház, 18.00 –Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadása.
Rendező: SardarTagirovsky

Jelenet a Csongor és Tünde című előadásból

 

Január 17., hétfő

Északi Színház, Ács Alajos Stúdióterem, 17.00 – Könyvbemutató. Csirák Csaba: Czintos József, a konok idealista

Északi Színház, 19.30 – Stela Giurgeanu: Egy tökéletes hullám anatómiája, a Szatmárnémeti Északi Színház Mihai Raicu Társulatának előadása.
Rendező: Tudor Dreve

Forrás: Harag György Társulat Pr-osztály

(2022. január 14.)