Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 25. - Márk Napja

Költészet

Versünnep Gála 2021

November 21-én 18 órától a Kaszás Attila Teremben

A 2005 óta tartó eseménysorozat egyik kiemelt programjának most a Nemzeti Színház Kaszás Attila Terme ad otthont, november 21-én 18 órai kezdettel. Az idei felhívásra közel száz amatőr és profi versmondó, előadóművész jelentkezett Magyarországról, Erdélyből és a Felvidékről.

A Versünnep Alapítvány 2021-ben Pilinszky János és Mészöly Miklós munkássága előtt tiszteleg, az ő műveik előadásával pályázhattak a versszeretők. A produkciókat a szakmai zsűri értékelése színesíti: a szakmai testület elnöke Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, Weinberger Attila zeneszerző, énekes, lemezproducer és Kolti Helga színművész, rendező, a magyar kultúra lovagja, a Versünnep Alapítvány elnöke.

 

„Szerencsére a pandémia sem vette kedvét a fiataloknak, hogy jelentkezzenek a Versünnepre. Közel száz egyéni nevezés érkezett idén. Ezekben a rendhagyó időkben, rendhagyó eseménnyel, egy különleges gálaesttel készültünk a költészet szerelmeseinek, ahol a professzionális művészek mellett meghívást kaptak a legjobb amatőr versenyzők is, akiket az elődöntőkön nyújtott teljesítményük alapján választott ki a szakmai zsűri. Az évfordulós költők alkotásaiból összeállított műsort láthatnak az érdeklődők. Ezen az ünnepen nem lesznek helyezések, itt mindenki nyerni fog - mondta Kolti Helga.

Az idei év Pilinszky János és Mészöly Miklós munkássága köré épült. Mindketten csodálatos életművel rendelkeznek. A versenyzők pedig a válogatókon és az elődöntőkben is - kivétel nélkül - nagyon magas színvonalú teljesítményt nyújtottak. Tökéletes visszaigazolása annak, hogy az emberek a pandémia alatt újra megtanultak belülről dolgozni, felfedezni a kreativitásukat, és erről nem is kéne leszokniuk majd a járvány után sem” – mesélte Kolti Helga, aki azt is elárulta, hogy különleges meglepetéssel készülnek a gálaest nézőinek.

„Meghívtunk három fiatal kortárs költőt, akik a gálaest alatt fognak egy-egy költemény elkészíteni Pilinszky és Mészöly után szabadon. Persze ebben azért lesz némi megkötés. Idén is, mint minden évben, a célunk az, hogy ünneppé nemesítsük ezt a napot. Minden nehézség ellenére nem múlhat el a 2021-es év, hogy ne tisztelegjünk a magyar költészet nagyságai előtt” – tette hozzá a Versünnep Alapítvány elnöke.

Az esemény nyilvános, de regisztrációhoz kötött, azt a hatályos járványügyi szabályozások figyelembevételével tartják meg. Regisztrálni a szervezes.versunnep@gmail.com e-mail-címre elküldött adatokkal lehet. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak, személyesen, illetve a Versünnep Facebook-oldalán online streamen.

(2021. november 20.)